8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomânii isi aleg parlamentarii europeni anul viitor

Românii isi aleg parlamentarii europeni anul viitor

Anul viitor va fi unul electoral pentru România. Cel mai probabil pe 13 mai, românii din tara si strainatate, dar si cetatenii UE care locuiesc in România sunt asteptati la urne pentru a desemna reprezentantii tarii noastre in Parlamentul European.


Inainte cu un an de a-si exprima optiunea in alegerile locale, românii de pretutindeni ar trebui in primavara anului viitor sa vina la urne pentru a alege parlamentarii români din Parlamentul European. Initiata de deputati si senatori de toate orientarile politice, legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE a fost adoptata de parlament si a fost trimisa spre promulgare la presedinte. Actul normativ prevede faptul ca parlamentarii din România vor fi alesi in baza unui scrutin de lista, cu o singura circumscriptie pe tara. Altfel spus, românii vor pune stampila pe o lista a unui partid politic sau alianta care va contine 35 de candidati reprezentând mandatele repartizate României in PE, plus maximum zece candidati considerati supleanti. Pentru a accede in PE, formatiunile politice va trebui sa atinga pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate, iar mandatele corespunzatoare fiecarui partid, alianta sau candidat independent vor fi repartizate prin metoda d’Hondt, folosita si la repartizarea mandatelor in Parlamentul României. Alegerile de anul viitor prezinta insa si elemente inedite fata de scrutinele desfasurate pâna acum la noi in tara. „Noutatea acestor alegeri este aceea ca pentru prima data vor avea drept de vot, dar si de a fi alesi si cetatenii din tarile membre UE care au domiciliul sau resedinta in tara noastra“, a precizat deputatul de Dolj Valeriu Zgonea, unul dintre initiatorii proiectului de lege.


De mentionat este faptul ca fiecare lista trebuie sustinuta de 200.000 de semnaturi, iar candidaturile independente de 100.000.


Românii din strainatate voteaza mai aproape


Cu toate ca mandatul unui europarlamentar este de cinci ani, nu e cazul ca aceia care vor pune mâna pe un asemenea post sa se aseze prea comod in fotoliul Uniunii. Timpul de sedere in PE a parlamentarilor din România va fi de numai doi ani, pâna la organizarea unor noi alegeri pe tot cuprinsul Uniunii in 2009. Tot ca o noutate, oficialii români doresc sa infiinteze sectii de votare in orase din Europa unde numarul românilor este foarte mare, astfel incât acestia sa nu fie nevoiti sa parcurga sute de kilometri pâna la consulate sau ambasade, unde se infiinteaza de obicei sectii de votare. Facilitarea dreptului la vot se acorda si elevilor, si studentilor din camine in care se afla minimum 250 de persoane, cetatenilor care lucreaza pe platforme maritime sau celor din unitati militare si spitale unde se afla cel putin 25 de persoane cu drept de vot.


Desi data certa a alegerilor va fi stabilita cu 90 de zile inainte prin hotarâre de guvern, partidele si aliantele politice s-au pus deja de acord asupra datei la care ar urma sa aiba loc scrutinul: 13 mai 2007. La urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European, in anul 2009, românii isi vor alege reprezentantii in aceeasi zi cu toti cetatenii din Uniunea Europeana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS