12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOperator judetean de apa in Olt

Operator judetean de apa in Olt

Expertul in dezvoltare institutionala Michel Baron de la Grupul Louis Berger, consultant pentru implementarea proiectului de intarire institutionala ISPA in crearea operatorului unic judetean de apa si apa uzata, s-a intâlnit la Consiliul Judetean Olt cu membrii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Oltul“ pentru a analiza stadiul infiintarii operatorului si pentru a intocmi planul de actiune pe termen mediu.


Michel Baron a spus ca inainte de venirea in Slatina a trecut prin Caracal, unde s-a intâlnit cu primarul Gheorghe Anghel, caruia i-a clarificat motivul pentru care trebuie sa intre in asociatie si in operator. „Avea dubii, a pus o intrebare si s-a convins ca este interesul oamenilor sa intre in asociatie si operatorul unic. I-am explicat contractul de concesiune, care raspunde preocuparilor pe care le avea“, a spus Baron.


Expertul a prezentat participantilor, printre care Adrian Burea, director de la ANRSC, Jenel Copilau si directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor, Adrian Motorga, necesitatea informarii, dezbaterii si adoptarii contractului de concesiune intre comunitatile locale, prin consiliile locale, si operator, modalitate prin care bunurile pe care acestea le vor pune la dispozitia operatorului unic ramân in proprietatea comunitatilor. Baron a spus ca planul de actiune stabilit anul trecut este in picioare, prezentând participantilor cele trei etape ale acestuia.


In acest moment, implementarea se afla in prima faza. AID „Oltul“ a fost infiintata ca organism prin care comunitatile vor exercita controlul asupra operatorului. „Foarte rapid, fiecare consiliu local trebuie sa decida, in baza unui studiu de oportunitate, intocmit tot de consultanti, asupra relatiei cu operatorul unic, care consta in contractul de delegare a serviciilor prin concesiune. Ati primit un model al documentului, care se afla in continuare in dezbatere. Nu este vorba despre un transfer de proprietate asupra bunurilor si echipamentelor publice de la comunitati la operator. Acesta, dupa ce le obtine, le asigura mentenanta si innoirea, sub controlul comunitatilor, prin asociatie“, a explicat Michel Baron.


Sistemul redeventelor si amortizarea bunurilor, o problema


Reprezentantul de la Louis Berger Group a spus ca o problema serioasa, in discutie cu Ministerul Finantelor Publice si ANRSC, referitoare la contract este legata de sistemul redeventelor si amortizarea bunurilor publice. „Pozitia noastra este ca sistemul redeventelor nu ajunge sa garanteze intretinerea si reinnoirea bunurilor preluate de operator. Tarifele, care ar putea acoperi sumele, insa, nu pot fi atât de mari incât populatia sa nu poata plati facturile. Aceasta problema nu poate fi solutionata prin proceduri de reglementare de la ANRSC, ci prin acordul partilor, operatorul si comunitatile locale“, a declarat Baron. Dupa ce a subliniat ca AID „Oltul“ nu se poate substitui comunitatilor asociate si ca primarii si viceprimarii nu pot reprezenta orasele in asociatie pentru ca sunt incompatibili, urmând sa fie desemnati functionari publici din primarii, Michel Baron i-a informat pe participanti ca le va trimite zilele acestea spre dezbatere si aprobare planul de actiune pe termen scurt si mediu, care contine activitatile, sarcinile, responsabilitatile si termenele in vederea crearii operatorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS