9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul se pregateste de gripa

Doljul se pregateste de gripa

Autoritatile sanitare au intrat in alerta din cauza cresterii numarului cazurilor de viroze respiratorii. Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ieri ca s-au luat masuri speciale in intreaga tara pentru a limita numarul de imbolnaviri, in conditiile in care este posibila oricând izbucnirea unei epidemii.


Autoritatile de sanatate publica judetene va trebui sa efectueze zilnic controale in unitatile scolare si in gradinite, iar copiii care prezinta semne de imbolnavire (febra, tuse, stranut) sa fie retrasi de la scoala pâna in momentul insanatosirii. Medicii de familie trebuie sa informeze populatia in legatura cu masurile de prevenire pe care trebuie sa le urmeze.


Inca 15.000 de doze de vaccin antigripal


In judetul Dolj, numarul virozelor respiratorii se mentine deocamdata in limite normale, potrivit autoritatilor sanitare, care se tem ca scaderea brusca a temperaturii nu prevesteste nimic bun.


„Numarul virozelor respiratorii se mentine in continuare sub media ultimelor cinci luni si mai important este ca nu a fost raportat nici un caz de gripa. Deocamdata, nu s-au inregistrat focare epidemice de viroze respiratorii si este posibil ca situatia sa nu se modifice nici saptamâna urmatoare, mai ales ca elevii vor intra in vacanta. Pe de alta parte, variatiile bruste de temperatura cu care am avut de-a face in ultima vreme favorizeaza aparitia virozelor respiratorii si ar putea sa contribuie la o noua crestere a numarului acestor imbolnaviri“, a spus dr. Dolores Tatar, directorul executiv adjunct medicina preventiva Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Ministerul Sanatatii Publice a prelungit si campania de vaccinare antigripala a populatiei care ar fi trebuit sa se finalizeze la 31 decembrie, suplimentând dozele de vaccin antigripal acordate fiecarui judet pentru vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse intre sase luni si 15 ani.


Judetul Dolj a primit in luna ianuarie 15.000 de doze de vaccin antigripal, din care cea mai mare parte au fost folosite pentru vaccinarea populatiei, iar câteva mii de doze au fost stocate pentru a fi utilizate in cazul aparitiei unor focare de gripa.


Recomandari


Ministerul Sanatatii a emis si o serie de sfaturi pentru evitarea imbolnavirii prin afectiuni respiratorii: evitarea aglomeratiilor si a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei pentru a nu-i imbolnavi pe cei din jur, respectarea regulilor de igiena personala, aerisirea incaperilor si a locurilor de munca, consumul de fructe si legume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS