10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtest spontan la Salvare

Protest spontan la Salvare

Al 13-lea salariu si decontarea serviciilor efectuate peste valoarea contractului cu CAS Dolj au fost motivele grevei spontane declansate dupa Craciun de angajatii Serviciului de Ambulanta Judetean Dolj.


Angajatii Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj si-au inceput ieri-dimineata activitatea cu o greva spontana. Medicii, ambulantierii si asistentii medicali s-au adunat la ora 8.00 in holul unitatii si au solicitat cel de-al 13-lea salariu si decontarea de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj a serviciilor efectuate peste valoarea contractului.


„Parcul auto este distrus in proportie de 80%, iar masinile promise de minister nu le-am primit pâna acum. Avem in schimb servicii efectuate si nedecontate de 28 de miliarde de lei care ar fi trebuit sa vina prin rectificare bugetara de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cu banii acestia am fi putut sa ne asiguram macar piesele de schimb pentru masini. Asa suntem pusi in imposibilitatea de a putea sa asiguram transportul bolnavilor in conditii normale“, a rezumat doleantele salariatilor Ion Nastase, liderul Sindicatului Ambulanta de la SAJ Dolj.


Angajatii au acuzat conditiile proaste in care sunt nevoiti sa acorde asistenta medicala, dar mai ales timpul prea lung pe care bolnavii trebuie sa-l petreaca asteptând o ambulanta care sa-i duca la spital. „Nu este posibil sa continuam asa. Masinile sunt cum sunt, iar noi ajungem la solicitari cu intârzieri de trei – patru ore“, a spus Ortensia Gheorghe, asistent medical.


Bombe pe roti


Masinile cu care sunt obligati sa circule angajatii SAJ Dolj sunt un adevarat dezastru. Multe dintre ele nu au sistem de incalzire si sunt tinute cu piese de schimb pe cheltuiala ambulantierilor.


Printre vechiturile aflate in dotarea SAJ Dolj se afla si Daciile Break, casate de ani buni, dar functionale gratie inventivitatii ambulantierilor care le-au facut tot felul de adaptari, unele mai periculoase ca altele. Ambulantierul Ionel Sandu isi prezinta, jenat, bomba pe roti cu care pleaca zilnic la chemari: „Asta este! Dacia 1310 Break, cu toate optiunile, in afara de planetara, incalzire si centuri de siguranta. Are in schimb, ca dotari suplimentare, o sârma pentru actionarea stergatoarelor de parbriz si o sticla de o juma’ de litru in care tin antigelul“. Masina ar fi trebuit, dupa spusele ambulantierului, sa fie casata inca de acum doi ani, dar pentru ca unitatea nu a avut cu ce sa o inlocuiasca, a ramas ca mai poate fi folosita, cu improvizatiile de rigoare. Ca ambulanta Break a lui Sandu sunt si altele, functionale, gratie inventivitatii inimaginabile a ambulantierilor. Pâna una-alta, politistii de la Circulatie au inchis ochii la toate aceste probleme si nici un ambulantier nu a fost amendat.


O problema veche


In mod normal, o greva spontana intr-o zi de vârf ar fi dat peste cap toata activitatea SAJ Dolj. Ieri insa nu a fost cazul. Solicitarile au fost destul de putine, iar activitatea a fost sustinuta in proportie de 100%, potrivit medicilor, si 30% (in afara de urgentele de gradul 0 si 1 asigurate in totalitate) – dupa spusele liderilor de sindicat.


Conducerea SAJ Dolj s-a aratat sceptica in privinta rezolvarii in acest an a doleantelor salariatilor. „Nu au inaintat nici o lista cu revendicari. Cu toate acestea, se stia de mult de aceasta problema, asa ca s-a luat legatura din timp pentru rezolvarea situatiei cu Casa de Asigurari de Sanatate. Am primit insa o suma mult prea mica pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu, adica 700 de milioane de lei, in loc de 3,5 miliarde de lei cât ar fi fost necesar“, a explicat dr. George Betiu, directorul medical al SAJ Dolj.


In al 13-lea ceas…


Protestul spontan al angajatilor SAJ Dolj a fost sustinut si de Victor Peta, liderul filialei Dolj a BNS. Impreuna cu sindicalistii si conducerea SAJ Dolj, Peta a luat legatura cu conducerea CAS Dolj pentru a se gasi solutii la revendicarile salariatilor care amenintau cu oprirea definitiva a lucrului.


Pentru rezolvarea conflictului de munca, CAS Dolj a solicitat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate suplimentarea fondurilor alocate cu 27 de miliarde de lei vechi. Protestul angajatilor SAJ Dolj a luat sfârsit in jurul prânzului, dupa ce reprezentantii CAS Dolj au anuntat ca au obtinut fondurile necesare pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu pâna in cursul zilei de vineri, 29 decembrie. „Casa de Asigurari de Sanatate Dolj va vira suma de 2,5 miliarde de lei vechi in conturile Serviciului de Ambulanta Dolj, bani care vor fi folositi pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj.


Bugetul


Bugetul alocat SAJ Dolj in 2006 a fost initial de 70,4 miliarde de lei, in urma rectificarilor de buget s-a ajuns insa la 94 de miliarde de lei. Serviciul de Ambulanta Dolj a efectuat insa servicii medicale peste bugetul rectificat de 27,8 miliarde de lei, pe care CAS Dolj nu le-a platit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS