7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJubileul promotiei de aur

Jubileul promotiei de aur

Spectacolul-evocare, prilejuit de Jubileul promotiei de aur a teatrului românesc, prezentat de actori si regizori din generatia de aur, a fost prezentat luni seara, 18 decembrie, in Sala „Amza Pellea“ a Teatrului National „Marin Sorescu“ din Banie, in colaborare cu Televiziunea Româna si sub egida Primariei si Consiliului municipal Craiova, Uniunii Teatrale din România, Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, Nationalului craiovean, sectiei române a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, Fundatiei „William Shakespeare“ si a Fundatiei Enciclopedice „Amza Pellea“.


A fost un spectacol de anvergura, care a durat aproape patru ore, si s-a materializat ca urmare a implinirii a 50 de ani de când promotia de aur a teatrului românesc a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti. Actorul Mircea Albulescu a fost pe post de moderator, oferind cuvântul de deschidere primarului Antonie Solomon, al carui expozeu, nimeni nu poate nega, a fost realmente emotionant.


Toti cei 11 actori prezenti pe scena erau trecuti de 70 de ani: Mircea Albulescu, Valeriu Arnautu, Victor Odillo Cimbru, Nicolae Enache Praida, Valeria Matei, Dan Puican, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucareanu, Ion Sasaran, Eugen Todoran si Sanda Toma. Câtiva au absentat motivat, multi au murit, insa, atunci când s-a strigat catalogul, la fiecare mare nume disparut, spectatorii strigau in cor: Prezent!


Dintre cei care au absolvit Facultatea de regie si nu au putut fi prezenti, Valeriu Moisescu, Radu Penciulescu (aflat in Suedia) si Lucian Pintilie au trimis scrisori de regrete primarului si lui Emil Boroghina, presedintele Fundatiei „William Shakespeare“, ca nu pot participa la manifestare din motive obiective. Pe un ecran mare montat pe scena s-au prezentat secvente de teatru si film, clipuri ilustrative, cu fiecare actor si regizor din promotia de aur a teatrului românesc. Spectatorii craioveni au aplaudat la fiecare nume când s-a strigat catalogul si in urma fiecarei secvente ilustrative pentru fiecare mare artist. Cei mai aplaudati au fost Amza Pellea si Victor Rebegiuc. De asemenea, dintre artisti, nu au fost omise nume mari, precum: Mitzura Arghezi, Sanda Bancila, Ion Buleandra, Flavia Buref, George Constantin, Mircea Constantinescu-Govora, Gheorghe Cozorici, Stelian Cremenciuc, Victorita Dobre, Gheorghe Ferra, Nicolae Floca Acilenei, Igor Hauc, Eugenia Lazar, Draga Olteanu-Matei, Elena Nica, Ioan Niciu, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Constantin Rautchi, Emil Reus, Silviu Stanculescu, Mihai Stoicescu si Anca Veresti Ionescu. Din rândul regizorilor, au fost evocati: Dumitru Dinulescu, Mihai Dimiu, Mircea Gheorghiu, Andras Hunyadi, Ariana Kunner Moisescu, Sanda Manu, Valeriu Moisescu, Nicolae Motric, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Valentina Preoteasa, Georgeta Tomescu, Eugen Vancea si Vlad Mugur.


Nu au lipsit nici surprizele. V. O. Cimbru a oferit trei sticle – relizate de acesta – primarului Solomon, lui Emil Boroghina si lui Radu Beligan. Erau niste sticle cu totul speciale, in interiorul carora s-a lucrat cu penseta la o creatie din lemn de brad si in care li s-a recomandat celor trei sa puna „tarie“, intrucât va avea alta aroma, alta calitate. Apoi, inca doua sticle au fost oferite urmasilor lui Amza Pellea si George Constantin, respectiv, Oana si Mihai. Au fost momente de-a dreptul emotionante. Trebuie precizat ca dupa fiecare secventa, fiecare actor dintre cei 11 a avut ceva de spus ori a recurs la o prestatie artistica, actorul Dumitru Rucareanu incheind cu un colaj de cântece din lucrarile compozitorului Florin Bogardo.


Prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, rectorul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, a decernat diplome de onoare din partea UNATC celor 11 artisti de pe scena, dar si celor absenti si decedati (prin reprezentantii lor), nu inainte de a preciza ca teatrul românesc exista cu adevarat in teatrul european inca din anul 1956, gratie actorului Nicolae Baltateanu, despre care se spune ca a fost cel mai mare actor din istoria teatrul românesc, si actritei Aura Buzescu: „Nicolae Baltateanu s-a exprimat impotriva teatrului simfonic atât de caracteristic lui George Vraca. Similar, Aura Buzescu a avut aceeasi maretie, acelasi har incontestabil de a produce schimbari de esenta in arta dramatica interpretativa“. Prima parte a spectacolului s-a incheiat cu un program de colinde oferit celor prezenti de un cor bisericesc.


In cea de-a doua parte, s-au lansat volumele „Conchistadorii scenei“, de Constantin Paraschivescu, volum aparut la Editura SIMART din Craiova, si „50 de ani de teatru – promotia de aur IATC 1956-2006“, un album alcatuit de Alexandru Lazar. Emil Boroghina i-a felicitat pe cei doi autori pentru efortul depus. De asemenea, primarul Antonie Solomon a conferit medalia jubiliara, diplome de onoare si flori pentru toti artistii, insa si pentru Inalt Prea Sfintitul Teofan, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Trupa Teatrului „Colibri“ din Craiova a fost prezenta pe scena cu un program de colinde, in speranta ca primarul Solomon le va construi un sediu adecvat.


Trebuie spus ca marele eveniment a inceput cu evocarea personalitatii celebrului actor Amza Pellea si s-a incheiat tot cu el, primarul Craiovei declarând ca, in Banie, se va construi Fântâna lui Amza Pellea. Fiica marelui disparut, Oana Pellea, a spus ca s-ar simti onorata daca va fi invitata sa participe la sfintirea acesteia. Sunt greu de gasit cuvinte pentru a descrie sentimentul de afectiune al spectatorilor fata de generatia de aur si atmosfera din sala in care se simteau plutind spiritele marilor disparuti.


Oana Pellea a fost de mai multe ori invitata pe scena, ultima oara, primarul Solomon conferindu-i documentul prin care Amza Pellea a fost numit – post-mortem – cetatean de onoare al Craiovei.


Marti, 19 decembrie, la Manastirea „Toti Sfintii“ de la Mitropolia Olteniei, incepând de la ora 9.30, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, a oficiat o slujba de pomenire a actorilor plecati in lumea celor drepti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS