Românii isi aleg parlamentarii europeni anul viitor

Autori


Anul viitor va fi unul electoral pentru România. Cel mai probabil pe 13 mai, românii din tara si strainatate, dar si cetatenii UE care locuiesc in România sunt asteptati la urne pentru a desemna reprezentantii tarii noastre in Parlamentul European.

Inainte cu un an de a-si exprima optiunea in alegerile locale, românii de pretutindeni ar trebui in primavara anului viitor sa vina la urne pentru a alege parlamentarii români din Parlamentul European. Initiata de deputati si senatori de toate orientarile politice, legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru PE a fost adoptata de parlament si a fost trimisa spre promulgare la presedinte. Actul normativ prevede faptul ca parlamentarii din România vor fi alesi in baza unui scrutin de lista, cu o singura circumscriptie pe tara. Altfel spus, românii vor pune stampila pe o lista a unui partid politic sau alianta care va contine 35 de candidati reprezentând mandatele repartizate României in PE, plus maximum zece candidati considerati supleanti. Pentru a accede in PE, formatiunile politice va trebui sa atinga pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate, iar mandatele corespunzatoare fiecarui partid, alianta sau candidat independent vor fi repartizate prin metoda d’Hondt, folosita si la repartizarea mandatelor in Parlamentul României. Alegerile de anul viitor prezinta insa si elemente inedite fata de scrutinele desfasurate pâna acum la noi in tara. „Noutatea acestor alegeri este aceea ca pentru prima data vor avea drept de vot, dar si de a fi alesi si cetatenii din tarile membre UE care au domiciliul sau resedinta in tara noastra“, a precizat deputatul de Dolj Valeriu Zgonea, unul dintre initiatorii proiectului de lege.

De mentionat este faptul ca fiecare lista trebuie sustinuta de 200.000 de semnaturi, iar candidaturile independente de 100.000.

Românii din strainatate voteaza mai aproape


Cu toate ca mandatul unui europarlamentar este de cinci ani, nu e cazul ca aceia care vor pune mâna pe un asemenea post sa se aseze prea comod in fotoliul Uniunii. Timpul de sedere in PE a parlamentarilor din România va fi de numai doi ani, pâna la organizarea unor noi alegeri pe tot cuprinsul Uniunii in 2009. Tot ca o noutate, oficialii români doresc sa infiinteze sectii de votare in orase din Europa unde numarul românilor este foarte mare, astfel incât acestia sa nu fie nevoiti sa parcurga sute de kilometri pâna la consulate sau ambasade, unde se infiinteaza de obicei sectii de votare. Facilitarea dreptului la vot se acorda si elevilor, si studentilor din camine in care se afla minimum 250 de persoane, cetatenilor care lucreaza pe platforme maritime sau celor din unitati militare si spitale unde se afla cel putin 25 de persoane cu drept de vot.

Desi data certa a alegerilor va fi stabilita cu 90 de zile inainte prin hotarâre de guvern, partidele si aliantele politice s-au pus deja de acord asupra datei la care ar urma sa aiba loc scrutinul: 13 mai 2007. La urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European, in anul 2009, românii isi vor alege reprezentantii in aceeasi zi cu toti cetatenii din Uniunea Europeana.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 decembrie 2006

Actualitate

» Agentul termic, dat in urmarire
» Prin Craiova bate UE
» Revelionul Integrarii, cu focuri de artificii si sampanie
» Sarbatoare la frontiera româno-bulgara
» Revelion pentru toate buzunarele
» Viciile de procedura au ajutat vipurile sa scape de arest
» Cearta pe avere

Local

» Sanatatea intra in UE cu spaga in buzunar
» Ministerul Sanatatii interzice cresterea pasarilor in oras
» Sapte schimbari pe care le aduce 2007
» La vremuri noi, obiceiuri vechi
» Revelion in odaia buna
» Câte bordeie, atâtea obiceie
» Superstitii de Anul Nou
» Cu Oltcitul pe sine
» Accident la Simian
» Atentie la gropi!
» Motoscutere pentru politisti
» Politistele fac legea

Dolj

» Scolile doljene se aliniaza normelor UE
» Românii isi aleg parlamentarii europeni anul viitor
» 6,5% promovabilitate pentru recapatarea permisului

Gorj

» Mii de stegulete UE pentru târgujieni

Sport

» „Sunt multumit!“
» Njock are clauza antialcool
» Pacurar, ultimul la masa negocierilor
» „Exista nedreptati in Liga I“
» Meciuri tari
» Grozdanovski va semna cu Rapid
» Chivu vrea sa ramâna la AS Roma
» „Doar asocierea cu SCM ar fi reciproc avantajoasa“
» „Sorin Tanasie merita un titlu european!“
» Spaniolii cauta un nou Alonso

Bani & Afaceri

» 2007 schimba regulile in sectorul economic
» BNR taie avansul la creditele pentru locuinta
» Banii vechi pot fi schimbati si in ianuarie

Magazin

» Ia te uita
» Bancul zilei
» Traiasca maslinele!
» Utile Craiova
» Aparitii editoriale
» Fereşte-te de radar!
» Sa ne innoim de Revelion!
» O viata in stil second hand
» Craciunul – sezonul cadourilor nedorite
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Varza de Bruxelles
» Adio, 2006!
» Remember

Top