14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFunctionarii publici, asaltati de cereri

Functionarii publici, asaltati de cereri

Sute de craioveni formeaza zilnic cozi la primarie pentru a obtine adeverinte pentru reactualizarea diverselor dosare. Functionarii sustin insa ca nebunia ar fi evitata daca solicitantii ar veni si dupa ora 13.00.


Functionarii publici din Primaria Craiova sunt asaltati in fiecare dimineata, inca din primele zile ale anului, de craiovenii care solicita adeverinte de teren sau anchete sociale. Nebunia care s-a creat la ghiseele municipalitatii se datoreaza obligatiei de a reinnoi dosarele de ajutor social, de ajutor pentru persoanele cu handicap, dar si pentru insotitorii acestora. Pentru a fi siguri ca vor primi in continuare indemnizatia acordata de administratia locala, beneficiarii ajutoarelor vin inca de la inceputul programului, in jurul orei 8.30, la sediul din strada A. I. Cuza, nr. 7, fiind insa nevoiti sa astepte la cozi imense pentru a ajunge sa isi depuna cererile. Oamenii nu cedeaza insa, stiind ca daca nu vor trece toate etapele ar putea pierde banii primiti ca ajutor pentru situatiile dificile in care se afla. Pentru unii, cele câteva zeci de lei care le sunt oferite reprezinta masa zilnica pe care o pot asigura, in acest fel, celor mici.


600 de cereri depuse zilnic


„Stau sa imi primeasca si mie cererea, sa imi elibereze adeverinta de teren, care imi trebuie la dosarul de ajutor social. Cu ea dovedesc ca nu am nici o proprietate, sunt saraca, deci pot sa iau banii de la stat. Daca nu reinnoiesc dosarul, atunci nu imi dau bani pe luna asta si ramânem si eu, si familia mea fara nici un ban. Asa mai bine stau la coada asta imensa, decât sa imi taie ajutorul. Mai inghet putin, dar merita“, a precizat Mirela Ionescu, beneficiara a ajutorului social.


Reprezentantii primariei sustin ca aglomeratia ar disparea daca aceste cereri ar fi depuse pe parcursul intregii zile de lucru a functionarilor publici. Precizam ca luni, marti, joi si vineri programul ghiseelor din cadrul Directiei Relatii cu Publicul functioneaza intre orele 8.30 – 16.30, iar miercuri pâna la 18.30. „Avem chiar si 600 de cereri zilnic. Din pacate, toti se inghesuie dimineata, când trebuie sa stea la cozi, in frig, iar dupa ora 13.00 nu mai vine nimeni. Spre deosebire de anii trecuti procesul se desfasoara insa mai simplu deoarece exista formulare tipizate cu anumite coduri care sunt completate foarte repede la ghisee“, a declarat Carmen Licu, purtator de cuvânt in cadrul Primariei Craiova.


Numarul functionarilor de la ghisee, suplimentat


Un flux mare de cereri se inregistreaza si la Directia de Asistenta si Protectie Sociala, situata in cartierul Lapus, unde se actualizeaza atât dosarele pentru care trebuie obtinute acte suplimentare de la primarie, cât si dosarele pentru alocatii complementare si monoparentale. Si aici, in special in primele zile ale lui 2007, craiovenii au dat buzna pentru a aduce toate actele necesare, de teama ca vor fi taiati de pe liste. „Am reusit insa sa evitam aglomeratia, deoarece, pe lânga functionarii de la ghisee, i-am adus si pe cei care lucreaza in cadrul directiei. Este normal ca la inceput de an sa vina toti beneficiarii deoarece toate dosarele de la noi trebuie reactualizate. In plata, in luna decembrie, la capitolul ajutor social am avut 1.620 de dosare“, a declarat Rodica Tenea, directoarea Directiei de Asistenta si Protectie Sociala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS