8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInterlopii au pierdut peste 50 de milioane de euro

Interlopii au pierdut peste 50 de milioane de euro

Contrabanda si importuri suspecte. Transferuri externe de valuta. Peste 1.000 de persoane, in ancheta.


Peste 50 de milioane de euro au confiscat, in 2006, politistii români, de la gruparile mafiote care au actionat pe teritoriul tarii, derulând afaceri de mare criminalitate economico-financiara. Mecanismele ingenioase de fraudare sistematica a bugetului de stat s-au axat, in principal, pe contrabanda cu tigari, importuri suspecte ori preluarea de societati comerciale. Nici transferurile externe de valuta prin circuite bancare ori prin curieri nu au fost excluse.


Potrivit IGPR, actiunile desfasurate de Politia Româna in colaborare cu alte institutii au contribuit la cresterea cu peste 20% a volumului taxelor colectate de la agentii economici fata de aceeasi perioada a anului 2005. „S-a actionat pentru extinderea cercetarii faptelor cu urmari deosebite, prin prisma cuantumului prejudiciului cauzat si a persoanelor implicate, inregistrându-se o crestere de 45% la numarul dosarelor penale complexe solutionate“, a anuntat Politia Româna.


Pe linia combaterii macrocriminalitatii economico-financiare, autoritatile au constatat 2.230 de infractiuni, fiind cercetate 1.110 persoane, dintre care 136 in stare de retinere sau arest preventiv. Din totalul celor anchetati, 577 au fost suspectati de comiterea infractiunilor de criminalitate organizata si terorism. Bunurile si valorile indisponibilizate se ridica la 107.703.370 RON si 24.934.025,35 euro, fiind confiscate 2,9 kg aur, sechestrate 39 imobile si 52 de autoturisme.


Metode noi


Intuind ca aderarea României la UE va aduce „miscari“ majore si in domeniul criminalitatii economico-financiare, politistii de la Serviciul de Combatere a Spalarii Banilor au luat masuri inca de anul trecut. 57 de specialisti din domeniul financiar-bancar si al pietei de capital au fost incadrati la Politia Româna din sursa externa pentru a se putea face fata noului val de infractiuni. Una dintre metodele, pe linia contrabandei si a spalarii banilor, care va fi folosita in România se refera la indigenizarea marfurilor. „Pentru a nu mai fi platite taxe vamale, bunuri fabricate in China, inainte de a fi aduse in tara noastra, vor fi plimbate si le vor fi aplicate etichete ale tarilor membre UE. Marfurile vor fi vândute ca si cum ar proveni din acele state“, a declarat comisarul Constantin Bolbosanu. Printre fenomenele infractionale identificate de oamenii legii se regasesc spalarea de bani prin intermediul sistemului bancar de catre grupuri infractionale organizate, specializate in infiintarea si folosirea firmelor-fantoma, pentru a transfera ilegal in strainatate fondurile obtinute sau spalarea banilor proveniti din evaziune fiscala prin intermediul conturilor curente ale unor societati comerciale si retragerea banilor pe baza unor documentatii false.


Peste 90% dintre autorii cercetati sunt cetateni arabi, specializati in infiintarea de firme-fantoma.


Spalarea banilor


In cursul anului 2006, politistii din IGPR au monitorizat activitatea unui grup infractional organizat format din cetateni români, turci, iranieni si chinezi, specializat in transferul in Turcia al unor importante sume de bani provenite din savârsirea infractiunilor de evaziune fiscala si contrabanda in complexurile comerciale en-gros Niro, Dragonul Rosu si Sir.


Sumele externalizate in perioada mai 2005 – mai 2006 s-au ridicat la aproximativ 5 milioane euro, in urma cercetarilor 7 dintre suspecti fiind arestati preventiv. O retea din care faceau parte cetateni arabi experti in operatiuni de spalare a banilor proveniti din infractiuni grave de natura economico-financiara a fost anihilata, dupa ce ofiterii români au efectuat mai multe supravegheri.


Grupul a actionat pentru a importa marfuri subevaluate si pentru a transfera la extern sumele de bani obtinute din activitatile ilegale. Astfel, in 2005 si 2006 membrii grupului au transferat la extern, pe baza unor documente false, peste patru milioane dolari.


La capitolul rambursari ilegale de TVA, omul de afaceri Samir Sprânceana detine un loc fruntas in topul celor mai dificile anchete rezolvate de IGP.


Barbatul, alaturi de cinci persoane, a fost acuzat de inselaciune, complicitate la inselaciune, evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals in declaratii, spalare de bani si crima organizata.


In baza unor documente false, potrivit anchetatorilor, grupul a solicitat si a obtinut, in decursul unui an, iulie 2003 – octombrie 2004, 65.900.000 RON rambursari de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS