5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutorul de inmormântare - nervi si stres

Ajutorul de inmormântare – nervi si stres

Pentru a recupera banii cheltuiti cu inmormântarea rudelor, sute de doljeni au stat ieri ore intregi in fata Casei Judetene de Pensii, pentru a primi un ajutor de aproximativ 1.000 de lei.


Plata sumelor pentru ajutorul de deces a incins ieri spiritele la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj. Veniti din toate colturile judetului pentru cei aproximativ 1.000 de lei, beneficiarii se inghesuiau sa obtina banii, pentru a putea deconta, cât mai repede, sumele cheltuite cu inmormântarea rudelor. Desi conducerea institutiei a suplimentat numarul personalului care distribuia ajutoarele si a prelungit programul de lucru, aparitia cozilor a fost inevitabila. Directoarea CJP Dolj, Ileana Ciutan, sustine ca se astepta la o astfel de aglomeratie la inceput de an.


„Aproximativ o saptamâna nu au fost facute plati, fie pentru ca noi am fost liberi, fie ca am avut probleme cu banii. Nici oamenii nu au venit in preajma sarbatorilor, mai ales daca nu erau din Craiova“, a declarat Ileana Ciutan.


Astfel ca ieri oamenii au asteptat ore in sir, in fata ghiseelor, pâna sa le vina rândul. Cei care nu locuiau in Craiova se plângeau ca vor pierde orice mijloc de transport, daca banii nu le vor fi dati mai repede.


„Sunt de la Seaca de Câmp si am venit sa iau banii, pentru bunica mea care a murit cu o zi inainte de Ajunul Craciunului. Ultima masina o am la ora 16.00 si daca pâna atunci nu-mi vine rândul trebuie sa plec si sa dau mâine alti bani sa ma intorc, ca n-am la cine sa stau aici“, a spus Mirela Bontea.


Precizam ca ajutorul de inmormântare in valoare de aproximativ 1.000 de lei se acorda tuturor pensionarilor si celor care contribuie la sistemul de stat al asigurarilor de sanatate.


Ajutorul, prea mic pentru cheltuielile cu inmormântarea


„Le-am spus angajatilor de la noi ca nu pleaca acasa nici unul pâna nu termina sa dea banii la toti oamenii. Noi intelegem ca multi au o situatie dificila si au nevoie de bani intr-un timp cât mai scurt, insa mai mult de atât nu putem face. Cele mai multe cereri le-am primit marti“, a explicat Ileana Ciutan.


Daca in cazul unora dintre beneficiari obtinerea ajutorului nu era urgenta, pentru altii, banii pe care ii asteptau erau singura posibilitate sa acopere cheltuielile de inmormântare.


„M-am imprumutat pe la niste vecini ca moartea tatalui m-a prins fara nici un ban, acum dupa sarbatori. Era bolnav, insa nu ne asteptam sa se duca de acum si nu pusesem nimic deoparte pentru inmormântare. Am dat bani ca sa cumpar pentru impartit de la marame, batiste, prosoape, la farfurii, cani si lighene, ca asa e obiceiul“, a povestit Gheorghe Firilan, din cartierul Craiovita Noua.


O parte dintre cei care stateau ieri la coada sustineau insa ca ajutorul este prea mic, cheltuielile ajungând de obicei la aproximativ 2.000 de lei. Oamenii erau de parere ca ar fi nevoie ca guvernantii sa majoreze acest ajutor, deoarece o data cu intrarea in UE au crescut si preturile.


Acte necesare


– certificat de deces – original, copie


– cupon de pensie al decedatului


– cererea din partea persoanei care solicita ajutorul – cerere tipizata


– declaratie pe propria raspundere ca persoana in cauza a suportat cheltuielile de inmormântare – cerere tipizata


– buletinul solicitantului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS