22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConflict intre Mogos si Calangiu

Conflict intre Mogos si Calangiu

Dupa ce a primit aprobare de la minister pentru infiintarea unui compartiment de chirurgie vasculara, conducerea Spitalului de Urgenta Craiova s-a razgândit. Managerul unitatii sanitare a decis sa amâne demararea acestui proiect, punând in mare incurcatura conducerea ASP Dolj, care si-a pus obrazul in joc pentru materializarea lui.


Relatiile dintre conducerea Spitalului de Urgenta Craiova si cea a Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj au devenit incordate dupa ce managerul spitalului a anuntat ca nu va mai face compartiment de chirurgie vasculara in cadrul unitatii sanitare pe care o conduce. In urma cu o jumatate de an, directorul ASP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, a intocmit impreuna cu conducerile spitalelor din subordine si liderii de sindicat o lista cu modificarile care ar trebui facute in structura unitatilor sanitare respective pentru rentabilizarea activitatii. Lista cuprindea propuneri de reducere a numarului de paturi in unele sectii, de suplimentare a acestora in alte sectii, precum si infiintarea unui compartiment de chirurgie vasculara cu zece paturi in Clinica de Chirurgie II a Spitalului de Urgenta Craiova, respectiv a unei Sectii de oncologie cu 25 de paturi la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova.


Lista a fost aprobata in forma propusa, adica fara ca ministerul sa opereze modificari. La sfârsitul lunii decembrie 2006, MSP a emis un ordin prin care aproba efectuarea acestor modificari incepând din 2007.


Dupa ce a primit aprobare, Calangiu a renuntat la proiect


Numai ca de la aprobarea de catre minister si pâna acum s-au schimbat unele lucruri. Cristina Calangiu a luat decizia de a renunta la proiectul de infiintare a unui compartiment de chirurgie vasculara, pe motiv ca nu ar avea dotarile necesare. „Avem un medic chirurg angajat care efectueaza interventii de chirurgie vasculara de genul operarii bolnavilor de varice, insa chirurgie vasculara adevarata nu se poate face decât cu ajutorul unui aparat performant de sute de mii de euro, numit angiograf. Ori, noi nu avem acest aparat, motiv pentru care am hotarât sa solicitam ministerului ca acest compartiment sa nu fie infiintat acum. Nu putem sa luam dintr-o sectie care are un rulaj atât de bun, cum este sectia de Chirurgie II, zece paturi daca nu avem aparatura necesara. Iar solicitarea pentru achizitionarea unui angiograf a fost facuta de aproape un an si imi este teama ca va mai trebui sa asteptam mult timp pâna vom primi acest aparat“, a precizat dr. Calangiu.


ASP Dolj nu va renunta


De partea cealalta, prof. Mogos sustine ca demersul spitalului poate fi perceput ca o lipsa de seriozitate, punând intr-o situatie penibila Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj: „Nimeni, niciodata nu iti va da un aparat pentru un compartiment care nu exista. Ceea ce sustine conducerea spitalului este de fapt o modalitate de a spune «Nu vrem sa infiintam». Din afara, acest lucru pare o lipsa de seriozitate din partea noastra, din moment ce noi am cerut infiintarea acestui compartiment. Acum sase luni am cerut, am argumentat, ministerul a inteles, iar dupa ce am primit aprobare noi spunem ca nu mai infiintam. Cum poate fi interpretat acest lucru?“.


Cât despre motivul invocat de Calangiu ca Sectia de Chirurgie II este prea rentabila pentru a suferi modificari, Mogos sustine ca este gresit: „O parte din cazurile care ajung la chirurgie sunt si in prezent de chirurgie vasculara. Bolnavii care nu sunt cazuri pentru chirurgia constructiva (varice, amputatii) se trateaza la Craiova. Daca sectia este eficienta este si datorita acestor bolnavi, care ocupa o parte din paturi. De ce sa tratam in continuare acesti bolnavi dupa metode care se practicau acum 100 de ani in chirurgia vasculara, când ii putem trata la standarde mai bune, intr-un compartiment specializat, cum se intâmpla in intreaga lume?“


Chirurgie vasculara


Directorul ASP sustine ca va insista asupra necesitatii infiintarii compartimentului de chirurgie vasculara, pentru beneficiile pe care acest lucru le are asupra bolnavilor. El a spus ca multi bolnavi care pâna acum erau condamnati la moarte din cauza fisurarii sau sectionarii unor vase sanguine importante, in urma unor accidente grave, ar putea fi salvati de chirurgia vasculara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS