8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrumurile comunale, date disparute

Drumurile comunale, date disparute

26 de localitati doljene nu au primit nici un leu pentru modernizarea drumurilor comunale deoarece, oficial, pe teritoriul lor nu exista nici un astfel de drum.


Desi in propunerea initiala de repartitie a celor 4,5 milioane de lei pentru drumuri toate cele 111 localitati din Dolj primisera bani pentru modernizarea drumurilor comunale, la sedinta de ieri a consiliului judetean 26 de comune si orase nu au primit nici un leu. Motivul retragerii sumelor a fost acela ca in Hotarârea de Guvern nr. 540/2000 in care sunt clasificate toate drumurile din judet aceste localitati nu sunt trecute cu vreun drum comunal, motiv pentru care nu s-au putut aloca bani. „Alte judete au bani mai multi pentru drumuri comunale pentru ca si-au declarat strazile ca drumuri comunale. Am ajuns in situatia ca 26 de localitati sa primeasca zero lei pentru ca nu au drumuri comunale. E un paradox si daca am putea repara aceasta situatie prin hotarâri de consiliu local ar fi un lucru in care consiliul ar putea sa se implice“, a declarat consilierul judetean Gelu Visan.


Drumuri comunale mai multe prin hotarâre de guvern


Chiar daca hotarârea de guvern care include nomenclatorul drumurilor din Dolj nu va putea fi modificata prea curând pentru a permite alocarea banilor, conducerea judetului s-a gândit la alta solutie. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ca la intocmirea bugetului pentru anul viitor intre drumurile propuse pentru modernizare ar putea fi incluse si strazile din comune.


„Hotarârea de guvern cu drumurile comunale poate fi modificata si imbunatatita. Am trimis semnale ca primarii sa-si inventarieze drumurile, sa dea hotarâri de consiliu local, sa le trimita la consiliul judetean, sa le strângem, sa dam o hotarâre de consiliu judetean cu toate aceste drumuri si apoi, impreuna cu domnul prefect, sa facem o hotarâre de guvern. Oricum, si noi, eu si domnul prefect, putem face diligentele necesare pentru ca la urmatorul buget sa poate fi inscrise si strazile comunale“, a spus presedintele Ion Prioteasa.


1,5 lei, intretinerea unui metru patrat de drum judetean


Nici pentru drumurile judetene autoritatile nu au prevazut un viitor prea stralucit. Directorul societatii de drumuri a consiliului judetean, Eugen Georgescu, s-a declarat nemultumit de banii primiti prin hotarârea consiliului pentru lucrari de reparatie. Potrivit repartitiei bugetare, SC Lucrari Drumuri si Poduri va primi in acest an 11,2 milioane de lei pentru intretinerea celor 1.200 de kilometri de drum judetean din Dolj. Georgescu a declarat ca banii primiti nu ajung nici pentru maturarea drumurilor, de vreme ce pentru intretinerea unui metru patrat de drum au fost alocati 1,5 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU