14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalO sfânta in viata

O sfânta in viata

Aici, sub munte, in locasul de pace si smerenie, maica Fevronia isi duce in tihna anii batrânetii, dupa o viata in care a luptat neobosita pentru supravietuirea credintei in Dumnezeu.


Sta pe bancuta, la fel de nemiscata ca si aerul lui decembrie. Sub potcapul negru, boarea carunta a parului ii lumineaza privirea blajina. Cu mâinile impreunate pe stofa aspra, batrâna se odihneste murmurând o cântare maramuresana, atât de draga ei: „Am venit, Maicuta, sa ne revedem, / Sa spunem necazul care il avem…“.


Maica Fevronia are 83 de ani. Toata lumea o cunoaste in Polovragi – atât in spatele portilor manastirii, cât si in afara ei. Si fiecare are pentru ea un gând de multumire, de respect, de smerenie in fata unei femei care, prin credinta in Dumnezeu, a izbutit sa infaptuiasca adevarate minuni. A fost stareta Manastirii Polovragi vreme de 24 de ani. In timpurile in care locasurile sfinte nu aveau decât sa-si binecuvânteze saracia, maica Fevronia a incercat sa schimbe cumva acele realitati aspre. Faptele ei – nemaiauzite pâna atunci – sunt purtate an de an, din om in om. Pentru ca oricine-i intâlneste faptura sa se poata bucura de ea in viata de acum. Aceasta emotie il incearca inca din copilarie si pe Gheorghe Epure, consilier la Primaria Polovragi, care nu pierde niciodata prilejul de a o vizita pe calugarita in manastirea ei si sa povesteasca apoi tuturor ce sfânta traieste printre noi.


„De sapte ori a intrat in biroul directorului de la Fabrica de ciment din Bârsesti. Avea nevoie de materiale pentru reparatii si nimeni la acea vreme nu punea suflet si bani pentru manastiri. De fiecare data a fost data afara. A saptea oara, insa, in fata rugaciunilor si binecuvântarilor, directorul a cedat, aproape emotionat… Când a venit o delegatie de securisti de la Ministerul Cultelor de atunci, maica i-a poftit la masa. Si-a dat seama de pericolul in care era, dar nu a renuntat: cu blândete le-a spus ca obiceiul manastirii este ca, inainte de masa, sa se spuna o rugaciune. Nimeni nu a indraznit sa o infrunte. S-au ridicat toti in picioare, ca la comanda, si s-au inchinat impreuna cu ea… Pentru noi, cei de aici, dar si pentru strainii care vin sa o cunoasca, maica Fevronia este aproape o sfânta…“, spune consilierul, cu evlavie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS