10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBalastul din Rastul Nou, dat in urmarire

Balastul din Rastul Nou, dat in urmarire

Zeci de familii din comuna doljeana Rast, ale caror locuinte au fost luate de ape la inundatiile de anul trecut, ar putea sa ramâna si in acest an fara case. Balastul care trebuia turnat la fundatii a disparut fara urma, iar autoritatile arunca vina de la o institutie la alta fara a gasi o solutie.


Primele semnale ca pe santierul din Rastul Nou lucrurile nu au mers chiar struna la primirea materialelor pentru casele construite in regie proprie de catre sinistrati au fost date de catre primarul Iulian Silisteanu, in luna decembrie a anului trecut. La inaugurarea caselor ridicate prin Agentia Nationala pentru Locuinte, când in comuna a venit ministrul transporturilor Radu Berceanu, edilul-sef din Rast a reclamat faptul ca din cantitatea totala de 20.000 de metri cubi de balast care trebuia sa-i vina de la firma gorjeana cu care ANL a incheiat contract, pe santier nu au ajuns decât 12.000, desi oamenii delegati de primarie sa semneze pentru primirea materialelor au semnat pentru intreaga cantitate. Silisteanu a sustinut atunci ca reprezentantii primariei au fost momiti de catre furnizor cu sticle de bautura ca sa semneze pentru o cantitate mai mare decât cea existenta in camioane si a solicitat oficialilor sa suspende platile catre antreprenor. In prezent, edilul sustine ca societatea l-a inselat cu jumatate din cantitatea pe care trebuia sa o livreze. „Eu le-am spus celor de la minister sa nu le dea banii celor de la firma asta pentru ca ne-au inselat si totusi le-au dat. Nu stiu ce mai putem face acum. Problema e ca e vremea asta frumoasa si putem lucra. Eu ma zbat sa conserv cimentul, când as putea sa il bag in pamânt. Pe aia doi amarâti care au semnat i-am dat afara. Ii angajasem cu contract de munca pe o perioada scurta, sa pazeasca materialele, si unul dintre ei semna pentru ele când venea transportul. Cred ca i-au dat bautura ca sa semneze“, a spus Silisteanu. Potrivit primarului, in Rastul Nou mai sunt de turnat aproximativ 250 de fundatii, insa lucrarile au fost stopate din cauza ca lipseste balastul.


Gheorghe Popescu: „Nu mai este treaba noastra“


Din punctul de vedere al ANL, care a facut plata pentru furnizarea materialelor, vina apartine in principal autoritatilor locale din Rast, care s-au trezit prea târziu ca le lipseste balastul. Gheorghe Popescu, directorul ANL, a declarat ca primarul Silisteanu a reclamat situatia abia când fusese livrata o mare parte din cantitate, iar toate actele in baza carora s-au facut platile catre firma gorjeana sunt semnate si de delegatul primariei, ceea ce inseamna ca nu exista nici un motiv pentru care plata sa nu fie efectuata. „Domnul primar a spus la inceput ca-i lipsesc 3.000 de metri cubi, dupa care a inceput treptat sa mareasca aceasta cantitate. Din punctul meu de vedere, totul este OK. Eu am platit pe documente care aveau toate stampilele si semnaturile. Nu stiu cum vrea el sa justifice aceasta lipsa, oricum 10.000 mc mi se pare o cantitate prea mare pentru ca sa nu-i fie observata lipsa. Nu stiu cum va fi rezolvata situatia, insa, asa cum a precizat si atunci ministrul Berceanu, trebuie sa lasam organele abilitate, in speta politia si Parchetul, sa-si faca datoria pentru ca nu mai este treaba noastra“, a spus directorul Popescu. Altfel spus, autoritatile centrale s-au cam spalat pe mâini de povestea furtului de balast si au lasat totul in grija politistilor.


Inselaciunea, greu de probat


Cazul din Rastul Nou se anunta insa unul destul de greu pentru politistii din Bailesti care efectueaza cercetarile. Comisarul Stefan Ilie, seful Politiei Municipiului Calafat, este insa de parere ca inselaciunea va fi greu de probat, in conditiile in care faptele s-au consumat deja. „Am demarat procedurile, insa deocamdata nu s-au intocmit dosare penale pentru ca aceste acuzatii trebuie probate. Avem mai multi politisti care lucreaza la acest caz, dar va fi foarte greu sa demonstram ca, desi acesti oameni au semnat hârtiile, cantitatea din camioane nu era aceea“, a precizat comisarul Ilie. Pâna la inchiderea editiei, reprezentantii firmei gorjene care a livrat balastul pentru casele construite in regie proprie de sinistrati nu au putut fi contactati pentru a-si exprima un punct de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU