5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBrânza de Novaci, amenintata de normele UE

Brânza de Novaci, amenintata de normele UE

Ciobanii din Novaci se tem ca nu isi vor mai putea vinde brânza in piete din cauza conditiilor impuse de Uniunea Europeana. Brânza de Novaci reprizinta o marca binecunoscuta gorjenilor si nu numai, producerea acesteia fiind o traditie in aceasta zona.


Toti comerciantii de brânza si lapte din Piata Centrala din Târgu Jiu sunt din zona Novac. Ei se tem ca nu vor mai fi lasati sa vânda in piata produsele pentru ca nu vor putea respecta conditiile europene privind procesarea, depozitarea si transportul produselor. „La noi este o traditie in privinta prepararii brânzei. Cine nu a auzit de brânza de Novaci sau cine nu a mâncat? Inseamna ca UE vrea sa ne distruga traditia si mijlocul prin care ne câstigam existenta. Nu cred ca vor aduce din alta parte brânza mai buna decât a noastra“, a spus Gheorghe Popescu, de 60 de ani, unul dintre cei mai vechi producatori de brânza din Novaci.


Butoaiele pentru brânza, spalate cu urzici si pietre arse


Elena Vârzaru are 62 de ani si vinde brânza prin piete si târguri de mic copil. Femeia crede ca brânza ei este foarte buna, iar modul de preparare si pastrare este igienic: „De 50 de ani vând brânza in piata si nimeni nu mi-a adus o bucata de brânza inapoi ca nu ar fi buna. Traim si noi din ce avem in gospodarie. Ce vom face daca nu vom mai fi lasati sa ne vindem brânza noastra traditionala in piata? Din ce vom trai atunci?“. Batrâna considera ca regulile impuse de UE nu se potrivesc cu modul de viata al locuitorilor din zona de munte: „Ne cer sa avem ciment pe jos in spatiul unde facem brânza si niste vase speciale de pastrare. La noi, la munte, e podea din lemn, iar brânza se tinea mai demult in butoaie din lemn. Se spalau si dezinfectau butoaiele cu apa fiarta cu urzici si cu pietre arse in foc. Asa au trait oamenii din Novaci pâna la 90-100 de ani“.


Gheorghe Martescu este unul dintre cei mai mari producatori particulari de brânza din zona Novaci, având peste 700 de oi. El vinde telemea, brânza de burduf si urda. Acesta crede ca se doreste scoaterea micilor producatori de pe piata pentru ca fabricile de lapte sa nu mai aiba concurenta: „Vor sa ne elimine de pe piata si sa vânda brânza doar fabricile mari. Pe un litru de lapte ni se ofera de catre fabricile din zona 5.000 de lei, ceea ce este foarte putin. Nu stiu ce voi face cu oile, pentru ca ni se cere acum sa le transportam cu un tir special amenajat. Cred o sa le vând, daca ni se vor impune aceste lucruri“.


Producatorii particulari din Novaci considera ca nu vor putea sa indeplineasca niciodata conditiile cerute de normele UE. „Ne cer ca toate vasele sa fie din inox si sa avem chiuveta cu senzori. Ar trebui sa cheltuim sute de milioane de lei, dar nu avem de unde“, a spus Gheorghe Popescu.


Un kilogram de brânza veche de oaie se vinde cu 120.000 de lei, iar de vaca intre 80.000 si 100.000 de lei. Comerciantii platesc pentru un galantar in Piata Centrala o taxa de 90.000 de lei.


Conditii europene pâna in luna iunie


Autoritatile sanitar-veterinare ale judetului Gorj spun ca producatorii si comerciantii de produse lactate va trebui sa se conformeze noilor cerinte pâna in luna iunie. „Am stabilit un program cu toate administratiile din zonele de sub munte unde sunt ciobani, cu toate conditiile pe care va trebui sa le indeplineasca. Vom merge la fiecare acasa si vom discuta in legatura cu ce au de facut pentru a se conforma normelor europene. Se va intocmi o schita-cadru care va contine toate conditiile ce trebuie atinse. Spatiul unde se produce brânza va fi compartimentat in trei incaperi mai mici, unde se colecteaza brânza, apoi locul unde aceasta se produce, dupa care un loc de depozitare. Am avut mai multe programe de finantare, dar nimeni nu a venit sa se intereseze cum poate sa acceseze un astfel de program. Vor fi probleme mai complicate in ceea ce priveste igiena mulsului“, a declarat Ion Iliuta, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj.


In zona Novaci functioneaza doua fabrici de produse lactate, care, potrivit reprezentantilor DSVSA Gorj, respecta toate normele europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS