6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPietonii, in pericol

Pietonii, in pericol

Neacordarea prioritatii de trecere pietonilor, desi este o contraventie sanctionata drastic de noul Cod Rutier, ramâne una dintre cauzele accidentelor rutiere si continua sa faca victime in judetul Dolj. Una dintre trecerile de pietoni unde soferii mai „uita“ de acordarea prioritatii de trecere pietonilor este cea de pe strada Calea Unirii, in apropierea intersectiei cu Calea Bucuresti. Unii pietoni nu se lasa nici ei mai prejos si traverseaza Calea Unirii pe trecerea de pietoni, dar pe culoarea rosie a semaforului. Conform politistilor de la Rutiera, soferul Daciei din imagine le-a acordat prioritate de trecere celor doi pietoni, pentru ca a trecut prin spatele lor. „In acest caz nu se poate vorbi de neacordare de prioritate, pentru ca soferul a permis pietonilor sa traverseze strada. Pentru a evita producerea unor accidente nedorite, le recomandam conducatorilor sa reduca viteza in apropierea trecerilor de pietoni si sa opreasca atunci când pietonii s-au angajat in traversare“, a declarat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Permis suspendat


Conform articolului 90 din Codul Rutier, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a ll-a de sanctiuni, patru – cinci puncte-amenda, si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare al autovehiculului sau tramvaiului. Soferii care au ramas fara permis dupa ce nu au acordat prioritate de trecere pietonilor vor primi o dovada de retinere a permisului valabila 15 zile, dupa care trebuie sa sustina examenul de legislatie pentru a-l recupera.


Accident grav


Ultimul accident rutier produs din cauza neacordarii prioritatii pietonilor s-a inregistrat marti, in jurul orei 21.00, in Bailesti. Constantin Pascu, de 41 de ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism Daewoo Cielo, in zona unei treceri de pietoni, nu a acordat prioritate de trecere si a accidentat-o grav pe Cristina B., de 17 ani, din aceeasi localitate, care traversa strada regulamentar. Victima a fost transportata la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale, iar conducatorului auto i s-a intocmit dosar penal.


Trafic monitorizat


Acest articol este rezultatul campaniei de prevenire a accidentelor de circulatie si de buna conduita in trafic, initiata de cotidianul Gazeta de Sud – „Respecta Codul Rutier!“. Zilnic, redactorii GdS monitorizeaza traficul din municipiul Craiova pentru a surprinde greselile pe care le savârsesc atât conducatorii auto, cât si pietonii. Fotografiile realizate sunt publicate impreuna cu precizarile referitoare la contraventiile sau infractiunile inregistrate, dar si la sanctiunile pe care le risca autorii. Doljenii aflati in trafic si care surprind imagini ce scot in evidenta incalcari ale normelor de circulatie pot trimite fotografii sau imagini video la adresa [email protected], insotite de o scurta descriere a locului unde au fost surprinse. Acestea vor fi publicate in Gazeta de Sud, in functie de situatiile surprinse si de calitatea lor tehnica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII