10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Sanatatii interzice cresterea pasarilor in oras

Ministerul Sanatatii interzice cresterea pasarilor in oras

O data cu intrarea in Uniunea Europeana, Ministerul Sanatatii doreste sa puna la punct legislatia privind cresterea animalelor. Pe lista de prioritati figureaza interzicerea cresterii pasarilor si porcilor in mediul urban.


Ministerul Sanatatii Publice vrea sa faca ordine in ograda gospodarului de la oras, venind cu ideea ca, din 2007, pentru acestia, cresterea porcilor si gainilor sa fie interzisa. Propunerea legislativa nu este insa privita cu ochi buni de catre craiovenii care cresc astfel de animale. Oamenii nu isi explica de ce guvernantii nu vor sa ii mai lase sa se intretina singuri.


„De ce cred ei ca avem pasari? Pentru ca avem probleme financiare si nu ne permitem sa le cumparam copiilor o bucata de salam. Unde au vazut ei oameni cu stare sa creasca porci si pasari? Mai bine schimba altceva in tara asta, unde chiar e nevoie, nu sa ne ia noua bucata de la gura“, a spus Dumitra Vasilica, din Craiova.


Cu ideea ministerului sunt partial de acord insa reprezentantii administratiei publice locale. Edilii sustin ca este nevoie sa ne aliniem la standardele europene din toate punctele de vedere.


„O data cu integrarea in Uniunea Europeana, este normal sa apara si unele schimbari. Adoptarea unui astfel de proiect este insa o chestiune destul de delicata care, probabil, ii va supara pe multi crescatori. Din pacate, exista craioveni care au nevoie sa se gospodareasca singuri. Sustin interzicerea, insa numai in zona centrala, care trebuie sa aiba o anumita prestanta“, a declarat Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei.


Ministerul Sanatatii impune restrictii si la tara


Nici crescatorii de la tara nu sunt insa neglijati de propunerea ministerului, existând si pentru acestia unele restrictii. Unde nu exista canalizare, oamenii au voie sa creasca maximum 50 de pasari si sase capete porcine, bovine, cabaline sau ovine. Adaposturile acestora nu vor mai fi insa amplasate dupa ureche, ci la cel putin 10 m de vecini, iar intretinerea lor nu trebuie sa polueze mediul sau sa afecteze sanatatea vecinilor.


„Pai, noi la tara din asta traim, din pasari si porci. Nu avem bani sa ne ducem la oras sa cumparam carne. A noastra e si mai ieftina, si mai sanatoasa. Noi suntem in casa zece persoane si in fiecare an avem curtea plina de pasari ca sa avem cu ce sa ne hranim. Parca am fi pe vremea colectivului, când iti erau interzise tot felul de lucruri“, a povestit Maria Ivanescu.


Pentru cei care vor avea norocul sa beneficieze de canalizare si apa curenta, ministerul este mai indulgent, considerând ca intretinerea lor se face cu respectarea normelor de igiena, fiindu-le permisa cresterea a cel mult doua cabaline, cinci bovine, 50 de pasari, 15 ovine sau caprine si cinci capete porcine.


Pentru nu face nici o discriminare, reprezentantii ministerului au propus mici modificari si in cazul animalelor care sunt crescute in apartament. Stapânii lor vor fi nevoiti sa stea la mila vecinilor, daca proiectul este adoptat, pentru a fi lasati sa-si creasca animalele preferate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII