22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistentii medicali vor sa munceasca in România

Asistentii medicali vor sa munceasca in România

Asistentii medicali doljeni si-au pierdut interesul pentru un loc de munca mai bine platit in strainatate. Cadrele medicale au invatat lectia de la colegii lor care au avut ocazia sa constate ca in UE nu umbla câinii cu covrigi in coada.


2006 a fost anul exodului cadrelor medicale. Peste 380 de asistenti medicali din judetul Dolj au plecat atunci sa lucreze in strainatate atrasi de posibilitatea obtinerii unor salarii mult mai mari decât in România. Cele mai bune oferte de munca au venit din Marea Britanie, unde un asistent medical român a putut câstiga si 3.000 de euro sau in Italia unde salariul era de 1.000 de euro – echivalentul salariului pe un an in România.


Oferta de locuri de munca in sanatate a ramas bogata si dupa 1 ianuarie 2007, iar deschiderea granitelor dupa aderarea României ar fi trebuit sa duca la un nou exod de cadre medicale. Realitatea contrazice insa previziunile. Potrivit presedintelui Ordinului Asistentilor Medicali, filiala Dolj, de la inceputul anului doar un singur asistent medical si-a manifestat dorinta de a pleca la munca in strainatate. „Ca sa lucreze legal in strainatate, un asistent medical are nevoie printre alte documente si de o adeverinta de malpraxis care poate fi obtinuta de la noi. Pâna acum am primit doar o singura cerere, ceea ce arata o scadere a interesului asistentilor pentru un loc de munca in strainatate“, a precizat Gavrilescu.


Sacrificii


Explicatia pentru aceasta situatie o dau chiar tinerii asistenti medicali. Acestia considera ca plecarea in strainatate cere sacrificii mari, dintre care renuntarea la familie si prieteni sunt cel mai greu de suportat. „Este o mare greseala sa accepti un serviciu mai bine platit intr-o alta tara inainte de a cântari avantajele si dezavantajele. Daca esti familist, gândeste-te la partenerul tau de viata, la copiii tai, te vei instraina de ei. Este dezastruos pentru un copil sa creasca fara unul dintre parinti, acest lucru isi va pune amprenta asupra dezvoltarii lui. Nu stiu câti parinti ar fi dispusi sa sacrifice educatia copilului lor“, a spus Corina Matei, asistent medical.


Nici cei care nu au apucat sa-si intemeieze o familie nu sunt dispusi sa plece din tara. Dana Rada spune ca a invatat multe din experienta colegilor ei care au muncit in afara granitelor tarii si de la care a aflat ca viata in strainatate este foarte grea: „As ramâne aici. Am avut colegi care au lucrat in strainatate si au spus ca este o mare pacaleala. Cele mai multe firme de plasare a fortei de munca promit angajare cu carte de munca in sanatate, salarii tentante si tot felul de alte avantaje. In realitate insa, multi dintre cei care au plecat au fost dezamagiti de ce au gasit acolo. Putini au profesat ca asistenti medicali, cei mai multi lucrând cu ziua pe unde apucau. Nu umbla pe nicaieri câinii cu covrigi in coada“, sustine Dana Rada.


Perspective


Nici medicii nu au o parere mai buna despre munca in strainatate. Dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie de la Spitalul de Urgenta Craiova, sustine ca românii sunt preferati in strainatate pentru ca nu sunt fitosi si sunt exploatati la sânge: „Asistentii medicali din strainatate sunt pretentiosi. Nu accepta sa lucreze pentru salarii mici, sunt obisnuiti cu anumite standarde, atunci când vine vorba de conditiile de munca, si au sindicate puternice care le sustin interesele. Românii, in schimb, sunt preferati la angajare pentru ca sunt destepti, adaptabili si muncesc mult pe bani putini“. Dr. Camenita sustine ca asistentii medicali ar trebui sa ramâna in tara, unde perspectiva realizarii profesionale este destul de buna, iar salariile vor creste spectaculos in urmatorii doi ani.


Documente


Asistentii medicali care doresc sa plece in strainatate trebuie sa aiba in primul rând autorizatie de libera practica. Aceasta se obtine de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj (in momentul in care asistentul medical intra in sistem) si trebuie avizata anual de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor. ASP Dolj a eliberat numai in cursul anului 2006 1.276 de autorizatii de libera practica. Pentru ca diplomele sa fie recunoscute in statele Uniunii Europene, avizul de libera practica trebuie sa contina si apostila prefecturii. Situatia se va schimba insa in perioada imediat urmatoare, potrivit directorului executiv adjunct al ASP Dolj, dr. Stefan Popescu, in sensul ca autorizatiile de libera practica nu vor mai fi eliberate de ASP: „In momentul de fata se lucreaza la un proiect legislativ pentru ca autorizatiile de libera practica pentru asistentii medicali sa poata fi eliberate de Ordinul Asistentilor Medicali“.


Printre documentele necesare pentru a putea profesa in strainatate se afla si adeverinta de malpraxis, eliberata de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor, din care sa reiasa ca asistentul medical nu se face vinovat de malpraxis. Asistentii medicali care vor sa lucreze in SUA au nevoie in plus de curricula, pe care o obtin de la scoala sanitara absolvita impreuna cu diploma de studii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS