10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcert surpriza pentru melomani

Concert surpriza pentru melomani

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta dirijorului Valentin Doni, sustine un program muzical deosebit, mâine, de la ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova. Programul incepe cu Sonata pentru orchestra (prima auditie), de Laurentiu Gondiu, continua cu Concertul nr. 2 in Sol minor pentru vioara, op. 63, de Prokofiev, si se incheie cu Simfonia a VIII-a in Si minor, D. 759, „Neterminata“, de Schubert. Solista va fi violonista Rusanda Panfili, poate cea mai mare surpriza a Europei.


Valentin Doni este un muzician aproape complet: dirijor, compozitor si instrumentist. Are un repertoriu impresionant si o carte de vizita foarte bogata, concertând in tarile europene si nu numai. Ca recunoastere a talentului si valorii sale, in 2002, guvernul francez i-a decernat titlul de cavaler al „Ordinului Republicii Franceze“.


Rusanda Panfili, studenta la 11 ani la Conservatorul din Viena


Rusanda Panfili s-a nascut la Chisinau, Republica Moldova, si a inceput sa studieze vioara la sapte ani la Liceul de Muzica „George Enescu“ din Bucuresti. In anul 2000, Rusanda a devenit, la numai unsprezece ani, cea mai tânara studenta a Conservatorului din Viena, unde s-a perfectionat la clasa renumitului profesor Alexander Arenkow, discipol al marelui violonist David Oistrach si fondator al Cvartetului „Glinka“. In 2003, tânara violonista a luat cu brio examenul de admitere la Universitatea de Muzica din Viena, unde studiaza si in prezent cu celebrul profesor Christian Altenburger. Rusanda Panfili a debutat la numai 13 ani, cu orchestra Filarmonicii din Chisinau, interpretând alaturi de A. Arenkow „Dublul concert pentru vioara“ de J. S. Bach, si piese de mare virtuozitate, precum „Melodii lautaresti“ de P. Sarasate si Rapsodia concertanta „Tzigane“ de M. Ravel.


Criticii muzicali au apreciat si au consemnat acest eveniment muzical: „Violonista Rusanda Panfili (studenta, la doar 15 ani, la Universitatea de Muzica din Viena) a entuziasmat in «Tzigane» de Ravel, prin tehnica spectaculoasa si sunetul plin, rotund si «bogat», entuziasmul publicului, extrem de numeros, fiind rasplatit cu un bis de efect («Lautarul», de George Enescu)“.


Rusanda a sustinut numeroase recitaluri si concerte, intre care pot fi mentionate cele de la Viena – Sala Radio ORF, Konzerthaus-Schubert Saal, Centrul Cultural „Herbert von Karajan“, in cadrul Altenburger Festival etc. In Bucuresti a concertat la Anteneul Român cu Orchestra „Unisono“, alaturi de maestrul Horia Andreescu. In Germania a cântat impreuna cu Stadtskapelle din Weimar, dirijor George-Alexander Albrecht, in Moldova (la Chisinau) cu Orchestra de camera a Salii cu Orga, cu Orchestra Filarmonicii Nationale, Orchestra Tele-Radio si altele, iar in Italia, la Arenzano, Fermo etc.


De asemenea, a câstigat numeroase concursuri nationale si internationale: Premiul I la Arenzano (Italia), de doua ori consecutiv Premiul I la Olimpiada Scolilor de Arta din România (Bucuresti), Premiul II la Fermo (Italia) – la Concursul International „Andrea Postaccini“, Premiul II la Weimar (Germania) la prestigiosul concurs „Louis Spohr“, Premiul I la Viena (Austria) la „Fidelio Wettbewerb“, dupa care, peste un an, la acelasi concurs a cucerit Marele Premiu.


I s-au oferit burse de mare prestigiu, precum bursa Fundatiei „Herbert von Karajan“ in 2003, fiind sponsorizata de firma Mont Blanc International, bursa „Bösch“ in 2003 si bursa „Yamaha International“ in 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS