21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMierea ii amaraste pe dascali

Mierea ii amaraste pe dascali

Cele doua lingurite de miere de albine pe care copiii din gradinitele si scolile primare doljene le vor primi la pachet cu corn si lapte nu-i indulcesc nici pe parinti, nici pe elevi. Acestia considera ca mierea ar trebui sa o primeasca si sa o manânce acasa.


Guvernul a hotarât ca programul „Cornul si laptele“ trebuie imbogatit cu 60 de grame de miere pe saptamâna dupa ce proiectul de lege a fost criticat si respins in nenumarate rânduri. Din ianuarie 2007, copiii prescolari de la gradinitele de stat si elevii din invatamântul primar de stat si confesional vor servi in pauza mare lapte, corn si miere. Cele doua lingurite de miere pe care elevii le-ar primi zilnic la scoala le dau mari batai de cap atât parintilor, cât si dascalilor care vor fi nevoiti sa curete din clase sau de pe hainele celor mici un nou aliment. Parintii prescolarilor si scolarilor doljeni cred ca guvernul ar fi trebuit sa mareasca alocatiile, iar mierea ar trebui sa le-o dea elevilor acasa, ca sa manânce dimineata. „Ei nu manânca nici cornurile sau biscuitii, iar iaurt sau lapte nu beau nici atât, pentru ca au bani de buzunar si se duc si isi cumpara suc si chipsuri, asa ca nu vor mânca miere. Daca ne-ar da acasa, am sti noi când sa le dam si cum sa ii convingem sa manânce“, a spus Mioara T., mama unei eleve in clasa a II-a la Colegiul National „Elena Cuza“. Parintii si bunicii sunt sceptici fata de succesul programului imbunatatit „Corn, lapte si miere“ pentru ca de cele mai multe ori alimentele ajung fie pe hainele copiilor, fie pe jos. „Mai bine le-ar pune ceva mai mult la alocatie si ar termina cu afacerile lor cu lapte si miere. Fiecare copil are pachetel, bani la el si nu fac decât sa risipeasca prin clasa sau pe ei laptele si acum, mai nou, mierea“, a spus Paula Cazacu, bunica unui elev in clasa I.


Pentru unii risipa, pentru altii aliment „de lux“


Cu toate ca si dascalii doljeni recunosc ca pentru unii copii pachetelul guvernamental este o risipa, sunt si copii care se bucura zilnic când primesc lapte si corn. „Este un adaos binevenit, pentru ca mierea este un aliment bun si sanatos. Pentru anumite categorii de copii va fi o risipa, asa cum este si laptele sau cornul pe care nu le manânca, dar sunt si copii care asteapta cu nerabdare sa le dam gustarea din pauza mare“, a spus Genoveva Ioana, directoarea Scolii Generale nr. 22 din Craiova. Tot pentru mierea „la pachet“ opteaza si dascalii din mediul rural. „Este binevenita si o portie de miere pentru ca foarte multi nu au posiblitatea sa isi cumpere, dar o foarte mare problema este mizeria care se va face. Invatatoarele sunt nevoite sa stearga zilnic laptele de pe jos, iar acum daca le dau miere se vor murdari si mai mult. Ar fi o idee buna sa le-o dam când pleaca acasa si sa o manânce dimineata“, a explicat Ana Cizmaru, directoare la Scoala Generala Malu Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS