12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Faliment de lux

CFR Craiova a vândut doar doua bilete in doua luni de la punerea in circulatie a vagoanelor business class, pe rutele spre Bucuresti si Timisoara. Prima cursa aeriana Craiova-Bucuresti, desfasurata de compania TAROM, a fost ieri anulata din lipsa de clienti.


Craiovenii nu gusta calatoriile la clasa de lux, chiar daca in ultimul timp companiile de transport le-au pus la dispozitie oferte la preturi accesibile. La sfârsitul anului trecut, CFR a introdus pe rutele spre Bucuresti si Timisoara vagoane de lux, clasa business, pentru cei care doresc sa circule in conditii deosebite. Cu toate acestea, din raza Regionalei CFR Craiova s-au cumparat in doua luni doar doua bilete la aceste vagoane. „In decembrie 2006, s-a vândut un singur bilet pe ruta Craiova-Timisoara, iar in ianuarie 2007, inca unul – pe ruta Severin-Bucuresti. In general, la aceasta clasa merg oameni de afaceri, care calatoresc pe distante lungi. Ori ideea de calatorie la clasa de lux n-a prins la publicul calator, ori suntem noi foarte saraci si nu ne permitem bilete atât de scumpe“, a declarat Cornel Prodana, seful Diviziei comerciale din cadrul Regionalei de Transport Feroviar Craiova. Vagoanele business class au fost puse in circulatie pe 10 decembrie 2006, fiind modernizate si dotate pentru un nivel crescut de confort. Ele sunt echipate cu module audio pentru casti, monitoare TV instalate in spatarele scaunelor si acces la internet. In functie de preferinte, exista variantele „exclusiv“ si „standard“, cele exclusiviste având locuri mai putine. Pe raza Regionalei CFR Craiova circula un singur vagon business, atasat la trenul Intercity 593 – Bucuresti-Timisoara si 594 – Timisoara-Bucuresti. Primul pleaca din Craiova spre Bucuresti la ora 11.00, iar al doilea, spre Timisoara, la ora 18.16. Pretul biletelor include costul normal pentru Intercity, la care se adauga costul pentru clasa business. O persoana care calatoreste de la Craiova la Bucuresti plateste 64,6 lei la clasa business exclusiv si 54,6 lei la business standard. Pe ruta Craiova-Timisoara, preturile sunt de 100,7 lei la exclusiv si de 80,7 lei la standard.


Practic, un bilet la clasa business spre Bucuresti este mai scump cu 15-25 de lei decât unul obisnuit, iar spre Timisoara – cu 30-50 de lei. In schimb, in pretul biletelor sunt incluse apa minerala, cafea, suc si mâncare.


Cursa anulata la primul zbor


Alt proiect in pericol sa devina falimentar din lipsa de calatori este cursa aeriana Craiova-Bucuresti, efectuata de compania TAROM. Cursa a fost inaugurata acum o saptamâna, iar ieri trebuia sa aiba loc primul zbor. Din lipsa de calatori insa, cursa a fost suspendata, dupa cum a declarat Mircea Dumitru, directorul Aeroportului International Craiova.


„Cursa s-a anulat, pentru ca exista un singur bilet vândut. Doar cu o singura persoana nu se poate efectua zborul. Nu stiu de ce oamenii nu vor sa zboare cu avionul. Pretul este doar o data si jumatate mai mare decât la tren, la clasa intâi. Cu o rezervare de sapte zile inainte, pretul biletului este comparabil cu cel al unui bilet la tren Intercity pe aceeasi distanta. Probabil ca lumea vrea sa se simta mai libera, sa nu se simta conditionata de o anumita data si ora de plecare“, a spus Dumitru. Potrivit acestuia, pentru acoperirea costurilor este nevoie de cel putin 25 de calatori pe cursa. Avionul are 48 de locuri, din care opt la clasa business si restul la clasa economic. La clasa business, tariful este de circa 200 de euro, in timp ce pentru clasa economic este o promotie de 33 de euro un bilet dus si 59 de euro – unul dus-intors.


Compania TAROM a anuntat ca va incerca sa efectueze aceasta cursa timp de doua luni. Daca nu va avea clienti, va renunta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS