6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Teroarea de acasa

Peretii caselor de la Rosia de Amaradia continua sa se crape, localnicii traind cu teama ca zidurile ar putea sa se prabuseasca in orice moment. Peste 100 de persoane se afla in situatia de a se muta in alte case, care insa nu exista.


Pamânturile de la Rosia de Amaradia, Gorj, continua sa se framânte, peretii caselor, podelele si plafoanele fiind pline de crapaturi care se maresc de la o zi la alta. Noptile sunt pline de teama si de grija ca in câteva secunde s-ar putea termina nu numai munca de o viata, dar si viata celor care au investit totul intr-o gospodarie. Dupa ce vara trecuta au asistat la calvarul prin care au trecut consatenii lor, care au pierdut tot ce au avut, casele fiind inghitite de pamânturile hulpave, alte câteva sute de localnici din comuna gorjeana Rosia de Amaradia retraiesc cosmarul de acum sase luni. Nimeni nu stie ce sa mai faca, la cine sa isi plânga durerea si ingrijorarea. Incearca, asa cum pot, sa umple cu mortar si cu speranta in suflete crapaturile prin care patrunde lumina. O lumina trista, care le zadarniceste orice efort si il transforma in pulbere inutila. Viata nu mai are nici un sens deasupra maruntaielor in fierbere de sub comuna Rosia de Amaradia. Satenii sunt mai mult decât convinsi sa plece in alte locuri mai sigure si mai linistite, unde frica nu transforma noptile in chinuri prelungi.


O casa piere sub ochii a doi batrâni


Gheorghe Luta are 76 de ani si locuieste impreuna cu sotia sa intr-o casa din satul Rosia de Sus. Batrânii sunt bolnavi si au incercat sa isi rezolve problemele de sanatate, cheltuind o buna parte din pensii pe medicamente. Abia au resit sa mai cumpere câte un sac de ciment si de var sa mai umple crapaturile din pereti, pentru a stopa distrugerea completa a zidurilor. A fost inutil, intrucât dupa numai câteva zile peretii au fost din nou brazdati de crapaturi care de la o zi la alta au continuat sa fie tot mai mari. Podeaua din camera in care dorm cei doi batrâni s-a lasat in partea dinspre usa ca si cum pamântul s-ar scufunda si ar incerca sa ia cu el in adâncuri obiectele de mobilier din spatiul respectiv. O parte dintre usile casei nici nu se mai inchid cum trebuie, acestea fiind ajustate periodic cu un ferestrau. In ciuda vârstei inaintate, cei doi sateni din Rosia de Amaradia sunt hotarâti sa plece acolo unde li se va spune si sa o ia de la capat. Ceea ce s-a intâmplat la Seciuri vara trecuta i-a convins ca nu mai exista alta solutie.


„Este greu sa traiesti cu gândul ca poate cadea totul peste tine“


Un pres acopera podeaua crapata din sala casei familiei Ioana si Ion Cotosman. Femeia se sprijina intr-un genunchi, ia covorul si il da la o parte. Isi aranjeaza parul sub baticul negru si se ridica, sprijinindu-se cu mâna pe o masa aflata lânga perete. Isi pune mâna sub barbie si priveste deznadajduita crapatura care se intinde de-a lungul salii de beton. Aceasta a crapat ca o bucata de var uscat, jumatate din podea scufundându-se incet si sigur: „Se lasa si pare ca nu se mai opreste. Am schimbat usa, ca nu se mai inchidea. Pocnesc peretii si noaptea nevasta-mea tresare si imi zice ce sa facem, ca trebuie sa plecam, sa nu cada totul pe noi. Este greu sa traiesti cu gândul ca poate cadea totul peste tine si nu vei mai deschide ochii. Ne este foarte greu, diferenta dintre placi depaseste sapte – opt centimetri. Daca ni se da in alta parte, o sa ne mutam. Daca alternativa nu exista?! Ce e si cu viata asta a noastra, sa plecam acum la batrânete din casele in care ne-am nascut“, a povestit Ion Cotosman, de 60 de ani.


Primarul isi muta mobila


Cu toate ca a declarat ca va fi ultimul care va pleca din localitate, primarul din Rosia de Amaradia, Cristinel Faitar, a spus ca va incepe sa isi mute mobila, pentru a salva ce se mai poate din munca de peste 40 de ani. Si peretii casei acestuia s-au crapat, iar in unele camere nu se mai poate locui. Edilul a povestit ca a facut recent un credit bancar de 450.000.000 de lei vechi cu care va achizitiona un apartament in Târgu Carbunesti, nedorind sa isi faca o noua casa la Albeni sau la Cojani, unde au ajuns primii sinistrati stramutati: „La mine este chiar mai rau decât la vecinii mei, familia Cotosman, dar nu voi pleca pentru ca sunt ultimul care va parasi satul. Am vorbit cu sotia si am facut creditul asta pentru un apartament. Vreau sa ma intorc in invatamânt dupa primarie. Vom duce mobila acolo, pentru ca altceva nu mai avem ce sa mai luam. Daca stiam acum 30 de ani ce o sa fie, nu mai faceam toate astea. Tot pamântul din comuna este in miscare. Nu vrem sa trecem si noi, cei din Rosia sat, prin ce au trecut cei de la Seciuri. Iar in satul de centru sunt mai multi locuitori decât la Seciuri. Oamenii sunt foarte speriati si nu stiu la ce adâncime sunt alunecarile“, a precizat primarul Cristinel Faitar.


200 de case afectate de alunecari


Potrivit edilului din Rosia de Amaradia, la nivelul primariei a fost intocmita o lista cu 200 de gospodarii care sunt afectate de alunecarile de teren. Acestea trebuie sa fie stramutate in alte zone unde terenul este stabil. Dupa cum a amintit Cristinel Faitar, in prezent, din cele 200 de case, 70 trebuie stramutate, intrucât in curând nu se va mai putea locui in ele. Edilul a declarat ca se va deplasa in aceasta spatamâna la Bucuresti cu lista celor 200 de familii, pentru a obtine aprobarile necesare, in vederea acordarii de materiale de constructii, astfel incât localnicii afectati sa inceapa sa contruiasca in regie proprie alte case. Aceasta in conditiile in care vremea va permite efectuarea de lucrari. In zona Cojani mai exista peste 190 de loturi unde ar putea fi demarata constructia noilor gospodarii.


Comisie guvernamentala


La Rosia de Amaradia se va deplasa in perioada imediat urmatoare o comisie guvernamentala care sa realizeze o expertiza tehnica si sa precizeze cauzele alunecarilor de teren. „Sunt afectate toate cele sapte sate componente – aici se va deplasa o comisie guvernamentala formata din specialisti, care va face o expertiza tehnica, pentru a determina cauzele alunecarilor de teren si daca vom mai putea ramâne aici sau plecam toti“, a mai spus primarul Faitar. Acesta a precizat ca i-a transmis deja preotului comunei sa se gândeasca serios daca va mai oficia in continuare slujbe in Biserica „Sfântul Nicolae“, intrucât aceasta este grav afectata de alunecarile de teren. Pentru a o consolida, edilii au inconjurat zidurile bisericii cu steril adus din cariera de carbune din apropiere. Exista temerea ca nu cumva cupola sa se pravaleasca peste enoriasi, din cauza presiunii mari pe care o exercita asupra peretilor plini de crapaturi.


Preturile au crescut


In zonele unde au inceput sa fie mutati sinistratii de la Rosia de Amaradia, respectiv Albeni, Cojani si Târgu Carbunesti, preturile la teren au inceput sa creasca peste noapte. De asemenea, la Carbunesti, un apartament care in urma cu numai un an putea sa fie cumparat cu 150.000.000 de lei vechi a ajuns acum sa coste peste o jumatate de miliard de lei, proprietarii de imobile speculând situatia celor aflati la necaz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU