17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii vor case mobilate

Sinistratii vor case mobilate

Agentia Nationala pentru Locuinte a pus ieri punct proiectului de reconstructie a 300 de case in Rastul Nou. Ca la orice inaugurare insa, nu toata lumea a fost multumita, iar sinistratii i-au cerut ministrului transporturilor, Radu Berceanu, si mobilier pentru noile case.


Constructia celor 300 de case a fost inceputa in urma cu trei luni si jumatate, când vizita oficialilor de la Bucuresti veniti ieri cam in aceeasi componenta in Rastul Nou a facut ca firmele desemnate de ANL sa se ocupe de ridicarea locuintelor sociale sa se apuce de treaba. Proiectul in valoare totala de 185 de miliarde de lei vechi a fost finalizat ieri de cele sapte firme care s-au ocupat de constructia caselor prin ANL, iar oficialii au inaugurat ieri si sistemul de alimentare cu apa in valoare de 1,2 milioane de euro realizat tot prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului de firma Solel Boneh. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca anul viitor ministerul va incerca sa obtina si alte fonduri pentru continuarea lucrarilor de infrastructura din localitate. „Noi am incercat sa facem o comuna moderna. Am facut drumuri, retea de alimentare cu apa, insa mai sunt multe de facut. Vom incerca la anul sa deblocam alte fonduri pentru sprijinirea acestei comune, insa mai putin pentru case si mai mult pentru utilitati“, a spus Berceanu. Ministrul a adaugat ca Rastul Nou ar putea fi ales ca locatie-pilot pentru experimentarea unui nou tip de amestec bituminos, realizat cu o emulsie speciala, care ar putea fi turnat pe drumurile pietruite de consiliul judetean cu bani de la guvern.


„Sa vina sa vada cum sunt astea!“


In timp ce in cartierul vizitat de Berceanu si de presa oamenii s-au declarat multumiti de noile case, ba chiar l-au intâmpinat pe ministru cu sampanie si piscoturi, pe ulitele de vizavi, cu case construite tot prin ANL, nemultumirile s-au tinut lant. Familiile care s-au mutat in case au reprosat firmelor de constructii calitatea slaba a materialelor folosite la construirea locuintelor si au spus ca vor refuza sa-si puna semnatura pe procesul-verbal de primire a caselor. „Berceanu s-a dus cu televiziunile la casele cele mai frumoase, care s-au facut prima data. La astea ale noastre, de le-au facut mai la urma, n-a fost sa vada cum arata. Sa vina sa vada cum sunt astea! Au pus tabla mai subtire, iar când bate vântul mai tare dinspre câmp, ne intra toata tarâna in casa“, a spus Ecaterina Catana.


Noii locatari au cerut mobila


Cum s-a intâmplat in cazul tuturor vizitelor de la Bucuresti, nici de aceasta data sinistratii nu au pierdut ocazia sa mai ceara ceva oficialilor veniti sa inspecteze casele. Dupa ce au primit sobe cumparate din banii donati de angajatii Ministerului Administratiei si Internelor, dupa ce ii cerusera acest lucru ministrului delegat Laszlo Borbely la ultima vizita in judet, rastenii au cerut de data aceasta mobila cu care sa umple casele luate in primire. „Am ramas fara mobila ca nu am mai putut sa ne luam nimic din casa când a venit apa. Trei saptamâni a stat apa in locuinta si s-a ales praful de tot. Ar fi foarte bine daca ne-ar da si un pat, si dulapuri, ca noi n-avem de unde sa le luam si e goala casa“, a spus Leana Boata. Sinistratii i-au reprosat primarului comunei, Iulian Silisteanu, ca a impartit preferential mobila primita din partea unor organizatii de binefacere. Radu Berceanu a precizat ca a avut discutii cu proprietarii de hoteluri care vor sa-si innoiasca mobilierul, insa deocamdata nu poate fi vorba de promisiuni in acest sens.


Reconstructia Rastului Nou, sabotata de antreprenori


Codasi la reconstructie par sa fi ramas insa sinistratii, care au avut de ridicat prin forte proprii 461 de case. Conform unui centralizator realizat luni de Institutia Prefectului Dolj, in cazul a peste 200 de locuinte care trebuia reconstruite de sinistrati nici macar nu au fost trasate fundatiile.


Primarul Iulian Silisteanu pune situatia pe seama lipsei de balast cu care se confrunta oamenii. Potrivit primarului, firma desemnata prin licitatie sa asigure balastul necesar fundatiilor a inselat autoritatile, livrând o cantitate mai mica decât cea prevazuta prin contract. „Ne-au pacalit cu acte false. Mi-am dat seama intr-o seara când m-am dus chiar eu sa fac receptia transportului. Aveau masini de 12,16 mc si pe acte treceau 26 mc. Cantitatea de 20.000 mc au adus-o decât pe hârtie, ca in realitate sunt doar 12.000 mc. Eu le-am spus ca nu pot sa torn fundatii cu avize, cu hârtie si aer din basculanta. Am sesizat ANL, ministerul si le-am cerut sa sisteze platile catre firma“, a spus primarul Silisteanu. Edilul-sef din Rast a precizat ca in prezent, desi vremea permite continuarea executiei, lucrarile sunt sistate pentru ca firma gorjeana a refuzat sa mai furnizeze balast.


Studii pentru Rast


Viitorul proprietatilor din Rastul vechi poate fi hotarât doar de autoritatile locale. Intrebat de sinistrati daca vor putea pastra casele si terenurile din localitatea inundata in luna aprilie, ministrul Radu Berceanu a declarat ca decizia apartine in exclusivitate autoritatilor locale, iar institutia pe care o conduce poate ajuta comuna doar cu studii de prognoza despre Dunare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS