8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSapte schimbari pe care le aduce 2007

Sapte schimbari pe care le aduce 2007

Inalti oficiali europeni se vor afla in România in aceste zile pentru a onora „Revelionul aderarii“. Potrivit euractiv.ro., drapelul Uniunii Europene se va ridica pe 31 decembrie, simultan, in toate resedintele de judet ale tarii, pentru a marca dobândirea de catre România a statutului de membru cu drepturi depline al UE. Cu ce va veni insa 1 ianuarie 2007?


1. Fara control la frontiere. Pentru cine a trecut granita spre o tara a Uniunii Europene momentul in care a trebuit sa treaca pe la controlul pasapoartelor a insemnat o mica umilinta. Pe de o parte, calatorii EU-passport stateau la o coada scurta, care avansa repede, prezentând granicerului pasaportul fara alte explicatii, pe când la ghiseele NON-EU coada lunga avansa cu multe sincope. O data cu intrarea in UE, românii vor trece la coada mai scurta. Este prima, cea mai simpla si poate cea mai generala consecinta a liberei circulatii a persoanelor si ultimul pas din aceste acorduri care au dus la vestita zona Schengen, in care granitele din cadrul Uniunii devin transparente. Trecerile acestea simple peste granite sunt efectul Tratatului de la Amsterdam, care a intrat in vigoare la 1 mai 1999 si care, din 2004, impune o „zona de libertate, securitate si justitie“ in cadrul UE si elimina verificarea persoanelor, indiferent de nationalitate, la trecerea granitelor interne. Unele state ale UE – cu exceptiile notabile ale Marii Britanii si Irlandei – aplica deja reglementarile comune din domeniu, ca urmare a acordurilor Schengen, dintre care primul a fost semnat in 1985. Aceste acorduri interguvernamentale au fost incluse in cadrul legal al Uniunii Europene, ca urmare a intrarii in vigoare a Tratatului de la Amsterdam, si fac acum parte din acquis-ul comunitar adoptat si de România.


 


2. Protectie prin asigurari mai scumpe. Daca despre scumpirea asigurarilor auto s-a tot vorbit – prin unificarea a ceea ce se cunoaste acum drept asigurarea obligatorie si cea de „carte verde“ – despre asigurarea victimelor accidentelor rutiere mai putin, desi consecintele imediate sunt cel putin la fel de spectaculoase. Asigurarile auto se unifica si se scumpesc pentru ca, daca e sa tinem cont de consecinta descrisa mai sus, granitele dispar si calatoria in strainatate nu mai poate fi catalogata decât ca o calatorie in limitele granitelor UE. In schimb, prin directiva UE privind asigurarile, trebuie creat un fond al victimelor strazii, care poate fi accesat imediat ce se descopera masina care a cauzat accidentul. Este apoi treaba Fondului sa recupereze banii de la cel care a cauzat acest accident. Noua prevedere, care trebuie sa fie activa la 1 ianuarie 2007, duce la protectia si accesul la fonduri al victimelor strazii, atunci când au nevoie, nu dupa eveniment, ca acum, dupa declansarea unui proces civil.


 


3. Mai simplu de muncit in strainatate. Nu mai e de mult o noutate faptul ca, prin prevederi bilaterale ale statului român – ca in cazul capsunarilor din Spania, sau prin utilizarea portitelor muncii la negru – românii din constructii in Grecia, munca in strainatate a devenit un lucru comun. Doua milioane de români muncesc deja in afara, mai mult sau mai putin legal, si dupa 2007 cifra are toate sansele sa creasca, pentru ca posibilitatea angajarilor pe cont propriu va fi mai simpla, iar cei angajati vor putea beneficia de toate drepturile unui angajat. Asadar, angajari mai simple, mai multe, dar mai putine la negru. România are de asteptat intre doi si sapte ani pâna când libertatea de circulatie a lucratorilor sa fie completa si acest timp incepe sa fie masurat de la 1 ianuarie. Exceptiile care trec de aceste perioade sunt date de angajamentele bilaterale si sunt deja state ale UE care din prima zi de integare nu pun bariere de circulatie pentru muncitorii români – Finlanda, Portugalia, Spania, Grecia. Restrictiile pot fi reintroduse daca se observa perturbari ale pietei locale pe anumite sectoare de activitate.


 


4. Achizitii de terenuri in strainatate. Daca terenurile par prea scumpe in România, dupa 1 ianuarie 2007 exista posibilitatea pentru orice român sa devina proprietar de teren in spatiul UE. Mai ales in tarile vechii Europe, care nu au perioade de tranzitie in privinta achizitiilor de terenuri de catre „straini“, acest lucru devine simplu si posibil. Desigur, oportunitatea de investitii tine de pretul pietei. E greu de stabilit un pret mediu, dar, cel putin din perspectiva achizitiei de terenuri ca investitie, noile state membre care au insa perioade de tranzitie sunt considerate mai atractive decât vechile teritorii ale Uniunii. Asa ca cine doreste sa achizitioneze terenuri pe litoralul bulgaresc mai are de asteptat sau poate sa cumpere, desigur la cu totul alt pret, un teren pe malul Mediteranei. Trebuie mentionat ca, in cazul României, perioada de tranzitie negociata pentru achizitia terenurilor este de cinci ani pentru cele cu destinatie de resedinta secundara si sapte ani pentru terenurile agricole.


 


5. Credite din strainatate. Nu trebuie asteptat 2007 pentru a obtine un credit de la o banca din strainatate, dar, dupa 1 ianuarie, eligibilitatea unui cetatean român in calitate de debitor este mai mare cel putin prin efectul psihologic al aderarii. Prin libera circulatie a capitalului si, in special, prin decizia BNR de a liberaliza contul de capital, nu neaparat o conditie a integrarii, ci a economiei de piata, banii pot intra si iesi liber din România. S-a facut mai degraba simtit accesul liber al strainilor la conturile din tara, ceea ce a adus un aflux de valuta si o intarire a leului. Cu toate acestea, dobânzile la credite pe piata româneasca sunt in continuare cu procente bune peste mediile europene, ceea ce va face foarte dorit un credit „de afara“. Tehnic posibil, vor fi insa putini cei care vor fi considerati creditabili pentru bancile straine mult mai rigide in ceea ce priveste credibilitatea decât s-ar presupune. Nu trebuie uitat ca si politicile de comision sunt ridicate in spatiul UE, ceea ce face ca un credit „european“, desi dorit, sa fie foarte dificil de obtinut.


 


6. Cresc preturile la lapte, zahar, carne, tigari, energie. Cel putin in cinci domenii se va resimiti imediat dupa 1 ianuarie o scumpire: lactate, zahar, procesarea carnii, tigari si energie. Daca in ultimul caz calendarul e clar si stabilit de mult pentru a ajunge la un numitor comun cu spatiul european, atât pe gaze, cât si pe energie electrica, in celelalte patru domenii integrarea va aduce cresteri de preturi prin efect, prin adaptarea la standardele europene obligatorii care trebuie atinse la aceasta data. In privinta laptelui, socoteala scumpirii este simpla, de vreme ce fabricile in domeniu pentru a putea opera pe piata comuna au fost nevoite sa investeasca 200 de milioane de euro. Din cele 400 de unitati, aproximativ 300 vor reusi sa realizeze investitiile. Si, o data cu investitiile, va creste si pretul produselor lactate. Acelasi scenariu al investitiilor aduce majorari de preturi la zahar. Oficialii asociatiei prevad chiar o dublare a pretului la raft de la 0,5 euro la peste 1 euro/kg. Aproximativ 100 de procesatori de carne lupta in zilele acestea sa realizeze investitiile necesare pentru a ramâne active si dupa 2007. Si o data cu investitiile, si in acest domeniu vor veni scumpirile.


 


7. Cresc si salariile. Cresterile de preturi trebuie corelate cu cresterile salariale. Sigur, decalajul pare a fi in favoarea preturilor, dar tendinta de crestere a acestora va fi evidenta. Nu se poate discerne in ce masura aceste majorari se datoreaza efectelor in lant ale integrarii si cât cresterii economice propriu-zise, dar e cert ca aceasta crestere economica depinde fundamental de integrare: de volumul finantarilor, de investitiile straine preponderent europene, de standardele care impun noi structuri. Estimarile statistice arata un salariu mediu de 902 lei pentru 2007, in crestere fata de cel de 817 lei, de la sfârsitul lui 2006. Salariul mediu ascunde desigur multe sub media luata in calcul, dar un lucru e sigur. Cresterile de salarii nu vor putea fi evitate cel putin din cauza presiunii puse pe angajatori de scumpirile care vor urma datei de 1 ianuarie. Vor fi cu un pas in spatele acestora, dar cresterile vor fi in valoare absoluta spre 500 de euro net, dar abia in 2014! Precizari au venit saptamâna trecuta si de la presedintele României, Traian Basescu, care a declarat ca anul viitor salariile s-ar putea mari cu pâna la 14%, dupa aderarea la Uniunea Europeana. Presedintele a motivat ca acestea trebuie corelate cu cresterea produsului intern brut. Seful statului a mai spus ca salariile nu pot fi majorate cu 30 sau 50% doar pentru ca am intrat in Uniunea Europeana. Conform lui Traian Basescu, cresterea economica nu ne-ar permite o majorare a salariilor mai mare de 10 – 11, maximum 14%, pentru ca numai la acest nivel salariile acopera inflatia.


Seful statului a avertizat insa ca, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, cresc drepturile, dar si obligatiile românilor, iar nivelul de trai nu va creste a doua zi.


Cresteri


Salariu mediu pe economie


2006 – 806 lei; 2007 – 918,84 lei


Pensia medie


2006 – 320 de lei; 2007 – 386,26 lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS