16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScolile doljene, târâs-grapis spre Europa

Scolile doljene, târâs-grapis spre Europa

Sobe de teracota in clase, grupuri sanitare si fântâni in curte si elevi saraci care vin la scoala pentru cornul, laptele sau brânza topita oferite de guvern, asa a intrat invatamântul doljean in Europa. Aici va trebui insa sa se adapteze si sa se alinieze noilor cerinte pentru ca scolile sa poata trece testele de acreditare si autorizare.


Peste 15.000 de scoli, adica 70% din cele peste 22.000 de unitati scolare din România, au grupul sanitar in afara cladirii si doar 6.700 in incinta. Mai putin de jumatate dintre scoli au apa curenta. La tara, elevii beau apa din fântâni, iar 1.200 de scoli n-au deloc apa. In plus, aproape trei sferturi dintre cladiri se incalzesc cu sobe de teracota si numai un sfert au incalzire centrala. In doar 11% din unitatile de invatamânt geamurile clasice au fost inlocuite cu termopane. Peste 4.500 de scoli nu au avut niciodata autorizatie sanitara. Cu aceste probleme se confrunta si invatamântul doljean, unde majoritatea elevilor din mediul rural nu au ajuns sa beneficieze inca de conditiile din scolile in care invata colegii lor europeni. Elevii doljeni din mediul rural merg zi de zi in scoli care au grupuri sanitare si fântâni in curte, apa este poluata, iar de internet nici macar nu au auzit. „Sunt scoli care nu au avut niciodata autorizatie de functionare, dar nu putem sa le inchidem. Aceste unitati de invatamânt nu au canalizare, aductiuni de apa, iar apa din fântâni este poluata. Tot ce putem sa facem este ca, in timp, sa remediem problemele deoarece acestea nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta“, a spus Diana Busoi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj.


In UE, fara WC in curte si apa poluata in fântâna


Cu toate ca in ultimii ani s-au facut investitii pentru dotarea si modernizarea scolilor, invatamântul doljean mai are de strabatut un drum lung pâna va ajunge la nivelul celui european, unde elevii nu ingheata de frig in clase la primele ore ale diminetii, se ineaca cu fumul de la soba sau isi intrerup orele ca sa mai puna un lemn pe foc. „Sumele investite in unitatile de invatamânt au crescut standardul conditiilor de care beneficiaza elevii. Mai sunt insa multe de facut, in special in mediul rural, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii a promis ca va rezolva in acest an doua dintre problemele care impiedica invatamântul doljean sa se alinieze normelor Uniunii Europene, si anume grupuri sanitare si incalzire centrala in toate scolile“, a explicat Diana Busoi. MEdC a alocat pentru anul scolar 2005 – 2006, 23 de milioane de lei pentru reabilitarea scolilor din mediul rural, acest program incheindu-se in 2008.


Doua scoli europene


Desi toate cele 241 de unitati de invatamânt din Dolj au fost dotate cu calculatoare, numai 85 au fost conectate la internet, in scolile din comunele doljene lipsind pâna si profesorii de informatica. Chiar daca elevii din scolile de la oras au termopane si internet unde pot gasi referate, si ei, la fel ca scolarii din mediul rural, invata dupa harti si materiale didactice vechi de peste 50 de ani. Aceasta problema este insa in curs de rezolvare, dupa ce in Dolj au sosit la inceputul acestui an doua tiruri cu materiale didactice nou-noute pentru scolile din sate si comune. In plus, MEdC va da fiecarui cadru didactic o data pe an 100 de euro pentru cumpararea de carti sau programe educationale pe suport electronic pentru modernizarea si imbunatatirea activitatilor didactice. Incet-incet, scolile doljene incearca sa câstige titlul de scoala europeana, obtinut pâna acum de numai doua unitati de invatamânt, Colegiul National „Carol I“ si Colegiul National Economic „Gheorghe Chitu“, alte 30 de scoli având doar certificate de participare la competitia pentru acest titlu.


Norme UE pentru scolile doljene


Agentia Româna de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Preuniversitar (ARACIP) va evalua toate unitatile scolare din invatamântul preuniversitar in vederea autorizarii si acreditarii. Scolile fara cel putin sase calculatoare conectate in permanenta la internet nu vor primi autorizare de functionare, iar daca nu vor indeplini acest criteriu in scurt timp vor fi inchise. Scoala trebuie sa asigure accesul tuturor elevilor si cadrelor didactice la calculatoare, sa asigure prin rampe sau alte mijloace accesul persoanelor cu dizabilitati in cladire. Toate unitatile de invatamânt va trebui sa aiba biblioteci si laboratoare dotate, cabinete medicale si de consiliere, iar cladirile trebuie semnalizate corespunzator, prin indicatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS