13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfit din hârtie igienica

Profit din hârtie igienica

Pentru a supravietui, un gorjean din comuna Balesti, satul Tamasesti, executa lucrari din hârtie igienica, acestea fiind vândute contra unor sume cuprinse intre 25 si 30 de lei.


Saracia si nevoile l-au indemnat pe un gorjean sa devina un adevarat campion in arta supravietuirii. Intrucât nici el, nici sotia sa nu au venituri, Dumitru Paraschivoiu, de 60 de ani, din comuna Balesti, satul Tamasesti, s-a apucat sa faca bani din prelucrarea hârtiei igienice. Dupa ce luni intregi s-a tot gândit cum sa o scoata la capat intr-o iarna friguroasa, barbatul a ajuns la concluzia ca ar putea sa incerce sa puna in practica ceea ce a invatat in scoala cu mult timp in urma, când era in clasa a II-a, iar invatatoarea il punea sa confectioneze din hârtie igienica si din ziare diferite ambalaje si ornamente pentru cani, cesti si sticle. Materie prima ieftina si profit maxim, problema nefiind decât piata de desfacere pentru produsele pe care urma sa le realizeze gorjeanul ajuns la ananghie.


Zeci de produse in doua luni


Dumitru Paraschivoiu povesteste ca a lucrat 40 de ani ca sofer si ca nimeni de la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj nu ii poate spune unde i-a fost ratacita cartea de munca. De luni bune, barbatul bate drumurile la Târgu Jiu cu speranta ca intr-o zi va beneficia de o pensie binemeritata. Sotia sa nu are nici ea pensie, cei doi fiind nevoiti sa caute alte surse de venit. Acestea au provenit in principal din agricultura, adica din exploatarea unei gradini pe care o au in spatele casei si in care planteaza anual legume pe care le vând la Petrosani sau la Târgu Jiu. Iarna insa, din agricultura nu se mai poate trai si, din aceasta cauza, Dumitru Paraschivu s-a gândit sa revina la vechiul obicei din copilarie. Sotia l-a incurajat sa confectioneze dupa o reteta proprie ambalaje pentru diferite obiecte si chiar a incercat sa ii faca rost de clienti. Primii cumparatori au fost proprietarii cârciumilor din comuna, care au dorit sa aiba pe mese cani acoperite cu hârtie igienica, data cu lac – o imitatie aproape perfecta a scoartei de copac. In ultimele doua luni, Dumitru Paraschivoiu a realizat peste 30 de lucrari.


„Vreau sa le vând si pe internet“


Mesterul in hârtie igienica a afirmat ca doreste sa isi vânda produsele si pe internet si ca a vorbit deja cu un specialist care sa ii posteze obiectele pe un site: „Vreau sa le vând si pe internet. Am vorbit cu cineva si a pus câteva la vânzare. Procesul de realizare a invelitorii este destul de complicat si de durata. Un set de cani ma costa patru lei, iar sticlele le iau din baruri, ca si asa le arunca. Hârtia igienica este la indemâna oricui, ca este ieftina. Amestecul este compus din hârtie igienica, faina, aracet, bait pentru culoare si lac. Baitul poate sa aiba mai multe culori. Am primit comenzi si de la un colonel, caruia vreau sa i le fac mai deosebite. A adus si sticlele, si damigenele. Se intinde amestecul pe suprafata canii si se uniformizeaza cu un cutit. Se aplica la grosimea dorita. Apoi se da cu bait, se lasa la uscat la soba si se vopseste cu lac pentru protectie si rezistenta. Imita lemnul si sunt foarte durabile. Nu se mai sparg“, a spus mesterul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS