12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosare tergiversate din cauza expertilor

Dosare tergiversate din cauza expertilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat marti pe site-ul institutiei un raport al Inspectiei Judiciare cu privire la dosarele tergiversate si motivele prelungirii proceselor dincolo de o durata considerata normala, adica un an pentru judecarea fondului si apelului, respectiv sase luni pentru recursuri. Raportul face referire si la dosarele aflate pe rolul Curtii de Apel Craiova si al instantelor subordonate din judetele Dolj, Gorj, Olt si Mehedinti.


De vina sunt expertii


Printre cauzele care duc la tergiversarea judecarii dosarelor, in fruntea listei intocmite de inspectorii CSM se afla numarul mult prea mic de judecatori si grefieri, comparativ cu numarul mare de dosare pe care trebuie sa le solutioneze instantele. Alta cauza o reprezinta neefectuarea expertizelor in timp util. Astfel, in dosarul nr. 4.626/2005 al Judecatoriei Caracal au fost acordate 13 termene de judecata pentru lipsa raportului de expertiza incuviintat in cauza, desi instanta a dispus sanctionarea expertului. La fel si in dosarul nr. 11.182/2005 al Judecatoriei Slatina, in care s-au acordat zece termene de judecata pentru lipsa raportului de expertiza. Alt exemplu ar fi dosarul nr. 284/2005 al Tribunalului Dolj, in care judecatorii Sectiei Contencios Administrativ si Fiscal au dispus amendarea expertului de patru ori la rând pentru neefectuarea expertizei si acesta tot n-a facut expertiza.


Recuzarea, ca abuz de drept


Alta cauza de tergiversare a judecatii este, in opinia inspectorilor CSM, folosirea cu rea-credinta a drepturilor procesuale. Culmea a fost atinsa in dosarul nr. 3.793/COM/2005 al Curtii de Apel Craiova, in care apelanta a formulat opt cereri de recuzare a tuturor judecatorilor Curtii. Patru din aceste cereri au fost respinse ca inadmisibile de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar celelalte patru au fost anulate ca netimbrate. Adversarii din proces nu s-au lasat mai prejos, formulând la rândul lor cinci cereri de recuzare a tuturor judecatorilor Curtii de Apel Craiova, respinse de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie fie ca inadmisibile, fie ca netimbrate.


Solutii


Inspectorii CSM au propus si masuri pentru reducerea timpului de solutionare a dosarelor. Cele mai importante masuri tin de cresterea numarului de magistrati si grefieri, dar si de o reorganizare radicala a sistemului de expertize, prin crearea unui corp de experti care sa nu mai aiba si alte indeletniciri, renuntarea la desemnarea aleatorie a expertilor si actualizarea permanenta a listei de experti, pentru a nu se mai intâmpla situatii in care judecatorii sa aiba surpriza ca au numit un expert care nu se mai ocupa cu asa ceva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS