11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj Frontierele de la Calafat si Bechet, tranzitate intens

Frontierele de la Calafat si Bechet, tranzitate intens

Peste 140 de români si 530 de cetateni straini au tranzitat frontiera româno-bulgara pe la Calafat si Bechet, de la 1 ianuarie pâna in prezent. Paradoxal, numarul turistilor straini care au intrat in tara pe la granita de sud este mai mare de aproape patru ori decât cel al românilor care au dorit sa iasa.


De la inceputul anului, de când la granita româno-bulgara are loc un singur control, traficul s-a fluidizat, iar timpii de stationare au fost mult redusi, spun reprezentantii politiei de frontiera. Numarul cetatenilor români si straini care tranziteaza punctele de trecere a frontierei din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Dolj creste de la o zi la alta. „Peste 60 de români si 380 de straini s-au prezentat pentru a intra si peste 80 de români si 143 de straini pentru a iesi din România. Acelasi trend crescator se inregistreaza si in cazul mijloacelor de transport, in aceasta perioada, dintr-un total de peste 350 de mijloace, peste 30 fiind românesti si 320 straine“, a declarat inspector Dan Rudareanu, purtatorul de cuvânt al Politiei de Frontiera Dolj. Verificarea la frontiera presupune controlul documentului de calatorie, iar aleatoriu politistii consulta si bazele de date nationale si europene pentru a se asigura ca persoanele respective nu sunt o amenintare la adresa securitatii. Autoritatile nu au permis iesirea din tara, in aceste zile, a unui român care avea restrictionat dreptul de libera circulatie in Uniunea Europeana.


Buletinul nu merge peste tot


Putem circula liber in statele Uniunii doar pe baza cartii de identitate, dar in continuare autoritatile spun ca trebuie sa ne informam bine inainte de a porni la drum. Si asta pentru ca s-ar putea sa avem surprize. Doar in Suedia, din cele 23 de tari membre ale Uniunii Europene, nu se accepta cartea de identitate drept document de calatorie. Autoritatile din aceasta tara cer României ca pe cartea de identitate sa fie mentionata in mod expres, intr-o rubrica distincta, cetatenia titularului acesteia. In Belgia si Slovacia, procedurile privind transpunerea in dreptul intern a directivei europene nu au fost inca aplicate in legislatia interna a acestor state. Din acest motiv, autoritatile ne sfatuiesc sa nu plecam la drum fara pasaport. Tot cu pasaportul vom calatori si in Norvegia si Islanda, care sunt tari ale spatiului Schengen, dar nu sunt membre UE. Asta inseamna ca vom avea nevoie pe lânga pasaport si de asigurare medicala, bilet de calatorie dus-intors, carte verde si suma minima in valuta. Românii nu mai au nevoie de viza de intrare in Albania, Andorra, Argentina, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Elvetia, Filipine, Hong Kong, Liechtenstein, Macao, Malaiezia, Maroc, Moldova, Monaco, San Marino, Singapore, Vatican, Tunisia, Uruguay si Venezuela. Pentru tarile din fostul spatiu iugoslav, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia, dar si pentru Rusia si Ucraina trebuie sa avem in continuare pasapoarte si vize valabile.


Granita, tranzitata in mai putin de trei minute


Autoritatile de frontiera de la Calafat si Bechet spun ca timpii de asteptare la granita au scazut considerabil si se pregatesc sa faca fata unui aflux de turisti. „Ne asteptam la o crestere a traficului in perioada urmatoare, tinând cont si de faptul ca prin aplicarea noilor modalitati si proceduri de efectuare a controlului se reduce timpul de asteptare la trecerea frontierei, controlul propriu-zis efectuându-se intr-un interval de 30 de secunde pâna la doua – trei minute. Reamintim tuturor cetatenilor români care doresc sa calatoreasca in strainatate faptul ca pot obtine informatii in acest sens prin consultarea paginii web a Politiei de Frontiera Române – www.politiadefrontiera.ro, sau sunând la numarul 959“, a precizat inspector Dan Rudareanu.


Cozi la vize pentru România


Mii de cetateni din Republica Moldova stau la cozi in fata sectiei consulare a Ambasadei României de la Chisinau, pentru a primi vize de România. Multi dintre ei sunt elevi si studenti care invata in tara noastra si care in curând vor incepe cursurile. De la 1 ianuarie 2007, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, cetatenii din spatiul extracomunitar au nevoie de vize pentru intrarea in România sau pentru tranzitarea teritoriului tarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII