6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistele fac legea

Politistele fac legea

Pentru a atinge standardele europene, Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj a angajat in ultimii doi ani zeci de femei, fiind singurul inspectorat din tara care are o sefa de politie municipala.


Procesul de incadrare a femeilor in cadrul politiei a fost demarat la nivelul Inspectoratului General al Politiei, pentru a ajunge la standardele Uniunii Europene. La nivel national, in ultimii doi ani a crescut cu 55% numarul politistelor, in prezent acestea reprezentând 8%, adica 3.661 din totalul personalului inspectoratului. In cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj activeaza in prezent 120 de politiste, de la ofiteri pâna la agenti. Din cele 120 de politiste, majoritatea au fost incadrate in anul 2005, in aproape toate serviciile din cadrul inspectoratului. Promotia din decembrie 2006 a Scolii de Agenti de la Plenita a mai „ingrosat“ rândurile politistilor cu alte 36 de tinere.


Tinere si constiincioase


Cele mai multe angajate din cadrul Politiei Municipiului Craiova sunt agenti de siguranta publica. Pentru toate, sefii sectiilor de politie nu au decât cuvinte de lauda, fiind multumiti de activitatea lor din strada. „Acum avem noua femei la sectie, patru din 2005 si inca cinci venite din promotia decembrie 2006. Am incredere in ele ca viitori politisti, pentru ca sunt serioase, constiincioase si se descurca in orice situatie“, a declarat comisarul Constantin Tudor, seful Sectiei 2 Politie Craiova.


Printre politistele Sectiei 2 s-au remarcat pâna acum agentii de ordine publica Lorena Titu si Georgiana Serban. Agentul Titu, impreuna cu colegul sau de echipa, au realizat cele mai multe flagrante dintre politistii Sectiei 2.


Tot Sectia 2 a dat si o campioana la tir, pe agentul Madalina Balutoiu, care a trecut anul acesta prin concurs de la Sectia 2 la Serviciul Management Organizatoric din cadrul IPJ Dolj. A devenit agent de politie in anul 2005 si a participat la doua competitii de tir organizate de IPJ Dolj, la ambele obtinând locul I.


La Sectia 5 Politie Craiova s-au evidentiat agentii de ordine publica Nicoleta Oana si Alina Mitran. Cea din urma a reusit in cursul acestui an prinderea in flagrant a unui hot din masini. La Sectia 3, agentul Daniela Stroe, care din 15 decembrie a devenit ofiter la Politia Plenita, s-a remarcat prin surprinderea in flagrant, urmarirea si prinderea unui hot din autoturisme. Agentul a facut, la cerere, numai patrula pedestra. Nici tinerele de la Rutiera nu au trecut neobservate de când au devenit politiste, agentul Gimi Vozaru, caracterizata ca fiind intransigenta, oprind in anul de când lucreaza la Politia Rutiera sute de soferi care nu au respectat normele Codului Rutier.


„Raritati“ in politia doljeana


Singura femeie din tara care ocupa functia de sef al unei politii municipale este comisarul Maria Paun, seful Politiei municipiului Calafat. A absolvit Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucuresti in anul 1990, an in care a devenit ofiter in cadrul Biroului de Cercetari Penale din cadrul Politiei Calafat. Din 2005 ocupa functia de sef al Politiei Municipale. Ca politist, comisarul Paun spune ca pune accentul pe prevenire, pe imaginea politistului si pe relatia cu oamenii. „La nivelul municipiului, anul acesta, nu am inregistrat cazuri grave si pot spune ca avem sub control situatia operativa. Lupt pentru imaginea politiei si a politistului si cred ca prevenirea este arma de baza impotriva infractionalitatii“, a declarat comisarul Maria Paun.


Alt caz de politista care ocupa un post important este cel al Mihaelei Ramona Mitrache. Este singura femeie criminalist din cadrul IPJ Dolj, are 23 de ani si detine functia de tehnician criminalist in cadrul IPJ Dolj, la Compartimentul de Identificare Judiciara, ocupându-se de recunoasterea faciala a unei persoane dupa un accident mortal sau o crima. Lucreaza cu aparatura de ultima generatie, ea fiind cea care amprenteaza toate persoanele suspecte, le fotografiaza si le introduce intr-o baza de date.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII