14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFântâni arteziene gigant in Târgu Jiu

Fântâni arteziene gigant in Târgu Jiu

Zona centrala a municipiului Târgu Jiu isi va schimba infatisarea. Lucrarile vor incepe in acest in an si se vor termina anul viitor.


Modernizarea zonei centrale a municipiului Târgu Jiu va incepe in acest an, dupa ce autoritatile locale au reusit sa obtina, dupa lungi negocieri, avizul favorabil de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). Tot centrul resedintei judetului Gorj face parte din zona protejata a Ansamblului monumental „Calea Eroilor“. Potrivit conducerii Primariei Târgu Jiu, lucrarile de modernizare vor incepe cel mai târziu la jumatatea acestui an, in luna mai sau iunie. „Discutiile privind obtinerea avizului au dus intârzierea inceperii lucrarilor cu cel putin o jumatate de an“, a precizat primarul Florin Cârciumaru.


Lucrarile de modernizare se vor desfasura pe o perioada de doi ani. In anul 2007 va fi infrumusetat tronsonul cuprins intre Piata Prefecturii si Teatrul „Elvira Godeanu“, iar in 2008 se vor efectua lucrarile de innoire a zonei cuprinse intre hotel Gorj si Complexul „Romarta“.


Trei fântâni arteziene in Piata Prefecturii


In Piata Prefecturii vor fi amplasate trei fântâni arteziene de mari dimensiuni. De o parte si de alta a cladirii prefecturii vor fi montate doua fântâni, iar o alta va fi amplasata in capatul pietei. Jeturile de apa vor fi insotite si de lumini speciale. Parcarea din spatele Bisericii „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ va fi desfiintata, in locul acesteia realizându-se un mic parc. Pe strada Crisan si lânga Casa Ganescu se vor amenaja parcari de 200 de locuri. Gardul din jurul Casei Ganescu va disparea, curtea fiind transformata in parc. Conducerea Primariei Târgu Jiu doreste ca Muzeul de Arta din Parcul Central sa fie mutat in Casa Ganescu, care va deveni astfel un loc de vizitare pentru turisti.


Pe toata zona centrala se vor pune pavele de diferite forme si culori, iar in fata Facultatii de Drept se va amenaja un mic amfiteatru, iar Calea Eroilor va fi demarcata cu pavele speciale de o anumita culoare. In zona dintre hotelul Gorj si Complexul „Romarta“ se va amenaja un loc de recreere pentru parinti si copii. In locul unde Calea Eroilor se intersecteaza cu bulevardul Victoria vor fi amplasate doua fântâni arteziene. De asemenea, in acelasi timp cu lucrarile de modernizare se va inlocui toata infrastructura subterana din zona Victoria: retele de canalizare si alimentare cu apa, energie electrica etc. Proiectul de modernizare este realizat de arhitectul Dumitru Florescu.


Panouri pentru prezentarea proiectului


Cetatenii municipiului Târgu Jiu vor putea afla cum va arata centrul orasului prin intermediul a trei panouri de mari dimensiuni, care vor fi montate in zona centrala. De asemenea, primaria lucreaza la realizarea unei simulari video privind noua infatisare a centrului orasului.


Deocamdata nu se cunosc costurile totale ale proiectului de modernizare. „In sedinta urmatoare de consiliul local vom prezenta in vederea aprobarii un proiect de hotarâre privind indicatorii tehnico-economici si atunci vom avea o situatie estimativa in privinta costurilor. Vom demara, in perioada urmatoare, procedura de organizare a licitatiei pentru desemnarea firmei care se va ocupa de executarea lucrarilor. Numai dupa organizarea licitatiei si stabilirea executantului vom cunoaste cu exactitate costurile acestei investitii“, a spus primarul Florin Cârciumaru.


Fântâni arteziene si in alte zone


Lucrarile de modernizare a municipiului Târgu Jiu nu se vor limita doar la zona centrala. Alte fântâni arteziene vor fi montate, in acest an, in fata Garii din Târgu Jiu, in parcul din zona Lido si lânga Piata 9 Mai, in fata bisericii. Intersectiile de la intrarea in oras dinspre Craiova si Petrosani vor fi modernizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS