21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSanatatea intra in UE cu spaga in buzunar

Sanatatea intra in UE cu spaga in buzunar

Sanatatea este considerata unul dintre domeniile cele mai corupte. Sistemul s-a perpetuat din vremea lui Ceausescu. Pe atunci, angajatii din sanatate primeau spaga in natura. Dupa Revolutie, au aparut „atentiile“ in bani. Se ia spaga generalizat, de la medic la asistente si infirmiere.


Reforma in sistemul sanitar a urmarit degrevarea spitalelor de cheltuielile enorme pentru tratamentul unor bolnavi cronic care ar fi putut foarte bine sa se trateze ambulatoriu. In acelasi timp s-au demarat programe nationale de preventie cum ar fi Programul national de imunizari care presupune vaccinarea copiilor impotriva unor boli transmisibile cum ar fi TBC, hepatita B, poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola, tusea convulsiva. Alte programe de sanatate au ca scop supravegherea si controlul infectiei HIV, tuberculozei si bolilor psihice. Exista, de asemenea, programe impotriva cancerului de sân si obezitatii.


Harta bolilor s-a modificat in ultimii ani. S-au inmultit cazurile de sifilis si tuberculoza, au scazut cazurile de HIV-SIDA la copii si au crescut la adulti, iar principala cauza de mortalitate au ramas bolile cardiovasculare. Bolile produse de consumul de bauturi alcoolice (ciroza) ne situeaza pe un nivel apropiat celui din Rusia, in timp ce produse fast-food duc la aparitia unor boli (obezitatea) care ne apropie de Occident.


A fost desfiintat MRF-ul


Radiografia pulmonara standard a devenit singura metoda prin care se poate face depistarea tuberculozei. La solicitatea UE, examenul MRF, prin care se facea depistarea tuberculozei, a fost desfiintat. Radiografia pulmonara standard, in schimb, nu mai este obligatorie la angajare sau in momentul casatoriei, medicul fiind singurul care va putea recomanda bolnavului efectuarea unui examen radiologic. „Inainte, pentru diagnosticarea tuberculozei se efectua examenul MRF. Era mai ieftin si mai rapid, dar de calitate mai proasta si cu un risc crescut de iradiere. Dupa efectuarea acestui examen, daca existau suspiciuni de tuberculoza, trebuia efectuata si radiografia standard“, a declarat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct Managementul Asistentei Medicale in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.


Radiologia pulmonara va ramâne obligatorie doar pentru contactii bolnavului de tuberculoza (adulti si copii), copiii care prezinta simptome de TBC, persoanele depistate cu infectia HIV si pacientii cu afectiuni psihice, din colectivitati.


Inca din 1974, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandase abandonarea MRF-ului (microfotografia), pe considerentul ca era un examen radiologic cu risc crescut de iradiere.


Deseurile medicale


Legislatia europeana este foarte stricta in privinta deseurilor medicale. Unitatile medicale, indiferent ca este vorba de spitale sau cabinete medicale particulare, sunt obligate sa aiba contract de ridicare a deseurilor medicale cu firme specializate in incinerarea resturilor medicale. Vechile incineratoare care functionau in cadrul spitalelor au fost inchise etapizat din cauza ca nu indeplineau normele europene privitoare la protectia mediului. Pâna in anul 2008 urmeaza sa fie date in functiune incineratoare regionale noi, nepoluante, care vor fi construite cu fonduri externe. De anul viitor toti furnizorii de servicii medicale care vor dori sa intre in relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate va trebui sa aiba incheiat un contract pentru ridicarea deseurilor medicale.


Pâna acum, ace, seringi si alte materiale cu potential de infectare – provenind din cabinetele medicale individuale ajungeau la tomberon pentru ca medicii nu aveau bani sa incheie contracte cu firme specializate in incinerarea deseurilor medicale, iar autoritatile, care ar fi trebuit sa faca verificarile, tolerau aceasta situatie.


Libera circulatie a profesiilor


Autorizarea de libera practica a trecut de la Ministerul Sanatatii Publice la organizatiile profesionale, o data cu aparitia Legii nr. 95/2006, privind reforma in sistemul sanitar. Exercitarea profesiei de medic este autorizata de Colegiul Medicilor, profesia de medic dentist de Colegiul Dentistilor, iar de la anul este posibil, dupa cum a declarat dr. Stefan Popescu, directorul executiv adjunct Managementul Asistentei Medicale in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj, sa existe reglementari specializate si pentru asistentii medicali si farmacisti.


Asistentii din România au pregatire de medici


O influenta negativa asupra calitatii actului medical o poate avea tendinta cadrelor medicale de a-si cauta de lucru in strainatate. Tot mai multi medici si asistenti medicali pleaca in strainatate, atrasi de avantajele materiale. Medicii rezidenti, de pilda, sunt platiti de zece ori mai bine in strainatate, iar conditiile de lucru nu pot fi comparate. O mare cautare in strainatate o au asistentii medicali români. Pregatiti dupa standarde profesionale sovietice, acestia au mai multe cunostinte medicale decât colegii lor din Europa de Vest, efectuând practic manevre pe care in Occident nu le poate face decât un medic. De exemplu, in Vest medicul pune perfuzii si face injectii, asistentul medical, nu. Pentru a opri valul de plecari in strainatate, legislativul lucreaza la o noua lege a salarizarii personalului medical pentru 2007.


Cresc salariile, dispare spaga


Dupa aderare, se preconizeaza si o crestere a costurilor serviciilor medicale. In momentul actual, procedurile medicale sunt subevaluate. O operatie de apendicita valoreaza aproximativ un milion de lei, in pretul interventiei fiind inclusa manopera, anestezicul si celelalte substante. „Daca s-ar face un calcul stabilind consumul exact de materiale sanitare si medicamente, s-ar ajunge la sume mult mai mari. Probabil ca alinierea tarifelor practicate in spitalele noastre la cele din Occident ar face o mare dreptate medicilor nostri“, sustine prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj. Rezolvarea aspectelor economice din spitale si majorarea salariilor corespunzator cu activitatea prestata ar duce, in opinia reprezentantilor ASP Dolj, la eliminarea coruptiei din sistemul sanitar. „Medicii nu ar mai fi tentati sa primeasca bani de la pacienti, o salarizare corespunzatoare ar duce la cresterea respectului de sine, iar absolventii ar alege facultatea de medicina nu pentru foloasele materiale, ci din pasiune pentru profesie“, considera Mogos. O simpla comparatie privind modul actual de finantare spune totul. In tarile Uniunii Europene, sistemul sanitar primeste 8,5% din PIB, in timp ce in România s-a alocat doar 3,9% din PIB in 2006 (iar in 2007 va fi de 4%).


Turismul medical


Din 2007, orice român care calatoreste va avea acces la servicii medicale in statele UE fara sa plateasca, doar pe baza cardului european de asigurari de sanatate. Românii vor beneficia practic de aceleasi servicii medicale ca orice asigurat din tara respectiva, iar decontarea se va face intre casa de asigurari de sanatate din România de care apartine asiguratul si spitalul care a oferit asistenta medicala. Costurile asistentei medicale la un spital din afara României nu sunt subevaluate ca la noi, astfel ca sistemul de asigurari de sanatate din România va trebui probabil sa deconteze sume maricele.


Cardul european va fi valabil sase luni si va fi eliberat contra cost (valoreaza doar 2,166 RON), la cererea asiguratului. Persoanele care nu si-au achitat la zi contributia la fondul asigurarilor de sanatate nu vor putea sa obtina card de sanatate.


UE da bani pentru construirea de spitale regionale


Opt spitale regionale mari si tari, proiectate dupa modelul spitalelor moderne din vest, ar fi trebuit construite in principalele orase din tara cu bani de la UE. Fondurile exista, insa autoritatile intârzie foarte mult cu gasirea locatiilor.


In Dolj, intocmirea studiului de fezabilitate si proiectului au fost amânate, desi pâna la 1 ianuarie 2008 spitalul ar trebui sa fie dat in functiune. Spitalul regional ar fi trebuit construit la Craiova, dar pentru ca primaria nu a avut teren disponibil, s-a cautat alta locatie. Reprezentantii ASP Dolj sustin ca a fost gasit in cele din urma un teren in afara Craiovei, suficient de mare cât sa permita construirea unui helioport, si care sa aiba iesire la un drum national, insa nu au vrut sa divulge deocamdata locatia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII