10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii isi schimba buletinul, pentru o plimbare in UE

Craiovenii isi schimba buletinul, pentru o plimbare in UE

Zeci de craioveni se inghesuie de la inceputul lui 2007 sa isi preschimbe buletinul, la Serviciul de Evidenta a Populatiei. Potrivit autoritatilor locale, numarul cererilor a crescut cu 15% fata de anul trecut.


Vestea ca pot circula in tarile Uniunii Europene doar cu actul de identitate a ajuns si la urechile craiovenilor, care nu au stat prea mult sa se gândeasca si au decis sa profite de ocazie.


Prin urmare, inca de luni, Serviciul de Evidenta a Populatiei din cadrul primariei a fost luat cu asalt, la ghisee formându-se cozi. Dorinta craiovenilor de a preschimba vechiul buletin cu o carte de identitate noua, care sa le permita accesul in strainatate, a creat aglomeratie la oficiul pentru emiterea acestora. Pentru a fi siguri ca obtin actul in timp util, oamenii au preferat sa stea zeci de minute pâna sa le vina rândul sa-si depuna actele.


„La inceputul lui februarie vreau sa merg cu familia in Grecia, intr-o excursie de o saptamâna. Toti ai mei au carti de identitate, numai eu am ramas cu buletin. Cum pasaportul nu il mai folosim, obligatoriu trebuie sa fac schimbarea. Astept cam de multisor la coada, insa stau sa depun dosarul astazi, ca pâna la sfârsitul lunii sa iau cartea de identitate“, a declarat Veronica Cojocaru, pensionara.


Pierzând mai bine de o ora in fata ghiseelor, pentru a nu se plictisi, oamenii incepusera sa lege conversatii, destainuindu-si unul altuia destinatia in care urma sa ajunga si cât de avantajoasa era schimbarea. Acestia cazusera de acord ca noua modalitate de calatorie in spatiul UE este de bun augur, iar in acest fel birocratia va disparea.


„Era nebunie cu pasapoartele alea. Stateai ore intregi, intrucât cei de acolo se miscau foarte incet si iti trebuiau o groaza de acte. Nici acum cu buletinele nu este mai bine, pentru ca oricum stam cam de o jumatate de ora si mai avem de asteptat. Cred insa ca nebunia de aici va disparea, deoarece mai sunt doar foarte putini care nu au acte de identitate din astea noi“, a povestit Cristinel Dorin, inginer.


300 de cereri pe zi pentru preschimbarea buletinului


La cozile care se formasera luni in fata Serviciului de Evidenta a Populatiei, pe lânga craiovenii care se pregateau sa tranziteze UE, mai asteptau si cei care doreau sa isi schimbe domiciliul, numele sau pur si simplu sa isi faca pentru prima data o carte de identitate. Pentru a nu crea aglomeratie, un politit comunitar le permitea accesul in incinta unul câte unul. Obositi sa astepte, câtiva craioveni de vârsta a treia se asezasera comod pe scarile din fata ghiseelor, asteptând sa fie strigati pentru a putea depune actele.


Pe de alta parte, reprezentantii primariei sustin ca se asteptau la un numar mai mare de cereri pentru preschimbarea BI, in primele zile ale lui 2007. Acestia sustin ca, fata de aceeasi perioada a lui 2006, cresterea numarului cererilor, de la inceputul anului, a ajuns la 15%.


„Dosarele se depun luni, miercuri si vineri, iar actele se elibereaza doar marti si joi. Cel mai mare flux de solicitanti a fost inregistrat miercuri, când s-a ajuns si la 300 de persoane. In restul saptamânii s-au depus in medie 150 de cereri“, a explicat Carmen Licu, purtator de cuvânt al primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS