27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj127 de doljeni, cautati prin Interpol

127 de doljeni, cautati prin Interpol

Interpolul cauta 127 de doljeni care au comis diverse infractiuni, dupa care au parasit teritoriul tarii. Doi dintre ei sunt „vedete“, fiind pe lista celor mai cautati infractori, alaturi de Omar Hayssam si Gregorian Bivolaru.


Serviciul de Investigatii Criminale (SIC) din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj are in evidenta 252 de persoane domiciliate in judetul Dolj urmarite. Dintre acestea, 183 sunt date in urmarire generala, din care 127 sunt urmarite international prin Interpol. Se pare ca doljenii au scapat de ei, dar acestia se invârt de mai mult timp prin Europa. De asemenea, opt doljeni sunt urmariti in baza unei sentinte de internare in spitale de psihiatrie, iar 61 de persoane sunt cautate nu pentru ca ar fi infractori, ci pentru ca au disparut sau plecat de la domiciliu. Cei 127 de urmariti international au parasit teritoriul tarii imediat dupa comiterea faptei sau in timpul cercetarii penale. Când vor fi prinsi, vor fi condusi direct in penitenciar, pentru ca judecatorii s-au pronuntat deja in cazul lor, doar unul dintre ei fiind urmarit in baza unui mandat international de arestare.


Most Wanted de Craiova


Conform evidentelor IPJ Dolj, aproape 85 la suta dintre urmariti au pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea pentru comiterea infractiunii de furt, iar restul reprezinta infractiuni de inselaciune, infractiuni economice, tâlharii, proxenetism sau tentativa de omor. Dintre urmaritii international, doi craioveni sunt la „loc de seama“, fiind trecuti pe lista „most wanted“ a Inspectoratului General al Politiei Române, alaturi de nume ca Omar Hayssam sau Gregorian Bivolaru.


Primul este Lucian Boicea, de 32 de ani, din Craiova. Pe numele sau a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea, fiind condamnat la opt ani pentru comiterea infractiunii de tentativa de omor.


Cel de-al doilea, Marius Berceanu, de 30 de ani, tot din Craiova, este urmarit international in baza unui mandat de arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de tentativa de omor.


Alti doljeni urmariti pentru a fi incarcerati sunt Cornelia Turcu, de 58 de ani, din Craiova, condamnata la sase ani de inchisoare pentru inselaciune, Daniela Savu, de 48 de ani, din Craiova, condamnata la trei ani de inchisoare pentru infractiuni economice.


Cautati si in tara, si afara


Politistii spun ca toti cei 127 de doljeni urmariti international sunt cautati prin Interpol pentru ca exista suspiciuni ca au parasit tara. „Când despre persoanele care au de executat mandate de arestare sau pedepse cu inchisoarea exista suspiciuni ca au parasit teritoriul tarii, Curtea de Apel emite pe numele lor un mandat international si sunt date in urmarire prin Interpol“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt al IPJ Dolj. Politistii doljeni comunica tot timpul cu omologii lor din alte state, iar când un infractor este identificat pe teritoriul altei tari, acesta este retinut si extradat in baza mandatului. Politistii subunitatilor de politie din România efectueaza periodic actiuni de verificare si depistare a persoanelor urmarite, despre care exista indicii ca nu au parasit tara. In paralel, ofiterii de la Serviciul de Investigatii Criminale Dolj desfasoara activitati de cautare a celor urmariti.


De asemenea, datele de stare civila a urmaritilor sunt introduse in bazele de date ale Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor, Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari si Serviciului Public de Evidenta a Persoanei. Când acestia se vor prezenta la unul dintre aceste servicii vor fi „ridicati“ si incarcerati.


Urmarit prins


Ultimul doljean prins si introdus in inchisoare de politistii doljeni este Stefan B., de 45 de ani, din comuna doljeana Motatei. Acesta a fost depistat si retinut de politisti joi, fiind condus la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova. Barbatul fusese dat in urmarire pentru ca avea de executat o pedeapsa de sase luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii de furt calificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS