11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFebra cumparaturilor, bucuria sutilor

Febra cumparaturilor, bucuria sutilor

Politistii atrag atentia doljenilor sa fie atenti la genti si buzunare atunci când se afla in locuri aglomerate, pentru a nu cadea victime hotilor.


Craciunul a trecut, dar se apropie Revelionul, iar acest lucru presupune noi cumparaturi, alte cheltuieli, dar si imbulzeala prin piete ori magazine. Imbulzeala este cautata si de suti, cum sunt numiti in argoul infractorilor hotii de buzunare. Pentru a preveni astfel de furturi din genti sau buzunare, politistii avertizeaza asupra unei posibile cresteri a activitatii sutilor in aceste zile.


Zonele aglomerate, preferate de hoti


Hotii de buzunare sunt de obicei specializati. Unii actioneaza doar in mijloacele de transport in comun, iar altii pe strada sau in locurile aglomerate. Sutii „lucreaza“ de obicei in grupuri de trei-cinci persoane. Se inteleg intre ei din priviri sau in argoul lor specific. Fiecare membru al bandei are atributii bine definite: unul impinge „intâmplator“ victima, altul ii atrage atentia, iar altul actioneaza, in timp ce ceilalti ii asigura „tira“ (scaparea). Portofelul, mobilul sau alt obiect de valoare, o data furat, este pasat altuia, care incearca sa dispara. Exista si cazuri ale unor hoti care lucreaza singuri.


„Hotii de buzunare actioneaza nu doar in mijloacele de transport in comun, ci si in locuri aglomerate, cum ar fi supermarketurile, complexurile comerciale, dar si la oficiile postale, la CEC. Acum ei stiu ca este perioada cumparaturilor, de aceea oamenii trebuie sa fie foarte atenti atunci când se afla in zone aglomerate“, a declarat comisarul Constantin Banica, seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Craiova.


Banii furati, ascunsi… intre picioare


In ultimele zile, furturile din genti sau buzunare n-au constituit, din fericire, un fenomen. Au fost doar cazuri izolate, precum cel al unor batrâni din Gorj jefuiti la Craiova, unde venisera cu nepotelul lor de sase ani, pentru a-i cumpara acestuia o bicicleta. Pe 19 decembrie, in timp ce bunicii si nepotul se aflau intr-un magazin din apropierea Garii Craiova, s-a apropiat de ei o femeie in vârsta. Aceasta i-a luat bunicii din buzunarul hainei suma de 50 RON, apoi a incercat sa se indeparteze. A fost insa prinsa in scurt timp, iar la controlul corporal i-a fost gasita si bancnota furata. Banii erau ascunsi in… cel mai dosnic loc al corpului.


Autoarea faptei, Lucia Radu, are 62 de ani si mai multe condamnari la activ pentru furturi din genti si buzunare. A iesit din penitenciar in octombrie, fiind liberata conditionat, si a intrat din nou acum, in baza unui mandat emis de Judecatoria Craiova pentru savârsirea infractiunii de tâlharie, judecatorii retinând ca femeia si-a imbrâncit victima pentru a-si asigura scaparea. Lucia Radu mai are de executat si din pedepsele anterioare peste trei ani de puscarie.


Sfaturi utile


• Evitati sa tineti lucruri de valoare in buzunarele de la spate sau in buzunarele exterioare;


• In locurile aglomerate, femeile trebuie sa-si tina posetele sub brat, cât mai strâns, sau in fata;


• Când stati la o coada, evitati sa ramâneti prea mult timp nemiscat si fiti atenti la cei care se inghesuie in dumneavoastra;


• In mijloacele de transport in comun, daca va simtiti la un moment dat inconjurat de persoane dubioase, schimbati-va locul si fiti cu ochii-n patru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII