21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinorii devin campioni la infractiuni

Minorii devin campioni la infractiuni

„Roxi“, campionul infractiunilor comise de un minor in Craiova – 27, a fost detronat anul acesta de un tânar de numai 14 ani, arestat pentru comiterea a peste 31 de furturi. Fenomenul infractiunilor comise de minori a luat amploare si este privit cu ingrijorare de autoritatile craiovene.


Minorul Vasile M., de 14 ani, din Craiova, s-a „certat“ pentru prima data cu legea pe 15 aprilie, anul trecut. Politistii Sectiei 5 Politie Craiova au stabilit ca, de atunci si pâna pe 23 ianuarie, chiar daca o perioada a fost cercetat in stare de libertate pentru comiterea unor infractiuni de furt, a comis 31 de furturi calificate in Craiova, din care 20 erau in evidenta cu autori necunoscuti. Numarul acestora ar putea sa fie mai mare. Sectiile de politie din municipiu isi verifica acum dosarele de furturi in care nu s-au stabilit autorii, unele dintre ele putând fi comise de Vasile. Conform politistilor doljeni, minorul „opera“ numai boxe, garaje si uscatorii. Bunurile pe care le sustragea erau variate, de la cazane, oale si scule electrice, pâna la biciclete si haine. Prejudiciul, in valoare de aproximativ 12.750 de lei, a fost recuperat in proportie de 50 la suta si inapoiat pagubitilor. In cursul zilei de joi, dosarul deschis pe numele minorului a fost inaintat Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova si Judecatoriei Craiova, cea din urma dispunând masura arestarii preventive pe o perioada de 15 zile pentru furt calificat, minorul fiind introdus in arest.


„Roxi“, cercetat in stare de arest


Pâna acum, minorul care le-a dat cele mai mari batai de cap politistilor doljeni a fost considerat Florian Pavel S., zis „Roxi“, de 14 ani, din Craiova, care a comis, in perioada iunie-septembrie 2006, 27 de infractiuni, de la tâlharii si furturi pâna la port ilegal de arma alba. Acesta isi alegea victimele din rândul elevilor Scolilor nr. 12, nr. 2 si nr. 34, pe care ii deposeda sub amenintarea cutitului de telefoanele mobile sau bijuterii. Faptele minorului au devenit din ce in ce mai grave, ajungând chiar la folosirea cutitului cu care isi ameninta victimele. Si „Roxi“ a continuat sa comita infractiuni, chiar daca a fost retinut si cercetat o perioada. In prezent, Florian Pavel este arestat preventiv, fiind cercetat in doua dosare penale pentru faptele comise.


294 de minori, cercetati in 2006


Conform comisarului-sef Constantin Ion, seful Politiei Municipiului Craiova, minorii care comit infractiuni reprezinta un procent ingrijorator in rândul persoanelor cercetate de politie. „Minorii care comit fapte antisociale in municipiul Craiova reprezinta un procent ingrijorator din totalul persoanelor cercetate de noi pentru comiterea unor fapte penale“, a declarat comisarul-sef Constantin Ion. Conform statisticilor, in anul 2006 au fost cercetati la nivelul municipiului 294 de minori, reprezentând 14 la suta din totalul celor cercetati, iar de la inceputul acestui an 18 minori.


Politistii mai spun ca, in general, infractorii minori comit furturi si tâlharii din necesitate, pentru a-si asigura existenta. O mare parte dintre ei provin din familii dezorganizate si sunt nescolarizati sau in abandon scolar. Vasile M. este un astfel de caz. Este un minor nescolarizat, care provine dintr-o familie cu probleme, locuind numai cu mama sa.


„Singuri nu pot gasi drumul bun“


Specialistii spun ca minorii ajung sa comita fapte antisociale din mai multe cauze, cea mai importanta fiind mediul familial dezorganizat. „Atunci când familia din care provine este destramata, copilul are mari sanse sa dezvolte un comportament infractional. Urmatoarea cauza ar putea fi lipsa de afectivitate din partea parintilor, corelata cu lipsa de supraveghere si lipsa comunicarii cu un adult“, a explicat psihoterapeutul Gina Chiriac. Alta cauza identificata de specialisti ar fi anturajul nepotrivit in care intra unii minori. Pentru ca acestia sunt la o vârsta frageda, când isi cauta identitatea, sunt usor de influentat si copiaza usor comportamentul grupului, chiar daca este unul gresit.


„Acesti copii se pot recupera numai prin educatie si indrumare specializata. Singuri nu pot gasi drumul bun. Acest copil care a comis 31 de infractiuni poate fi adus pe drumul cel bun numai cu o atenta indrumare“, a incheiat Gina Chiriac.


Sanctiuni


Politistii doljeni spun ca si minorii pot raspunde in fata legii, iar când normele in vigoare nu permit, raspund parintii in locul lor. Copiii pâna la 14 ani nu pot raspunde penal pentru faptele comise, insa, in aceste cazuri, parintii sunt cei care raspund pentru ei. Minorii cu vârsta cuprinsa intre 14 si 18 ani raspund penal daca se constata ca au avut discernamânt in momentul comiterii faptei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS