16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la sezonul soldurilor

Liber la sezonul soldurilor

Nici nu a inceput bine anul, ca magazinele au lansat sezonul promotiilor si al reducerilor care-i imbiau pe craioveni sa achizitioneze produse de sezon la preturi cu pâna la 70% mai mici. De luni urmeaza vânzarile de soldare.


Potrivit Legii nr. 650/2002, care aproba OG nr. 99/2000, soldarea este orice vânzare insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea „soldare/soldari/solduri“ si care, prin reducerea de preturi, are ca efect comercializarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vânzare cu amanuntul. Strategia de preturi a fiecarui magazin poate include in orice perioada din an promotii si reduceri, dar soldarile pot fi facute doar de doua ori pe an, in perioade ce marcheaza sfârsitul unui sezon si schimbarea colectiilor. Prima perioada a reducerilor este 15 ianuarie – 15 aprilie, pentru sezonul toamna-iarna, iar cea de-a doua perioada este 1 august – 31 octombrie, pentru sezonul de primavara-vara. Principalul avantaj al soldarilor este acela ca produsele care fac obiectul reducerilor din aceasta perioada pot fi vândute la un pret egal sau inferior costului de achizitie (legea interzice vânzarea in pierdere in timpul vânzarilor promotionale).


Zece magazine craiovene au anuntat vânzari de soldare


Cu doua zile inaintea sezonului de soldare, marile magazine au notificat deja Primaria Craiova cu privire la intentia de a face vânzari de soldare. „Pâna acum au fost depuse zece cereri in acest sens – acesta fiind numarul aproximativ de cereri depuse si anul trecut“, a declarat Carmen Licu, purtatorul de cuvânt al Primariei Craiova. Potrivit acesteia, comerciantii care vor sa faca soldari in perioada 15 ianuarie – 15 aprilie pot notifica oricând Primaria Craiova, cu specificatia ca, potrivit legii, sunt obligati sa depuna cererea respectiva cu cel putin 15 zile inainte de a incepe soldarea. „Agentii economici care nu respecta legislatia in vigoare risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 10.000 de lei. Prin sondaj se vor face verificari la agentii comerciali“, a adaugat Carmen Licu.


„Avem solduri la câteva sute de articole“


Profitând de posibilitatea de a face promotii, magazinele craiovene au inceput inca din primele zile ale lunii sa practice promotii si reduceri tentante, afisând preturi cu pâna la 70% mai mici (Erros, Kenvelo, Steilmann, House of Art, Leonardo). Desi cheltuielile pentru sarbatorile de iarna au fost destul de mari, craiovenii sunt interesati de astfel de reduceri. „Craiovenii se orienteaza in general catre produse cu reduceri mari de 50, 70%. In aceasta perioada se lichideaza aproape tot stocul – aproximativ 70%“, a declarat Mihaela, lucrator comercial la unul dintre magazinele craiovene care s-au inscris deja in cursa reducerilor. Afirmatia a fost sustinuta si de angajatii altor magazine care practica reduceri. „Când sunt reduceri creste numarul clientilor. Lichidam aproximativ 80 – 90% din stoc“, a afirmat Elena, vânzator intr-un magazin de imbracaminte.


Potrivit reprezentantilor primariei, dintre magazinele care s-au inscris pâna acum in cursa soldarilor fac parte Kenvelo, doua societati din Mercur, precum si real,- Hypermaket. „Vom incepe actiunea de soldare pe 18 ianuarie. Avem solduri la câteva sute de articole – imbracaminte, incaltaminte si articole sport (schiuri, clapari)“, a declarat Gelu Nedelcu, directorul real,- Hypermarket Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS