5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApa de pomana pentru afaceristi

Apa de pomana pentru afaceristi

Desi legea ii obliga inca din 1993 pe agentii economici sa-si instaleze aparate de masura pe propria cheltuiala, in Craiova sunt racordate la aceasta ora 899 de persoane juridice care platesc la pausal. Primii vinovati sunt insa chiar angajatii furnizorului de apa, care n-au trimis, in 12 ani, nici macar o somatie.


In vreme ce mii de craioveni si-au luat de la gura ca sa-si monteze in apartamente apometre, agentii economici industriali platesc la pausal, desi Ordinul nr. 29/1993 al MLPAT, in vigoare, prevede obligatia tuturor persoanelor juridice racordate la sistemele de alimentare cu apa sa-si instaleze aparate de masura din fonduri proprii pâna pe 31 decembrie 1994. In Banie, legea a fost ignorata atât de firmele de stat si private si de bugetari, cât si de insasi Regia Autonoma Apa Craiova, care, in 12 ani, nici macar nu a somat vreun consumator ca este dator sa respecte normativele. Nici Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor de Gospodarire Comunala (ANRSC) nu se poate lauda ca a vegheat la indrumarea operatorilor de apa, in regulamentul local de furnizare avizat de ANRSC neexistând nici o trimitere la obligatia stabilita in Ordinul nr. 29. Astfel, 899 de abonati persoane juridice platesc in prezent apa la pausal, dupa celebrele bareme exprimate in volum pe robinet pe luna. Potrivit directorului general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, acest sistem de facturare prejudiciaza unitatea cu milioane de lei anual. „Consumul necontrolat provoaca peste 60% din pierderile inregistrate de regie. Noi incasam acum la pausal pentru alimentarea cu apa a agentilor economici in functie de tipicul activitatii si baremele intocmite in baza reglementarilor in vigoare, care tin cont de numarul de robinete. Dovada ca aceasta metoda este in avantajul consumatorilor este chiar faptul ca nici unul nu a solicitat facturarea prin contor, excluzându-i pe aceia care utilizeaza apa din conducte aflate in proprietatea altor societati“, a spus Stamatoiu. Directorul teritorial al ANRSC, Adrian Burea, a afirmat in urma cu câteva luni ca Ordinul nr. 29/1993 al MLPAT produce efecte juridice, el nefiind modificat pâna acum.


Vinovatii, acoperiti


Directorul general al Regiei Apa Craiova recunoaste ca prima vina apartine chiar raspunzatorilor din unitate, care nu au putut face dovada ca au incercat sa remedieze situatia, nici in 1995, nici in 2000 si nici in 2006. „Pe cine sa mai sanctionam, ca directorii generali la regie s-au tot schimbat!“, a spus Constantin Stamatoiu. El nu a precizat daca juristii si tehnicienii care au avizat, in 2003, actualul regulament al serviciilor de alimentare cu apa si canalizare al Craiovei au vreun aport la neaplicarea legii, motivând ca inca nu stie cine a intocmit acest document. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, confirma ca situatia este ingrijoratoare si, chiar daca nu e convins ca grosul pierderilor provine de la pausal, spune ca unii angajati de la Regia Apa incaseaza bani degeaba. „Ce sa zic, nu e deloc roz, dar isi iau unii pe acolo zeci de milioane (lei vechi – n.r.) ca sa-si faca treburile lor. Regia are conducere, sa raspunda“, a declarat primarul Craiovei. Mentionam ca la Regia Apa lucreaza directori si consilieri ai directorului cu salarii nete de 40-50 de milioane de lei vechi pe luna, precum si sefi de servicii care iau bani cu ghiotura. In plus, conducerea la care face referire Antonie Solomon nu inseamna numai directori, ci si Consiliul de Administratie, format din noua oameni care papa si ei sapte milioane lunar pentru doua ore de sedinta si care a fost condus de aceiasi directori perindati pe la sefia regiei.


Agentii economici, somati


In Banie, 146 de unitati bugetare utilizeaza apa din reteaua orasului fara aparate de masura a volumului, la fel ca 753 de agenti economici din toate ramurile (industriali, privati etc.). Regia Autonoma Apa urmeaza sa-i someze pe toti acestia ca in 30 de zile, respectiv 60 de zile in cazul bugetarilor, sa-si monteze apometrele, in caz contrar distribuitorul trecând la sistarea serviciilor. „Peste doua luni se va vedea diferenta intre consumul real si cel facturat de apa la cele 899 de persoane fizice necontorizate. Din pacate, la aceasta categorie de pierderi ramânem cu cei 18.000 de abonati persoane fizice care platesc la pausal, insa mare parte dintre acestia vor fi contorizati in acest an pe banii regiei si ai consiliului local“, a spus directorul general Constantin Stamatoiu. Intre agentii economici, platesc apa la pausal hoteluri, restaurante, baruri, statii de betoane, statiuni de cercetare legumicola si pomicola, brutarii, mori, camine de nefamilisti apartinând unor fabrici, complexurile comerciale, iar intre bugetari – spitalele, unitatile militare, scolile si liceele etc.


Contoare din fonduri proprii


Ordinul nr. 29/1993, art. 2.4: „Agentii economici si institutiile publice cu bransamente separate vor achizitiona sisteme de masurare din fonduri proprii si vor asigura montarea acestora pâna la data de 31 decembrie 1994, pe baza de documentatii avizate de catre distribuitor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS