21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcert extraordinar de Anul Nou

Concert extraordinar de Anul Nou

Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ sustine Concertul extraordinar de Anul Nou, vineri, 12 ianuarie, incepând cu ora 19.00, la Sala Cercului Militar, sub bagheta reputatului dirijor Radu Popa. De asemenea, isi dau concursul Trio „Contraste“, alcatuit din Ion Bogdan Stefanescu (flaut), Sorin Petrescu (pian) si Doru Roman (percutie). Programul muzical contine lucrari de mare popularitate din creatia compozitorilor: J. Strauss, J. Offenbach, E. De Curtis, I. Albeniz, G. Gershwin, L. Anderson, D. Brubeck, A. Gomez, M. Moleiro, A. Piazzolla si altii.


Dirijorul Radu Popa are 37 de ani si este cotat ca fiind unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai tinerei generatii de muzicieni români. A absolvit Liceul de Muzica „George Enescu“ din Bucuresti, iar in timpul studiilor universitare a beneficiat de indrumarile maestrilor Adrian Iorgulescu (compozitie) si Ludovic Bács (dirijat orchestra). A cucerit numeroase premii I la mai multe concursuri de dirijat nationale si internationale si este dublu laureat al Festivalului National al Tinerilor Dirijori de la Craiova. Din 2003 este dirijor invitat permanent al prestigioasei Orchestre simfonice „Janacek“ din Ostrava (Cehia). A efectuat turnee in mai multe tari, bucurându-se din plin de aprecierile criticilor muzicali.


Trio „Contraste“ – un ansamblu european


Ansamblul Trio „Contraste“ s-a infiintat in anul 1986, an in care a obtinut si Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Pentru prestatiile de exceptie, in 1990 Trio „Contraste“ a obtinut Stipendienpreis la Darmstadt (Germania). Componentii ansamblului – Ion Bogdan Stefanescu (flaut), Sorin Petrescu (pian) si Doru Roman (percutie) – si-au propus ca obiectiv cultural principal „sa trezeasca simpatia pentru muzica contemporana“.


Ion Bogdan Stefanescu este din Bucuresti, are 48 de ani, a absolvit cursurile Universitatii de Muzica, iar din 1997 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu“.


Sorin Petrescu este din Timisoara, are aceeasi vârsta si a absolvit cursurile aceleiasi universitati bucurestene. Din 1986 este solist concertist al Filarmonicii „Banatul“ din Timisoara. S-a distins prin calitatea interpretarilor sale atât pe scenele românesti, cât si pe cele din strainatate.


Doru Roman, originar tot din Timisoara, are 44 de ani si este absolvent al Conservatorului din Cluj-Napoca. Din 1986 a fost angajatul Orchestrei Operei Nationale clujene, iar din 1990 profeseaza in cadrul Filarmonicii „Banatul“, obtinând, pentru performante interpretative de exceptie, importante premii si distinctii.


Trio „Contraste“ a fost invitat sa participe frecvent la festivaluri prestigioase, precum: Est-Vest Amsterdam (1991); Contemporary Music Festival – Huddersfield (1993); Nueva Musica – Bogota (1993); Musicarama – Hong-Kong (1995); Piano Plus Festival – Bamberg si Zeit für Neue Musik – Bayreeuth (2001). Trio „Contraste“ concerteaza in România in diverse centre muzicale si este invitat permanent la Festivalul International de Muzica Contemporana.


De asemenea, Trioul a repurtat numeroase succese in strainatate: Germania (Berlin – Pankower Ruthaus, Aachen – Klangbrucke, Heidelberg – Startbucherei, Universitatea din Oldenburg, Mannheim – Reis Museum, Osnabruck, Baden-Baden, Karlsruhe, Kassel, Offenbach, Erfurt), Olanda, Luxemburg, Elvetia, Franta, Danemarca, Austria (Viena), China etc.


Asadar, Trio „Contraste“ este un ansamblu valoros, european, unic in felul sau, preocupat, parca, permanent de trezirea spiritului de competitie si de o emulatie artistica nedisimulata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS