10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInchisoare pentru vinovati

Inchisoare pentru vinovati

Cei trei acuzati craioveni au fost „rasplatiti“ cu câte patru ani de puscarie pentru uciderea a 18 persoane si ranirea altor 13 oameni.


Judecatoria Focsani a pronuntat ieri sentinta in dosarul exploziei de la Mihailesti. Ionel Ionut Neagoe, administrator al SC NEY TRANSPORT SRL, Mihai Guna, patronul SC MIHTRANS SRL, si Ion Gherghe, fost director general al Combinatului DOLJCHIM Craiova, au fost gasiti vinovati de judecatorul Mioara Badiu pentru savârsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, nerespectarea masurilor legale referitoare la protectia muncii si distrugere din culpa. Fiecare dintre cei trei inculpati a fost condamnat la patru ani de inchisoare si interzicerea drepturilor civile pe perioada detentiei.


Instanta a mai dispus acordarea de despagubiri civile de peste 60.000 de euro pentru familia ziaristei Antenei 1, Elena Popescu, decedata in timpul deflagratiei, si peste 80.000 de euro pentru familia cameramanului Antenei 1, Ionut Barbu. Daunele totale acordate celor peste 40 de persoane care au cerut despagubiri civile in acest dosar sunt de 3,24 milioane RON (32,4 miliarde de lei vechi) si 430.000 de euro. De asemenea, inculpatii trebuie sa achite onorariul avocatilor, care se ridica la 3.000 RON, si sa plateasca cheltuielile de judecata ale partilor civile.


Tragedie cu 18 morti si 13 raniti


Reamintim ca tragedia de la Mihailesti a avut loc pe 24 mai 2004. Soferul craiovean Florin Marcu, angajat al firmei NEY TRANSPORT SRL, transporta cu un camion al firmei MIHTRANS cantitatea de 20 de tone de azotat de amoniu. Ingrasamântul fusese incarcat de la DOLJCHIM Craiova si trebuia sa ajunga la societatea BEERSARSEN Piatra Neamt. Pe drumul european 85, in comuna buzoiana Mihailesti, soferul a pierdut controlul directiei, iar masina s-a rasturnat in sant. Camionul a luat foc, iar la ora 5.47, in timp ce pompierii buzoieni incercau sa stinga incendiul, iar o echipa a Antenei 1 sa filmeze cele intâmplate, azotatul a explodat.


In urma deflagratiei – ce a echivalat cu detonarea a 8,5 tone de TNT – a ramas un crater cu un diametru de 21 de metri si o adâncime de 6,5 metri. Bucati de cadavre si masini avariate au fost imprastiate pe o raza de 1,5 kilometri.


Explozia a ucis 18 oameni – jurnalisti, pompieri, localnici si persoane aflate intâmplator prin zona, dar si soferul camionului. Alte 13 persoane (seful de post din Mihailesti, pompieri, localnici) au fost ranite. Unul dintre raniti a ramas fara un ochi, o femeie si-a pierdut aproape total vederea, iar unui pompieri i-a fost amputat un picior. Totodata, au fost distruse sapte vehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS