24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRepetenti la scoala de parinte

Repetenti la scoala de parinte

Parintii elevilor craioveni sunt „pasari rare“ prin colegiile si grupurile scolare din oras. Cu toate ca raspund si platesc pentru faptele copiilor printr-un contract semnat cu liceul, acestia au uitat ce au semnat si isi lasa odraslele si educarea lor exclusiv in grija dascalilor.


In urma cu aproape doi ani, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a elaborat „Acordul-cadru de parteneriat pentru educatie“ care stipuleaza drepturile si obligatiile elevilor, parintilor si profesorilor. La inceputul clasei a IX-a, parintii semneaza un acord cu liceul prin care se obliga sa isi trimita copiii la scoala cu temele facute si imbracati decent. Dascalii promit sa asigure o educatie de calitate, iar copiii sa invete bine, sa respecte Regulamentul Scolar si Regulamentul de Ordine Interioara al scolii, garantând in fata profesorilor si a parintilor ca nu vor detine si consuma in scoala bauturi alcoolice, tigari sau droguri si nu vor avea asupra lor arme. Scoala are obligatia sa asigure securitatea si siguranta elevilor in incinta scolii, in excursii si deplasari organizate de liceu. In plus, unitatea de invatamânt isi asuma responsabilitatea pentru pregatirea elevilor si trebuie sa asigure servicii educationale de calitate. In baza contractului, prefesorii sunt primii trasi la raspundere pentru rezultatele slabe ale elevilor, dascalii neputând sa mai arunce vina asupra copiilor. Elevii nemultumiti de notele primite au dreptul de a contesta modul de evaluare, iar profesorii trebuie sa le justifice atât evaluarea, cât si rezultatele ei.


Vizite periodice la catalog


Parintii elevilor doljeni trebuie sa aiba grija conform contractului ca tinuta elevului sa fie decenta sau sa poarte uniforma scolara daca Regulamentul de Ordine Interioara prevede acest lucru. Acordul prevede ca parintele sa se asigure ca liceanul isi face la timp temele si sa vina la scoala periodic, fara sa astepte sa fie chemat. Daca elevii nu respecta contractul, atunci parintii sunt obligati sa-si retraga copilul de la scoala sau sa suporte anumite sanctiuni prevazute in acordul MEdC, dar care nu pot fi aplicate de unitatea de invatamânt. De exemplu, cei care nu isi trimit copiii la scoala pot fi sactionati cu amenda de la 50 pâna la 200 de lei. Cu toate acestea, in liceele doljene parintii calca foarte rar si asteapta ca scoala sa le semnaleze problemele pe care le au copiii lor. Singurii care isi mai amintesc de acordurile de parteneriat intre elevi, profesori si parinti sunt directorii liceelor craiovene, care pastreaza documentele in dosare si le folosesc pe post de „sperietori“ atunci când elevii incalca vreo regula. „A fost mai mult ca o sperietoare pentru elevii din primii doi ani, care nu au nici o grija. Ideea este buna, dar nu avem mijloace de constrângere pentru ca noi nu putem sa aplicam sanctiuni. Contractul nu ne permite sa dam amenzi. Amenintarile noastre sunt verbale si pentru asta scoatem contractele din dosare si le aducem aminte ce au semnat. 40% dintre parinti se intereseaza de situatia scolara a copiilor lor. Restul vin la scoala rar de tot sau deloc. Parintii copiilor buni se intereseaza de ei, iar cei cu copii care au probleme vin doar când ii chemam noi“, a spus Gheorghe Popa, directorul Grupului Scolar „Traian Vuia“ din Craiova.


Parintii nu au de cine sa fie amendati


Daca la inceput parintii s-au implicat in viata de licean a copiilor lor si au respectat prevederile acordului, in timp, interesul acestora pentru scoala a scazut. „Dupa ce au semnat parteneriatul, parintii au fost foarte interesati de scoala si de pregatirea copiilor, dar in timp au uitat de entuziasmul de la inceput si foarte putini sunt cei care trec pe la scoala din propria initiativa sau iau legatura lunar cu dirigintele“, a spus Valentina Goaga, director adjunct la Liceul de Informatica „Stefan Odobleja“ din Craiova. Directorii doljeni considera ca acordul este neterminat pentru ca MEdC „a uitat“ sa precizeze cine este institutia abilitata sa dea amenzi. „Daca pentru scoala este bun, pentru parinti si elevi este frectie la piciorul de lemn. Parintii care se intereseaza de situatia scolara a copiilor lor sunt aceiasi dintotdeauna. Noi nu avem cum sa ii constrângem si nici nu stim care este organul care trebuie sa le dea amenzi. Acordul este incomplet“, a spus Petre Cauc, directorul Grupului Scolar „Gheorghe Bibescu“ din Craiova.


„De la ce am semnat la ce s-a aplicat este o diferenta imensa“


Cu toate ca a incercat sa ii apropie pe parinti si elevi de cadrele didactice, acordul de parteneriat nu a imbunatatit foarte mult relatiile dintre cei care ii cresc pe elevi si cei care ii educa. „Am incercat sa dezvoltam o apropiere intre scoala si elev si sa cream o relatie intre scoala si familie, dar acordul nu prevede niste masuri punctuale, iar parintii nu sunt interesati de comunicarea parinte-elev-scoala. Ei vin la scoala doar când sunt chemati“, a spus Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“ din Craiova.


Nici liceenii craioveni nu sunt interesati de mentinerea unei relatii intre profesori si parinti, unii dintre ei considerând ca acordul nu are o importanta prea mare. „Stiu ca am semnat ceva de genul asta când eram in clasa a X-a, dar nu mi se pare cine stie ce. Daca vreau sa chiulesc sau sa nu invat nu are nimeni ce sa-mi faca si nu vad de ce ar trebui sa fie trasi ai mei la raspundere. Eu as fi vinovatul“, a spus Marius O., elev in clasa a XII-a la un liceu craiovean. Alina V., eleva in clasa a X-a, crede ca asa cum un elev nu poate sa comenteze nota unui profesor, nici acesta nu poate critica un parinte. „Stiu ca noi putem sa cerem explicatii pentru note, dar nimeni nu face asta, pentru ca nu ti se permite. Esti considerat obraznic si este taxat la cotitura. Asa ca nici profesorii nu pot sa le faca observatii parintilor nostri sau sa ii amendeze pentru comportamentul nostru. De la ce am semnat la ce s-a aplicat este o diferenta imensa“, a spus eleva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS