15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComunitate izolata in Câmpu lui Neag

Comunitate izolata in Câmpu lui Neag

Zeci de oameni din zona denumita Fetele Toplitei, din Câmpu lui Neag, sunt izolati de civilizatie inca de pe vremea comunistilor care i-au izgonit in munti, iar autoritatile locale fac si acum doar promisiuni.


Oamenii spun ca in toti anii care au trecut de la caderea comunismului in România nimeni nu le-a luat in seama plângerile, iar ei pot ajunge in oras dupa mai multi kilometri strabatuti cu caii sau pe jos, prin zapada si ape. Singura cale de acces a familiilor din acel sat este o poteca umpluta de apa, un fel de fundatura, ce poate fi strabatuta cu calul in cel mai fericit caz.


Cele 19 familii ce locuiesc acum in munti, dupa ce comunistii le-au luat casele si au facut exploatarea de la Câmpu lui Neag, se plâng acum ca sunt condamnate la moarte, deoarece la ei nu poate ajunge niciodata salvarea, ori vreun om din afara comunitatii lor de momârlani. „Am fost in sedinta de consiliu de la Uricani sa cerem ajutor, pentru a fi scosi din situatia dramatica in care ne aflam. La aceasta data, dupa 20 de ani, acest drum de legatura intre DN 66A in zona denumita Fetele Toplitei este intrerupt, degradat, spalat de apa, impracticabil pentru orice mijloc de transport, in afara de cal si carare de picior. Suntem pur si simplu condamnati de pe vremea comunistilor“, a spus Nicolae Stoi, localnic.


Acesti oameni in prezent nu beneficiaza de nici un fel de utilitate publica, cazurile de deces, asistenta medicala sau transportul bolnavilor la spital nu pot fi solutionate, oamenii duc lipsa de protectie sociala, iar interventiile in caz de incendii sau calamitati sunt imposibile. In plus, oamenii se confrunta cu lipsa apei potabile si a energiei electrice.


Nu sunt importanti la vot


Petitia este semnata de reprezentantii a 19 familii care locuiesc acolo.


Autoritatile locale le promit oamenilor ajutor in viitorul apropiat, in timp ce o parte dintre consilierii de la Uricani cred ca acesti oameni nu prea conteaza la vot. „Este un abuz facut in perioada comunista, când goana dupa aurul negru nu tinea cont nici de lege, nici de traditii si abuzul este continuat acum, când nu se intreprinde nimic pentru reabilitarea drumului de acces in acea zona.


Trebuie subliniat ca vatra satului Câmpu lui Neag a fost practic distrusa, o mare parte dintre sateni fiind «exilati», iar daca atunci comunistii au facut cel putin un drum pentru ca acestia sa nu fie izolati, acest drum a fost distrus cu trecerea timpului. Administratia actuala din Uricani demonstreaza inca o data ca importanti sunt votantii care locuiesc in oras, pentru care se cheltuiesc sume enorme (vezi pavoazarea orasului de sarbatori, spectacole etc.), cele câteva familii neinfluentând foarte mult votul“, a spus consilierul Dan Moraru.


In schimb, primarul Danut Buhaescu le promite oamenilor repararea drumului chiar in acest an. „Si acest drum, ca si multe altele din oras, va fi introdus in lista cu lucrarile ce vor fi finantate de la bugetul local in acest an. Vom face un proiect si mai multe astfel de drumuri vicinale si poteci de acces vor fi reamenajate“, a precizat Buhaescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS