14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe ieftinesc masinile produse in afara UE

Se ieftinesc masinile produse in afara UE

Cei care doresc o masina produsa in Coreea, Japonia, America de Nord sau America de Sud se pot astepta la o reducere de aproximativ 15-20% la achizitii.


Reducerea taxelor vamale la importul autoturismelor din afara spatiului Uniunii Europene genereaza un val de reduceri a preturilor de catre importatori. Se estimeaza ca aceia care sunt interesati de modele de import, produse in Coreea, Japonia, America de Nord sau America de Sud pot face achizitii la un pret cu aproximativ 15 – 20% mai mic, motiv pentru care analistii se asteapta la o crestere puternica a vânzarilor la astfel de autoturisme.


Masinile oferite spre vânzare pe piata locala vor avea preturi mai mici, insa, conform lui Constantin Capatina, directorul reprezentantei Eurocar Craiova, nu se poate estima peste cât timp vor fi disponibile modele mai ieftine, chiar daca taxele vamale sunt mai mici. In cazul modelelor comercializate de firma Eurocar in Craiova, cu precadere masini americane, Constantin Capatina apreciaza ca ritmul de crestere a vânzarilor nu poate fi spectaculos:


„Estimam ca vânzarile masinilor produse in Statele Unite vor creste. Este adevarat ca nu vor creste cu mult, pentru ca cine vrea o masina americana nu cauta o masina de 10.000 de euro“.


Reprezentantii Dacia-Renault, increzatori ca nu vor pierde clienti


Firmele care comercializeaza masini produse in UE considera ca vânzarile nu vor fi afectate de preturile scazute in tari din afara spatiului comunitar, bazându-se pe un segment de clienti fani ai masinilor europene si pe diferentele de preturi. „Nu pot spune cât de mult scaderea preturilor pentru masinile coreene sau japoneze va afecta vânzarile. Nu suntem ingrijorati in ceea ce priveste Renault si Dacia. Masinile japoneze sunt, in general, masini scumpe, iar pe o piata atât de imprevizibila se impune pretul, indiferent de marca“, este de parere Luiza Scarlatescu, directoare vânzari la Redac, dealer Dacia-Renault.


Deocamdata, leasingul se calculeaza la fel


Achizitia cu bani gheata se face simplu, la pretul CIP se aplica taxele vamale plus TVA, insa achizitionarea prin leasing a unei masini importate din afara spatiului UE ramâne problematica. Deocamdata se merge pe aceleasi sistem ca si pâna acum, in sensul ca taxele vamale se aplica la valoarea reziduala a automobilului, care este de aproximativ 15%, conform Luizei Scarlatescu. Directorul unei alte firme de profil din Craiova a precizat ca zilele acestea urmeaza sa se ia o decizie privind aplicarea noului Cod Fiscal referitor la regimul de import al masinilor produse in afara Uniunii Europe. „Momentan nu stim pe ce varianta se va merge si asteptam decizia importatorului“, a spus si Victor Oprea, directorul reprezentantei Subaru Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS