14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea ii pasuieste pe datornici

Termoficarea ii pasuieste pe datornici

Rau-platnicii craioveni mai au la dispozitie doar câteva saptamâni sa isi achite facturile restante catre Regia Autonoma de Termoficare, in caz contrar vor ramâne fara caldura si apa calda.


Desi i-a avertizat pe datornici cu debransarea daca nu platesc prima factura la caldura, Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova a decis sa isi amâne actiunea dupa Sarbatorile de iarna. Abia atunci conducerea regiei isi va pune in practica planul de recuperare a restantelor de 900 de miliarde de lei pe care le are de incasat de la populatie. Masura este sustinuta si de primarie, care a incercat de mai multe ori sa rezolve mai vechiul conflict intre furnizorul de caldura si consumatori. In acest sens, au fost organizate mai multe intâlniri intre partile implicate, insa nu s-a ajuns la nici un compromis. In timp ce Termoficarea se plânge ca este strânsa cu usa de CET II si Distrigaz Sud pentru neplata facturilor, reprezentantii asociatiilor argumenteaza ca restantierii nu au resurse financiare. Dupa ce s-a sfatuit cu edilii, conducerea RATf a decis insa sa le acorde debitorilor o sansa pentru achitarea sumelor datorate. „Nu suntem nici noi absurzi sa ii lasam fara caldura si apa calda tocmai acum de Sarbatori. Suntem ingaduitori, insa dorim ca de la inceputul lui 2007 sa fie constiinciosi si sa se achite de datoriile catre noi“, a explicat Nicolae Degeratu, director adjunct al RATf Craiova. Pentru a le reaminti craiovenilor rau-platnici de facturile neachitate, mai multi angajati din cadrul regiei vor merge la fiecare asociatie cu debite semnificative pentru a le pune in vedere amanunte despre campania de debransare.


Locatarii care platesc se revolta


Daca avertizarile nu vor avea efectul scontat, viceprimarul Sorin Iordache a precizat ca se va trece la debransarea scarilor de bloc cu debite. In cazul in care lipsa caldurii si a apei calde nu ii va impulsiona pe craioveni sa plateasca, edilii se tem ca valoarea debitelor ar putea depasi pragul critic de 1.000 de miliarde de lei la iesirea din iarna. Cresterea ar fi destul de mare, daca e sa tinem cont ca, la inceputul anotimpului rece din 2005, regia inregistra restante de aproximativ 600 de miliarde de lei. Vestea debransarilor a adus in prim-plan o mai veche problema, care a creat divergente si anul trecut, când au ramas fara caldura si cei care au platit la timp. Aflând ca situatia de anul trecut s-ar putea repeta si din 2007, atât locatarii cu facturile la zi, cât si reprezentantii asociatilor de proprietari s-au revoltat. Acestia sustin ca regia ar trebui sa gaseasca alta modalitate, care sa nu fie in detrimentul lor, de a recupera datoriile de la restantieri. „De ce sa imi inchida mie caldura si apa calda când sunt la zi cu platile?! Poate sunt persoane care fac eforturi uriase sa achite facturile la timp, tocmai pentru a nu ramâne in plina iarna in frig. Daca vor veni la scara noastra sa inchida contorul nu le voi da voie sa coboare la subsol. Ii iau pe cei de la Termoficare de mâna sa mergem la cel de la care are de luat banii si sa ii sisteze doar lui furnizarea. Nu trebuie sa sufere si cei care au dreptate“, a declarat Ghedeon Popa, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 36 Craiovita Noua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII