Concert „Seherazada“ si „Nunta lui Figaro“

Autori
Etichete , ,


Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“, sub bagheta dirijorului Alexandru Lascae (Olanda), sustine un concert pe gustul melomanilor, mâine seara, de la ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova. Programul muzical cuprinde: Uvertura operei „Nunta lui Figaro“, Concertul nr. 24 in Do minor pentru pian, K. 491, de Mozart, si Seherazada, op. 35, de Rimski-Korsakov. La pian, Andrei Licaret, de numai 25 de ani, fiul cunoscutului muzician Nicolae Licaret (pianist, organist si clavecinist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucuresti).

Dirijorul Alexandru Lascae este un valoros muzician olandez de origine româna. Maestrul Lascae s-a nascut in Bucuresti si are 65 de ani. A studiat vioara si compozitia la Conservatorul din Iasi, apoi in Capitala. In 1969 a parasit România, pentru ca nu avea „origine sociala foarte sanatoasa“, si s-a stabilit in Olanda unde, in scurt timp, a devenit concert-maestru la „Residency Orchestra“ din Haga. Simultan, acesta a studiat muzica de camera si dirijatul cu Franco Ferrara si Kiril Kondrasin. Astfel, timp de zece ani a cântat in Residency Streich Quartett cu care a cucerit Premiul I la Concursul International de la Colmar (Franta). Drept urmare, impreuna cu acelasi cvartet, Alexandru Lascae a colindat toata Europa. In 1990 a revenit in România, insa numai pentru colaborari cu diverse filarmonici din tara.


Alexandru Lascae are un palmares discografic impresionant: cinci discuri cu „Arion Ensemble“, cinci discuri cu „Musica Ducis“, sase compact-discuri cu filarmonica ieseana, cinci compact-discuri cu „Atheneum Orchestra“ etc. Din 1997 detine posturile de dirijor permanent al Filarmonicii „Moldova“ din Iasi, dirijor permanent si director artistic al orchestrelor de camera „Arion“ (Haga) si „Musica Ducis“ (s’Hertogenbosch), sustinând o intensa activitate pedagogica in calitate de profesor la Conservatorul Regal din Haga. Totodata, acesta este dirijor al Orchestrei „Atheneum“ din cadrul aceleiasi institutii. De asemenea, Alexandru Lascae este seful de studii al Orchestrei Nationale de Tineret a Olandei, in care a incercat sa aduca, in special vara, multi români care sa faca parte pentru o perioada din aceasta orchestra, sustinând concerte in toata Europa. Valorosul muzician a avut, pâna in 1969, o viata plina de suferinte, iar acum tara natala se mândreste ca este român.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 1 februarie 2007

Top