8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvolution - Jazz Band

Evolution – Jazz Band

Primul concert de muzica jazz al unei formatii din Craiova, denumita Evolution – Jazz Band, va avea loc miercuri, 14 februarie, incepând cu ora 19.00, in sala Teatrului Liric „Elena Teodorini“. Trupa este alcatuita din muzicieni profesionisti: Roxana Iliuta – voce / vioara, Bogdan Uta – saxofon / clarinet, Ion Butnaru – pian, Bogdan Draniceanu – bas si Marian Uta – percutie. In spectacol mai sunt invitati sa cânte: Dragos Draniceanu – voce si Ionut Draniceanu – percutie.


Practic, trupa a fost fondata in anul 2004 de Bogdan Uta. Inca de la inceput, formatia si-a propus sa abordeze un repertoriu cât mai variat. De la jazz-ul anilor ’40, la standards, blues, be-bop, latin, fusion, acid, funcky si modern jazz. In prezent, aceasta se bucura de o bogata activitate muzicala ce consta in recitaluri, concerte, festivaluri, participari la emisiuni TV si radio, inregistrari, colaborari cu diferite pub-uri, club-uri de jazz si importante institutii de cultura din tara. Initial, „Evolution – Jazz Project“, a fost un proiect la baza caruia se afla pasiunea pentru jazz a instrumentistilor care doreau si erau invitati sa colaboreze. In momentul de fata, formatia Evolution – Jazz Band are muzicieni impatimiti si perfectionisti. Aceasta va sustine un program muzical de Standard Jazz si Bossanova etc. Nu dezvaluim surprizele placute, pastrându-le intacte pentru melomanii acestui gen, care sunt numerosi. Iata o prezentare succinta a fiecarui component.


Roxana Iliuta, angajata a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova in functia de artist instrumentist (vioara), este absolventa a Academiei de Muzica din Cluj. Desfasoara o bogata activitate muzicala ce consta in recitaluri, turnee artistice in tara si peste hotare (Germania, Spania, Italia, Grecia, SUA, Canada). Roxana este laureata la sase concursuri nationale si internationale, iar pasiunea pentru jazz si-a exprimat-o de timpuriu, primind primele notiuni despre jazz de la tatal sau, profesor de muzica.


Bogdan Uta, fondatorul acestei formatii, este solist instrumentist (clarinet) in Orchestra Filarmonicii „Oltenia“ si profesor de clarinet la Liceul de Arta din Craiova. Primele notiuni de muzica jazz le-a primit de la tatal sau, cunoscut solist (saxofon) de muzica jazz. Bogdan a absolvit Facultatea de Muzica din Brasov si este laureat la 15 concursuri nationale si internationale. Realizeaza inregistrari, emisiuni la radio si televiziune, turnee artistice in: Italia, Spania, Franta, Austria, Germania, Portugalia, Ungaria, etc. Sustine numeroase recitaluri instrumentale, concerte in calitate de solist, in tara si in strainatate. In noiembrie 2003, Bogdan Uta a avut un succes de rasunet la recitalul cameral sustinut in prestigioasa sala a Auditoriumului National din Madrid, iar in perioada 2003-2004 a fost membru al celebrei Orchestre de Camera „Caffe Concerto Strauss“ din Venetia.


Ion Zamfir Butnaru a sustinut, de-a lungul anilor, o intensa activitate interpretativa ca pianist si conducator de formatii de muzica usoara si jazz in Craiova si in Bucuresti. In perioada studentiei a cântat in formatia Universitatii din Capitala, iar in anii care au urmat a cântat in diverse formatii din Cetatea Baniei. A infiintat, la Craiova, primul Club de jazz, cu sprijinul Bibliotecii Americane. Ca pianist, a cântat in cadrul unor formatii care au acompaniat solisti de frunte, precum Dan Spataru, Angela Similea, Anda Calugareanu, Alexandru Arsinel s.a. A facut multe turnee si are meritul de a infiinta primul Cvintet de jazz in Craiova, cu care a realizat multe concerte, gustate de tineri. A promovat, cu precadere, un repertoriu de calitate, piese ale compozitorilor români, precum si muzica din repertoriul international. De asemenea, a fost distribuit de celebrul regizor Silviu Purcarete in piesa „Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului“ de William Shakespeare, unde muzicantul este interpretat de pianistul Ion Butnaru.


Bogdan Draniceanu este membru al Orchestrei Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova, cu care a realizat turnee artistice in Italia, Spania, Ungaria, Austria, Germania, Polonia, in calitate de instrumentist. Participa la concursuri nationale si cursuri de maestrie, are studii superioare muzicale si se declara un impatimit al jazz-ului.


Marian Uta este solist instrumentist (percutie) in Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, profesor de percutie la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ si la Scoala Populara de Arta „Cornetti“ din Craiova. Marian este absolvent al Conservatorului „George Enescu“ din Iasi. Acesta a fost instrumentist, in perioada 1978-1982, in Orchestra Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova si la Teatrul de Muzica din Senftenberg (Germania), intre anii 1984 si1986. De asemenea, intre anii1989 si 1990 a fost instrumentist la Teatrul de Muzica din Freiberg (Germania). Colaboreaza inclusiv cu Filarmonicile din Vâlcea, Sibiu, Ploiesti, Constanta, dar face turnee in calitate de instrumentist si solist, inclusiv in Austria, Germania, Spania, Ungaria, Franta, Italia, Gibraltar. In anul 2005 a fost laureat al Festivalului de Muzica din Teheran (Iran).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS