13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalatorii, arsi la buzunare

Calatorii, arsi la buzunare

Guvernul a decis sa dubleze amenzile pentru calatorii care nu respecta normele privind circulatia pe calea ferata. Printre altele, cei care se urca in tren cu bagaje voluminoase risca o amenda de pâna la 400 de lei, in conditiile in care garniturile nu mai au de ani buni vagoane de bagaje.


Gara Craiova era putin populata ieri, in jurul prânzului. Putini calatori, putine trenuri in statie. Pe linia 2, un tren „Sageata albastra“ astepta semnalul de plecare. Un pic mai incolo, personalul Craiova-Bucuresti scotea aburi si se zgâltâia din toate incheieturile in timp ce fumatorii se grabeau sa mai traga un fum inainte de urcare. Intrebati daca stiu despre cresterea amenzilor pentru contraventiile constatate pe trenuri, calatorii care stateau la soare pe bancile de pe peron au fost destul de retinuti. „Da’ de ce intrebati, de unde ziceati ca sunteti?“, a inceput un batrânel care astepta sa plece spre Poiana Mare. Dupa ce a primit raspunsul, si-a dat drumul la gura. „Uite, ma tataie, cum vad eu treburile astea, ca am vazut si eu la stiri. Pe undeva e bine, ca nu te mai deranjeaza toti nemernicii care se urcau peste tine in tren. Da’ nu e bine pentru ala care nu are timp sa ia bilet si se grabeste sa ajunga la copilul din spital si ia amenda mai mare ca salariul lui“, a explicat Traian Ciobanu.


„Astia nu sunt normali la cap“


La doua scaune distanta de Ciobanu, o femeie s-a bagat si ea in vorba. Mai intâi a murmurat ceva despre starea trenurilor, dar când a auzit despre amenda de 400 de lei pentru cei care transporta animale pe tren a izbucnit. „Adica daca eu am o pasare sa o duc copilului, care o vrea numai vie, imi dau amenda? Astia nu sunt normali la cap! Da’ vagoanele nu le vad, ca sunt mizerabile, e frig in ele ca in frigider si trenurile au intârziere?!“, a spus femeia, care a marturisit ca merge spre Caracal. Un barbat din apropiere nu s-a putut abtine si a aruncat o intrebare care a produs pentru o clipa tacere. „Daca tai bilet la gâsca imi mai dau astia amenda?“. Dupa ce alt barbat care mânca seminte s-a oprit sa afle ce se discuta, aceeasi femeie a adaugat: „Asta nu e lege, e bataie de joc. In loc sa fie mai bine e mai rau. Iau bani de la noi, de la astia saraci, si pe aia care fura nu ii vede nimeni“, dupa care s-a urcat bombanind in trenul de Caracal.


Un calator care se afla „in abatere“, pentru ca astepta sa cocoate in tren patru suluri de burete, care cu greu ar fi incaput intr-un compartiment, s-a apropiat si a tinut sa-si dea cu parerea. „Domn’e, eu trebuie sa duc buretii astia la Bucuresti. Cum sa fac altfel daca nu mai sunt vagoane de bagaje de nu stiu câti ani? Mai intâi trebuie sa creeze conditii si dupa aia sa dea amenzi. Daca e vagon de marfa si il prind pe unu’ cu bagaje mari in compartiment sa-l amendeze de sa se invete minte, dar asa omu’ ce sa faca, sa nu mai plece de acasa?“, a spus dintr-o suflare barbatul care pleca cu personalul spre Bucuresti.


Ceferistii cred ca este o lege buna


Conducerea Directiei Comerciale a Regionalei de Transport Calatori Craiova vede in majorarea amenzilor o hotarâre buna, care va duce la o crestere a curateniei in vagoane. „Sa speram ca va fi ca si cu reglementarile privind fumatul in trenuri, dupa introducerea carora curatenia in vagoane a crescut simtitor. Cred ca primul efect va fi scaderea proceselor-verbale de contraventie, iar oamenii vor calatori in conditii mai bune“, a declarat Cornel Prodana, seful Directiei Comerciale a Regionalei de Transport Calatori Craiova. Conform lui Cornel Prodana, s-a renuntat de mult timp la vagoanele de bagaje pentru ca nu erau profitabile. In aceste conditii, pentru a transporta bagaje voluminoase, calatorii ar trebui sa apeleze la serviciile de coletarie ale CFR sau la operatorii auto privati, pâna când se va gasi o solutie.


„Exista o propunere ca la fiecare garnitura de tren sa se faca unul sau doua compartimente speciale pentru bagajele de mâna ale calatorilor. Vor fi introduse tarife pentru bagaje, iar acestea nu vor putea fi transportate decât insotite, insa deocamdata suntem la nivel de discutie“, a mai spus seful directiei.


Sanctiuni


– refuzul eliberarii unui loc ocupat abuziv in tren: pâna la 400 de lei


– calatoria fara legitimatie, transportul in vagoanele de calatori al pasarilor sau animalelor vii ori al bagajelor voluminoase: 250 – 400 de lei


– deschiderea usilor vagoanelor in mers, fumatul in incinta magaziilor, calatoria pe scari, tampoane sau pe acoperisul vagoanelor: 250 – 400 de lei


– transportul substantelor inflamabile, otravitoare sau explozive: 600 – 900 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS