10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu apometre, dar taxati la pausal

Cu apometre, dar taxati la pausal

Locatarii unui bloc din cartierul Craiovita Noua au fost obligati sa achite in decembrie 27 de lei pe metrul cub de apa calda consumata. Pretul piperat a fost justificat de catre reprezentantii asociatiei de proprietari prin lipsa contoarelor la scara blocului si consumul prea mic de apa calda.


Apa calda a devenit un lux pentru locatarii blocului 148 B, din Asociatia de Proprietari nr. 34 Craiovita Noua. Daca jumatate de an nu au acces la aceasta utilitate, in celelalte sase luni sunt nevoiti sa plateasca preturi astronomice pentru metrul cub de apa calda. Apogeul facturilor piperate a fost atins in luna decembrie 2006, când au fost nevoiti sa achite aproximativ 27 de lei pentru o singura unitate consumata. Cu numai o luna in urma, pretul a ajuns la 25 de lei. Hotarâti sa nu mai accepte sume care depasesc zece lei, locatarii s-au adresat in nenumarate rânduri mai-marilor asociatiei si Primariei Craiova. Pentru ca nu le-au fost oferite explicatii, acestia acuza asociatia, care ar trebui sa le reprezinte interesele, de lipsa de transparenta.


„Nu ne-au dat nici un raspuns concret, asa ca nici acum, la sfârsitul lui ianuarie, nu stim motivul pentru care, in aceasta iarna, am platit peste 25 de lei pe metrul cub de apa calda. Un vecin a achitat in noiembrie, la 8 mc de apa, aproximativ 200 de lei“, a precizat Silvica Vladut, sef de scara la blocul 148 B. Nemultumirile locatarilor sunt cu atât mai mari cu cât inca din urma cu doi ani preturile calculate de reprezentantii asociatiei erau destul de mari. In plus, de la sfârsitul lui aprilie si pâna la inceputul lui octombrie, furnizarea apei calde este oprita din cauza datoriilor colosale acumulate de Centrala Termica nr. 11, care ii aprovizioneaza.


Contoarele de scara, montate abia in ianuarie


Presedintele asociatiei sustine ca locatarii sunt nevoiti sa plateasca facturi mai mari din cauza ca la scarile blocului nu au fost montate contoare.


„Am insistat inca din 2005 pe lânga Regia de Termoficare sa le monteze, pentru a nu mai face calculele la pausal, insa abia in ianuarie le-au instalat. De fiecare data au motivat ca nu au bani sa investeasca la acest capitol. Noi nu avem ce sa facem, pentru ca Termoficarea ne trimite facturile separat la blocurile care nu sunt contorizate, acestea fiind taxate la pausal. Intelegem nemultumirea oamenilor, dar valoarea se va diminua semnificativ din aceasta luna“, a mentionat Sabin Jiboteanu, presedintele Asociatiei nr. 34 Craiovita Noua.


Oamenii sustin insa ca ei au facut investitii in apometrele de apartament tocmai pentru a fi nu mai fi incarcati la plata, nefiind de vina ca Termoficarea nu si-a facut treaba.


Pretul piperat la metrul cub de apa calda, pentru locatarii blocului 148 B, este justificat si de administratorul asociatiei, Ileana Ionita, care este de parere ca de „vina“ sunt si locatarii care consuma prea putina apa. „Factura primita de la Termoficare se imparte la numarul de metri cubi de apa calda declarati de locatari, dupa care se aduna cu valoarea unui metru cub de apa rece si se obtine pretul la apa calda. Cu cât consumul este mai mic, cu atât pretul este mai mare“, a precizat Ileana Ionita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS