8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRetrocedarile incing spiritele

Retrocedarile incing spiritele

Aproape 100 de enoriasi ortodocsi au protestat ieri-dimineata la Primaria Petrosani impotriva solicitarii Bisericii Greco-Catolice de a i se retroceda trei biserici ortodoxe din oras. Reprezentantii Bisericii Greco-Catolice au inaintat in acest sens o adresa autoritatilor locale prin care revendica, in baza Legii nr. 182/2005, imobilele care anterior anului 1948 ar fi fost in proprietatea Bisericii Greco-Catolice. Greco-catolicii spun ca Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“, Biserica Sfântul Duh si Biserica „Sfânta Treime“, toate pozitionate in zona centrala din Petrosani, le-ar fi apartinut, insa, acum sunt in proprietatea Bisericii Ortodoxe Române.


Pe de alta parte, enoriasii ortodocsi pretindeau ca imobilele solicitate de reprezentantii Bisericii Greco-Catolice nu pot fi revendicate deoarece nu ar fi ale credinciosilor ce apartin acestui rit. Parintele Danau Barbu, paroh al Bisericii „Sfintii Imparati Constantin si Elena“, sustine ca biserica sa nu a apartinut niciodata greco-catolicilor, lucru pe care-l poate demonstra cu acte si extrase din Cartea Funciara.


„Biserica a fost construita intre anii 1930-1940 de catre parintele Ianovici. Am vazut ca greco-catolicii o solicita, dar nu au dreptate. Aici vin 1.200 de familii, iar anul trecut am si renovat-o. Vom discuta asupra acestor bunuri“, a declarat Barbu. Acesta sustine ca greco-catolicii vor sa obtina spatiile pentru ca ulterior sa le dea cu chirie ortodocsilor.


Reprezentantii Bisericii Greco-Catolice recunosc ca a fost o greseala in privinta trecerii pe lista de retrocedari a Bisericii „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ si spun ca aceasta nu le apartine, ci doar celelalte doua, Biserica „Sfântul Duh“ si Biserica „Sfânta Treime“.


„Toate bisericile erau inscrise pe Cartea Funciara comuna si poate din aceasta cauza s-a strecurat aceasta eroare. Nu vorbim despre aceasta, ci numai de spatiile greco-catolice. Noi avem in jur de 300 de enoriasi, care in prezent merg la slujba in spatiile romano-catolice“, a declarat protopopul Bisericii Greco-Catolice, Adrian Nagy.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS