10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVosganian verifica stocurile de carbune

Vosganian verifica stocurile de carbune

Noul ministru al economiei si comertului s-a aflat ieri in judetul Gorj, pentru a vedea, la fata locului, care sunt stocurile de carbune.


Noul ministrul al economiei si comertului, Varujan Vosganian, a venit ieri in judetul Gorj, pentru a se convinge la fata locului de situatia stocurilor de carbune. Acesta s-a intâlnit la sediul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) din Târgu Jiu cu directorii complexurilor energetice si cu sefii mineritului din Oltenia si din Valea Jiului, dupa care a mers la Rovinari si Turceni ca sa vada, la fata locului, cantitatea de carbune aflata in depozite si cum functioneaza termocentralele in aceasta perioada.


Varujan Vosganian a declarat ca nu sunt probleme cu stocurile de carbune la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni, unele deficiente fiind la CE Craiova: „Situatia stocurilor de carbune la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni este, in acest moment, linistitoare, in sensul ca stocurile se incadreaza in limitele planificate la inceputul programului de iarna. In ceea ce priveste livrarile de carbune, atât cele din perimetrele pe care le detin complexele, cât si de la SNLO, vor merge in ritmul in care a fost stabilit. In ceea ce priveste Complexul Energetic Craiova, sunt niste probleme si din cauza faptului ca lignitul trebuie transportat. Am convenit ca in situatia in care ar putea fi periclitate stocurile la Craiova sa se faca o redistribuire intre toate complexurile energetice. In clipa de fata, la cele trei complexuri energetice nu par a fi probleme in legatura cu indeplinirea programului de iarna“.


Termocentrala de la Mintia are probleme cu stocurile


Probleme mai deosebite sunt inregistrate, a spus ministrul economiei, la Termocentrala Mintia din Deva:


„Nu au fost respectate conditiile contractuale de catre importator. In acest caz, trebuie sa luam foarte repede o decizie in legatura cu importul de huila. Acolo sunt, in momentul de fata, stocuri suficiente pentru a trece in anul urmator, dar trebuie luata rapid o decizie“. Varujan Vosganian a purtat discutii si cu liderii de sindicat, care au promis ca ortacii de la unitatile miniere unde nu exista stocuri suficiente de carbune vor lucra pentru asigurarea livrarilor de carbune si vor fi platiti suplimentar. Ministrul economiei a convenit sa se consulte permanent cu sindicatele in elaborarea strategiei energetice si a promis liderilor de sindicat ca va face publice numele reprezentantilor din comisiile de privatizare, acesta declarând ca este un adept al privatizarii complexurilor energetice.


Situatia stocurilor de carbune, monitorizata de o comisie a ministerului


Situatia stocurilor de carbune va fi monitorizata zilnic de o comisie infiintata in cadrul MEC. „Am infiintat o comisie care zilnic ne da situatia stocurilor si pe observatii facute de reprezentantii ministerului, cât si cele ale directorilor“, a spus Vosganian. Ministrul economiei a afirmat ca directorii complexurilor energetice sunt raspunzatori pentru situatiile pe care le declara si care sunt facute sub semnatura lor.


Acesta a mai precizat ca se va face o restructurare in cadrul corpului de control: „Doresc sa aduc persoane care lucreaza in cadrul DNA si comisari de politie care sunt experimentati in chestiuni antifrauda, acestia nefiind angajati politic“.


Intâlnire cu directorii unitatilor din sistemul hidro si nuclear


Varujan Vosganian s-a intâlnit, in urma cu doua zile, la Drobeta Turnu Severin cu directorii unitatilor care produc energie in sistem hidro si nuclear. Intâlnirile au avut ca scop si documentarea in privinta functionarii sistemului energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS