11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZonele inundabile - trecute pe harta

Zonele inundabile – trecute pe harta

In 2009, judetul Dolj va avea o harta a zonelor de risc. Dupa inundatiile din ultimii ani, autoritatile au inteles ca identificarea zonelor cu risc poate preveni si diminua efectele revarsarii apelor.


Dupa ce se vor efectua toate studiile geo-topografice si dupa ce se vor identifica zonele inundabile, autoritatile locale nu vor mai avea voie sa elibereze autorizatii de constructii, iar Directia Apelor (DA) Jiu Craiova va stabili zonele unde trebuie sa intervina.


„Ar fi trebuit sa se faca mai de mult acesta harta, dar pâna acum nu s-au obtinut finantari. O data trasate liniile de inundabilitate, vom putea sa realizam la nivelul judetului o strategie de investitii pentru zonele unde trebuie sa intervenim. Vom sti astfel daca realizarea unui dig implica cheltuieli mai mari decât stramutarea unor case din zona si vom putea alege varianta cea mai buna. De asemenea, vom putea sa oferim date despre aceste zone si firmelor de asigurari, care ni le-au solicitat de foarte mult timp“, a explicat Stefan Stoica, directorul DA Jiu.


Digurile, fotografiate din avion


Autoritatile vor sti insa care sunt zonele cu risc ridicat de inundatii tocmai in 2009, atunci când vor fi finalizate toate masuratorile si calculele necesare, investitia Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) pentru aceasta harta ridicându-se la 210 miliarde de lei, pentru anul 2007 fiind alocate noua miliarde de lei. Harta zonelor de risc din Dolj va fi realizata de doua firme specializate in calcule hidraulice din Cehia si Danemarca, acestea acordând prioritate sudului judetului care a fost devastat de revarsarea Dunarii.


„Lucrul la aceasta harta va incepe din 2007, partea cea mai dificila fiind realizarea aerofotografiilor din avion, iar dupa aceea se vor face ridicari topo. Vom incepe cu sudul judetului, pentru ca aici au fost in acest an cele mai mari inundatii si este bine sa identificam mai intâi zonele sensibile din Lunca Dunarii“, a spus Marin Talau, director tehnic la DA Jiu.


Pentru prevenirea inundatiilor, DA Jiu Craiova a realizat 35 de studii de fezabilitate in zonele de interior, unde sunt necesare interventii, studii care au costat 16 miliarde de lei si pentru care MMGA vrea sa obtina finantari anul viitor.


In plus, printr-un program american, DA Jiu a primit 40 de miliarde de lei pentru achizitionarea de utilaje de interventie in caz de inundatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS