21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele trebuie sa fie dotate cu generator electric

Spitalele trebuie sa fie dotate cu generator electric

In cazul unei pene de curent, soarta bolnavilor aflati pe masa de operatie depinde de un generator electric, care ar trebui sa intre in dotarea fiecarui spital.


O pana de curent in timpul unei interventii chirurgicale poate sa faca diferenta intre viata si moarte, iar multe spitale s-au dovedit total nepregatite sa faca fata unui asemenea eveniment, neavând un generator electric care sa asigure functionarea compartimentelor vitale. Un astfel de eveniment s-a petrecut in Bucuresti, la inceputul acestei saptamâni, dupa o avarie la un transformator de inalta tensiune. Cum s-ar descurca spitalele doljene intr-o situatie similara?


Un generator produce electricitate pentru cinci-opt ore


Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj sustine ca activitatea spitalelor doljene din subordine nu ar fi afectata de o problema banala, cum ar fi o pana de curent, deoarece toate aceste unitati sanitare sunt dotate cu un generator, iar unele chiar cu doua.


Spitalul de Urgenta Craiova a trecut printr-un eveniment asemanator celui de la Bucuresti in luna decembrie, cu câteva zile inainte de Craciun. Pana de curent a durat o ora si a afectat mai mult de jumatate din oras, insa nu a avut repercusiuni asupra activitatii celei mai mari unitati sanitare din Oltenia, dupa cum sustine directorul executiv adjunct managementul asistentei medicale in cadrul ASP Dolj, dr. Stefan Popescu. „Spitalul are generator electric care a intrat in functiune automat in câteva secunde de la oprirea furnizarii energiei electrice. Generatorul asigura electricitatea necesara functionarii continue, timp de cinci pâna la opt ore, a serviciilor vitale: terapie intensiva, urgenta, sali de operatie, dializa etc.“, a precizat Popescu.


De paza in spital cu tigara aprinsa


La Spitalul de Urgenta Craiova exista un generator de curent electric care functioneaza pe baza de motorina intr-una din incaperile de la parter. Aici lucreaza in permanenta o echipa de electricieni. Acestia asigura buna functionare a generatorului. Ca este asa o dovedeste incrâncenarea cu care gonesc din incinta ziaristii, curiosi sa vada la fata locului cum merg lucrurile, pe motiv ca e pericol de electrocutare. Daca ai apucat totusi sa patrunzi in incinta, iti dai seama insa ca motivul pentru care muncitorii tin cu tot dinadinsul sa pastreze locatia secreta ar putea fi altul. Pe masa de lucru din camera generatorului zace, pe lânga sculele indispensabile oricarui electrician, si o scrumiera in care meseriasii isi pun tigarile aprinse. Asta in ciuda faptului ca nu au voie sa fumeze in interiorul spitalului si cu atât mai mult intr-o incapere in care se lucreaza cu materiale inflamabile (motorina).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS