12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficit de teren in Olt

Deficit de teren in Olt

Problemele fondului funciar sunt departe de a fi rezolvate in Olt. Multe dintre acestea pleaca de la o singura cauza, si anume deficitul de teren cu destinatie agricola. Desi inainte de colectivizarea fortata proprietatile erau bine delimitate, dupa 1989 zeci de mii de oameni din Olt au ramas fara teren. In prezent, Prefectura Olt a centralizat peste 19.000 de dosare apartinând persoanelor pentru care nu s-a mai gasit pamânt si terenuri forestiere dupa revolutie si care urmeaza sa fie despagubite cu sume de bani, conform Legii nr. 1/2000.


Rezolvarea situatiei merge destul de greoi. Capacitatea Comisiei centrale pentru evaluarea despagubirilor, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, de preluare a dosarelor este modesta, astfel ca Prefectura Olt va preda, pe 26 februarie, in prima faza doar 500 de dosare din cele 19.386 centralizate la nivel local. Inca nu se cunoaste modul de calcul al despagubirilor pentru fiecare persoana, insa subprefectul Virgil Panduru spune ca este posibil sa existe diferentieri in functie de calitatea solului si de alte criterii pe care le va stabili Comisia centrala.


De asemenea, tot in baza Legii nr. 1/2000, 252 de persoane pentru care s-au intocmit dosare vor fi despagubite la capitolul terenuri forestiere. In plus, autoritatile se asteapta sa apara alte câteva mii de solicitari pentru despagubiri pe Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. „Dosarele au fost intocmite de mult. Terenurile existente au fost impartite, primariile au ramas fara rezerve, iar oamenii pentru care n-au mai existat terenuri arabile si paduri au fost validati la despagubiri. Intre timp, a fost nevoie ca dosarele intocmite sa fie completate cu documente si date suplimentare, iar pe 26 februarie noi vom depune o prima transa de 500 de dosare la Comisia centrala din cadrul ANRP care se ocupa cu aceasta problema. Dupa mine, pâna când oamenii vor intra in posesia sumelor care vor fi stabilite prin evaluari va dura circa patru-cinci ani“, a declarat Virgil Panduru.


Procentele de punere in posesie, foarte mici


Tot din cauza deficitului de teren, mii de oameni carora le-a fost reconstituit dreptul de proprietate nu pot fi pusi in posesie. Desi dreptul de proprietate a fost reconstituit la nivelul Oltului, in 2006, pentru o suprafata totala de peste 17. 280 de hectare (din care aproape 11.000 de hectare de teren agricol si peste 6.300 hectare de vegetatie forestiera), punerea in posesie s-a facut numai pe o suprafata de peste 2.400 de hectare, respectiv 1.647,39 ha de teren agricol si 767,13 ha de padure.


Raportate la suprafata totala pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate, procentele de punere in posesie sunt foarte mici, respectiv 15,11% pentru suprafetele agricole si 12,01 pentru padure. Drept care autoritatile locale cu astfel de probleme au demarat actiuni de preluare a mai multor suprafete cu destinatie agricola aflate in administrarea statului, prin protocoale de predare-preluare incheiate cu Agentia Domeniilor Statului. Pâna acum au fost incheiate 38 de astfel de protocoale pentru tot atâtea localitati.


Autoritatile judetene prevad ca terenurile nu vor ajunge pentru toti beneficiarii reconstituirii dreptului de proprietate si ca va fi nevoie ca statul sa cedeze si suprafete care, potrivit legislatiei actuale, ramân in domeniul public national. In Olt, astfel de terenuri sunt cele provenite din desecari si cele pe care se afla investitii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS